Kıbrıslı Rumlardan Türkiye ve KKTC’ye: IŞİD'liler Yeşil Hat üzerinden buraya geliyor

Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri, IŞİD üyelerinin Türkiye ve KKTC üzerinden, Yeşil Hattı kullanarak Kıbrıs Cumhuriyeti idaresi altındaki topraklara geldiğini açıkladı. Kıbrıs'ta muhalefet ve sivil toplum kuruluşları ise, hükümetin popülist ve aşırı sağcı oyları çekmek için 'sözde cihatçı tehlikesini gündeme taşıdığını' dile getiriyor.

Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerinin son günlerde gündeme taşıdıkları bir iddia adanın gündeminde. Yetkililere göre, IŞİD üyeleri aileleri ile beraber Türkiye ve KKTC üzerinden, Yeşil Hattı kullanarak Kıbrıs Cumhuriyeti idaresi altındaki topraklara sığınıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Nikos Nouris’e göre, hali hazırda adanın güneyinde terör eylemlerine katıldıklarından şüphelenilen 17 kişi, yetkili makamların merceği altında.

İKTİDAR PARTİSİNİN SON AÇIKLAMASI

Konuyla ilgili önemli bir iddia da iktidar partisi DİSİ’nin vekili Kiriakos Hatzigiannis’ten de geldi. Hatzigiannis’e göre Kıbrıs’ta 'cihatçı unsurların tehlikesi' söz konusu. İktidar mensubu vekil şunları söyledi: "İltica talebinde bulunanlar (Suriye’nin) belli bir bölgesinde yaşamaktaydılar, IŞİD ile iltisakları mevcut, şiddet ve suç unsuru içeren hareket tarzı sergiliyorlar ve bunun neticesinde yerel halk can ve mal güvenliğinden şüphe duyuyor."

'SÖZDE CİHATÇI TEHLİKESİNİ GÜNDEME TAŞIYORLAR'

Nikos Anastasiadis hükümeti ile partisi DİSİ’nin iddiaları Kıbrıs Rum toplumunda geniş yankı uyandırırken, ana muhalefet partisi ile sivil toplum kuruluşları yeni gelişmeye farklı bir açıdan yaklaşıyor ve hükümetin açıklamalarını tepki ile karşılıyor.

Muhalefet kanadına göre korona virüsü salgını ortamında, bir Avrupa Birliği (AB) üye devleti olma vasfı ile, Avrupa’nın mülteciler için ayırmış olduğu fonlardan tam anlamıyla yararlanamayan ve Kıbrıs’ın güneyinde daha iyi bir gelecek umudu taşıyan insanların ihtiyaçlarını karşılamayan Rum hükümeti, kendi noksanlarının üstünü örtmek için sözde cihatçı tehlikesini gündeme taşıyor.

Ana muhalefetteki, Kıbrıs solunun temsilcilerinden AKEL partisi, konu ile ilgili olarak hükümetin son açıklamaları Kıbrıs’ın uluslararası arenada ırkçı ve yabancı karşıtı reflekslerle lanse ettiği vurgusunda bulunuyor.

Sivil toplum kuruluşları ise uzun zamandan beri mülteci meselesinde sergiledikleri hassasiyet nedeniyle Anastasiadis hükümetinin hedef tahtasında oldukları hatırlatmasında bulunuyor ve iktidar kanadının yaklaşan milletvekili seçimleri öncesinde popülist ve aşırı sağcı oyları kendisine çekmeye çalıştığı yorumunda bulunuyor. Muhalefete yakın duran basın ise son günlerde Kıbrıs’ın güneyinde mültecilerin barındığı kamplardaki yetersizlikleri gündeme taşıyor.