Kıbrıslı Türk gazeteci Akın hakkında Türkiye’de soruşturma başlatıldı: 'Sıra bize de geldi'
Kıbrıs’ın tanınmış gazetecilerinden Ayşemden Akın hakkında, 'Türkiye devletine ve temsilcisine hakaret amaçlı ve halkı kışkırtmaya yönelik sosyal medya paylaşımları yaptığı' gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Akın, "Türkiye’de ifadeye çağrılmayan gazeteci kalmamıştı anlaşılan sıra bize de geldi" ifadelerini kullandı.
DUVAR - Kıbrıs’ın tanınmış gazetecilerinden Ayşemden Akın, KKTC’deki cumhurbaşkanlığı seçim süreci boyunca sosyal medya aracılığıyla yaptığı paylaşımlar nedeniyle Türkiye’de mahkemelik oldu. Kıbrıs Türk solunda tanınan gazeteci Akın hakkında 'Türkiye devletine ve temsilcisine hakaret amaçlı ve halkı kışkırtmaya yönelik sosyal medya paylaşımları yaptığı' gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
'SIRA BİZE GELDİ'
Akın hakkındaki soruşturma süreci, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın suç duyurusu üzerine, KKTC’deki son cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde sosyal medya paylaşımlarında 'Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi’ne hakaret gerekçesiyle' başlatıldı.
Akın, hakkında soruşturma açıldığını Twitter üzerinden şu sözlerde duyurdu: “T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın hakkımdaki suç duyurusu ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkımda soruşturma açılmış. ‘Türkiye devletine ve temsilcisine hakaret amaçlı ve halkı kışkırtmaya yönelik sosyal medya paylaşımları nedeniyle’ 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri kapsamında cezalandırılmam isteniyor. Türkiye’de ifadeye çağrılmayan gazeteci kalmamıştı anlaşılan sıra bize de geldi.”
Akın, konu hakkında 'sadece ve sadece siyasi bir anomaliye bir gazeteci olarak yorum yaptığını' söylüyor.
'HAYRET VERİCİ GELİŞME'
Akın soruşturma süreciyle de ilgili olarak Türkiye basınına yaptığı açıklamada, “15 yıldır gazetecilik mesleğimi gururla icra ediyorum. Hakkımda açılmış tek bir hakaret davası da yoktur. Gerçekleri ve inandıklarımı yazmaktan başka bir gayem de hiçbir zaman olmadı. Bu olanlara Türkiye halkları ve demokrasisi adına çok üzülüyorum. Türkiye hapishanelerindeki siyasi tutukluların serbest bırakılmasını beklerken buralarda bizim başımıza bunların gelmesi hayret verici” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs’ın kuzeyindeyse Akın’ın başına gelenler çözüm yanlısı çevrelerle milliyetçi cenahta farklı şekilde karşılandı. Ankara’ya yakın duran milliyetçi çevreler Akın hakkındaki soruşturma sürecinin 'yerinde bir karar' olduğunu savunurken, federal çözüm vizyonu destekçileri son gelişmeyi Kıbrıs’taki temel hak ve özgürlükler açısından 'alarm verici' olarak nitelendiriyor.
ESKİ BAŞBAKANIN MESAİ ARKADAŞI
Uzun yıllar boyunca Kıbrıs Türk medyasında haberler ve köşe yazıları yayınlanan Akın, ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) kulvarlarında tanınan bir isim. Akın geçtiğimiz dönemde CTP liderliğinin basın ve iletişim işlerinden sorumlu bölümünde çalışan eski başbakan Tufan Erhürman’ın yakın mesai arkadaşı.
KKTC’de Ekim ayında gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde Akın birçok siyasetçi ve basın emekçisi gibi Türkiye’nin seçim sürecine yönelik müdahale iddialarına tepki göstermişti. Seçimi az bir farkla kaybeden eski cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da seçime yönelik müdahalelere işaret etmişti.
Akın ile ilgili Türkiye’deki yargı süreci Kıbrıs’ın kuzeyinde bir kadın basın emekçisinin son günlerde ölüm tehditleri aldığı adanın güneyindeyse cumhurbaşkanlığının parçası olduğu büyük yolsuzluk skandalını gündeme taşıyan emektar bir gazete yöneticisinin görevinden istifa ettiği bir döneme denk geliyor.