Kıbrıs'ta müzakereler haftaya başlıyor

Kıbrıs'ta Enosis krizinin ardından BM duruma müdahale etti. Görüşmeler haftaya devam edecek.

Abone ol

DUVAR - Kıbrıs'ta müzakerelerinin dünkü toplantısında patlak veren 'Enosis' (adanın Yunanistan'la birleşmesi) krizinin ardından liderlerin birbirini suçlamasına rağmen, Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Espen Barth Eide yeni bir mekik diplomasisi başlattı. Her iki liderle de görüşen Eide, müzakerelerin haftaya devam edeceğini açıkladı.

T24'ün haberine göre Eide, krizin çıktığı görüşmeden ilk ayrılan liderin Mustafa Akıncı olduğunu söyledi. Ancak her iki liderin de masada olduğunu ve planlandığı gibi önümüzdeki hafta liderler görüşmesinin devam edeceğini açıkladı.

Kıbrıs'ta Rum ve Türk toplumlarının liderlerinin görüşmeleri, Kıbrıs temsilciler Meclisi'nin Enosis kararının gündeme gelmesiyle gerilmişti. Türk tarafı kararın geri çekilmesini istemiş Rum lider Nikos Anastasiadis parlamento kararına müdahale edemeyeceğini söylemişti. Gerginliğin ardından iki lider de toplantıyı terk etmiş ve birbirlerini 'ilk giden' olmakla suçlamıştı. Akıncı, "BM Özel Temsilcisi Eide konuşurken Anastasiadis kapıyı çarpıp çıktı" derken, Anastasiadis de "Akıncı'nın toplantıdan çekilmesi yersiz ve ve nedensizdir" demişti.

Kıbrıs'ta müzakere krizi: Kapıyı çarpıp çıktı

1950 ENOSIS PLEBİSİTİ NEDEN YAPILDI?

1950 Enosis Plebisiti, 15-22 Ocak 1950 tarihleri arasında Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'nin Enosis konusunda düzenlediği bir plebisitti. Plebisite sadece Kıbrıs Rumları katıldı ve Enosis'e yüzde 96 oranında destek çıktı.

Plebisit, dönemin başpiskoposu II. Makarios tarafından planlandı. Masis Kürkçügil'e göre plebisitin sebebi Aralık 1949'da AKEL'in BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği ve Kıbrıs'ta BM gözetiminde bir plebisit yapılmasını talep eden memorandumdu. Plebisit aslında bir imza toplamadan ibaretti. Birleşik Krallık yönetimi, gizli bir oylamanın yokluğunda bu plebisitin geçerliğinin "oldukça sorgulanabilir" olduğunu ifade etti ve plebisiti kabul etmedi. Milliyet gazetesine göre plebisite 224,700 Rum katıldı ve bunlardan 215 bini Enosis'e destek verdi. Plebisitin biri Birleşik Krallık, biri Yunanistan hükümetine, biri BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilmek ve biri kilise arşivlerinde saklanmak üzere dört kopyası bulunmaktaydı. (Kaynak: T24)