Kıbrıslı Rum bakan ABD'de: Türkiye ve doğalgaz denklemi görüşülecek

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yeni Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulidis, ABD'nin başkenti Washington DC'de temaslarda bulunacak. Masada, Türkiye'yi yakından ilgilendiren konular var.

Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yeni Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulidis, Amerikalı yetkililerle Türkiye’yi yakından alakadar eden konuları masaya yatırmak üzere Washington’a uçuyor. Kıbrıs Haber Ajansı'nın (KHA) haberine göre Kasoulidis, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in daveti üzerine çalışma ziyaretinde bulunmak amacıyla Washington’a gitti.

Kasoulidis ile Blinken arasında yapılacak görüşmede Kıbrıs sorunu ve müzakerelerin yeniden başlaması konusu ile enerji konularının ele alınması bekleniyor. Duvar’ın konuyla ilgili olarak Lefkoşa’nın güneyinde ulaştığı kaynaklar Washington’daki toplantılarda ABD’nin ‘East Med doğalgaz boru projesi’nden desteğini çekmesinden sonra Doğu Akdeniz’deki yeni enerji denkleminin masaya yatırılacağı görüşünde. 

Kaynaklara göre Kasoulidis ABD’li yetkililerle Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki konumunu ‘bütünlüklü’ olarak ilgilendiren konuları masaya yatıracak. Bu bağlamda Kıbrıs meselesindeki çıkmazın da masada olması bekleniyor. Washington’da ayrıca, Ukrayna krizinin Doğu Akdeniz ve Avrupa Birliği bağlamındaki etkileri de Kıbrıslı ve ABD’li diplomatlar tarafından ele alınacak. 

Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan resmî açıklamada, Kasoulidis’in, yarın Blinken ile ikili ilişkileri, Kıbrıs sorununu, enerji konularını, 3+1 şeklindeki çok taraflı işbirliğini ve bölgesel ve uluslararası konuları görüşmesinin beklendiği belirtildi.

Rum bakan aynı zamanda, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland ile görüşecek. Bakan ayrıca, salı akşamı ABD’deki diaspora örgütleri tarafından onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak. 

Kasoulidis, çarşamba günü ABD’deki düşünce kuruluşlarının temsilcileri ile bir çalışma kahvaltısına katılacak; devamla Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Direktörü Amanda Sloat ve sonra ABD Senatosu Dışişleri Komitesi Başkanı Robert Menendez ile ayrı ayrı görüşecek.

Bakan, perşembe günü Washington’da son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein ile görüşecek.