Kıbrıs’ta beşli zirveye doğru: Çözüm modeli tartışmaları alevleniyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute'un pazartesi günü Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşeceği belirtildi. Görüşmede, önümüzdeki ay yapılması planlanan gayrı resmi beşli zirvenin konuşulacağı kaydedildi.

Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ta gayrı resmi beşli zirve ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute, önümüzdeki günlerde adaya gidip Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ayrı ayrı görüşecek. Görüşmenin ana gündem maddesi şubat ayında gerçekleştirilmesi beklenen gayrı resmi beşli zirve olacak.

Bu görüşmeler öncesinde iki liderin de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup gönderdiği kaydedildi. Söz konusu mektuplarda Rum lider Anastasiadis bir dizi Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) üzerinde dururken, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 'iki devletli çözüm' mesajını verdi.

GÖRÜŞMELER PAZARTESİ GÜNÜ YAPILACAK

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Lute'u pazartesi saat 14.30’da makamında kabul edecek. Pazar günü adaya gelecek olan Lute, iki liderle, Kıbrıs konusuyla ilgili gayri resmi beşli bir toplantı organize etmeye yönelik çalışmalar yapacak. Tatar, görüşmede Lute’a, beşli BM gayri resmi toplantısı öncesinde iki tarafın eşit uluslararası statüleri zemininde Rum tarafı ile iş birliği ilişkisi geliştirmesini öngören görüşlerini aktaracak.

Kıbrıs Rum medyasına göre Lute, pazartesi günü Anastasiadis ile de bir görüşme gerçekleştirdikten sonra New York’a dönecek. BM merkezinde Lute yeni süreçte gayrı resmi toplantının tarihini belirlemek için mesai sarf edecek.

Lute, aralık ayı başında adaya gelerek iki liderle ayrı ayrı görüşmüş, ardından Atina, Ankara ve Londra’da beşli toplantı için zemin yaratmaya yönelik temaslarda bulunmuştu. 

RUM TARAFINDA ÇÖZÜM MODELİ TARTIŞMASI

Kıbrıs’ta Lute’un yeni temasları beklenirken çözüm modeli tartışmaları da alevlenmeye başladı. Kıbrıs Türk tarafından sonra Kıbrıs Rum tarafı da çözüm modeli üzerinde kafa yormaya başladı.

Anastasiadis kabinesinin eski kıdemli üyesi, eski maliye bakanı ve Demokratik Seferberlik'in (DİSİ) Genel Başkan Yardımcısı Haris Yeorgiadis geçtiğimiz günlerde Kathimerini gazetesinde yayınladığı bir yazı ile Rum tarafının federasyon temelinde alternatif modellere açık bir yaklaşım içerisinde olması yönünde mesaj verdi. Yeorgiadis, bu duruşu ile Anastasiadis’in geçtiğimiz dönemde gündeme taşıdığı 'gevşek federasyon' modeline destek vermiş oldu.

Yeorgiadis’in yeni çıkışı DİSİ içerisinde ve Rum siyasi oluşumların kulvarlarında tartışmalara neden oldu. DİSİ’nin ağır topları Anastasiadis ve yakın çalışma arkadaşlarından Kıbrıs meselesindeki tavırlarını netleştirmesini talep ediyor. DİSİ içerisindeki Kıbrıs sorunu ile ilgili hareketlilik Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos’un geçtiğimiz haftalarda Anastasiadis’in 'iki devletli çözüme' sıcak yaklaştığı açıklamasında bulunduğu bir sürece denk geliyor. Anastasiadis, açıklamasında Başpiskopos’un sözlerini yanlış anladığı mesajını vermişti.

KIBRIS TÜRK TARAFINDA ZIT GÖRÜŞLER

Kıbrıs’ın güneyi ile beraber kuzeyinde de çözüm modeli tartışmaları sürüyor. Tatar cumhurbaşkanlığına seçilmesinden sonra iki devletli çözüm modeli üzerinde ısrarcı olmaya devam ediyor. Tatar bu görüşüne Gutteres’e göndermiş olduğu yeni mektupla resmiyet kazandırmış oldu. Tatar’ın aksine Kıbrıs Türk solu federasyon çözümünün tek mümkün çözüm yolu olduğu görüşünde ısrar ediyor.