Kıbrıs'ta 'sahte diploma' skandalı: Halkın Partisi, 100 kişilik listeyle polise başvurdu

HP lideri Özersay, kamuda görevli ve Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nden diploma almış kişilerin yer aldığı listeyle polise giderek diplomaların sahte olup olmadığının araştırılmasını istedi.

Abone ol

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs'ta sahte diploma skandalı giderek derinleşiyor. Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, 25 Nisan Perşembe günü Polis Genel Müdürlüğü'ne başvurarak yaklaşık 100 kişilik bir listeyi polisle paylaştı. HP'nin polise sunduğu listede, kamuda görevli ve Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nden diploma almış kişilerin isimleri yer aldı. HP bu diplomaların sahte olup olmadığının araştırılmasını talep etti.

'BELİRLİ MESLEK GRUPLARINDA VE DAİRELERDE YOĞUNLAŞMA VAR'

Kıbrıs medyasında yer alan haberlere göre, Özersay yeni gelişme ile ilgili olarak, masumiyet karinesine önem verdiklerini vurgulayarak, partisinin polis ile paylaştığı listede yer alan kişilerin diplomalarının sahte olup olmadığının öncelikli olarak araştırılmasını istedi. Kamuda özellikle belirli meslek gruplarında ve belirli dairelerde bu diplomalarda bir yoğunlaşma olduğunu gözlemlediklerini belirten Özersay, "Bu nedenle bu isimlere öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Sahte diploma konusunu yakından takip edeceklerini ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini vurgulayan Özersay, "Masumiyet karinesi saklı kalmak üzere, kamuda kaymakam, müdür, müdür muavini, geçici, memur, öğretmen ve polis gibi görevlerde bulunan ve söz konusu üniversiteden diploma almış olan bu kişilerin diplomalarının sahte olup olmadığının öncelikli olarak araştırılmasını talep ettik" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Kıbrıs'ın kuzeyinde geçtiğimiz aylarda gündeme Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi (KTSÜ) merkezli 'sahte diploma ve yolsuzluk' iddiaları yansıdı.  Polisin konuyu derinliğine soruşturmaya başlaması ile kamuda ve özel sektörde görevli birçok isim gözaltına alındı ve mahkemeye çıkarıldı. Tutuklananlar arasında üst düzey polis ve askerler de var. 

'Sahte diploma ve yolsuzluk' soruşturması, Cumhurbaşkanlığına uzanmış ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın bir koruması da benzer bir ithamla karşı karşıya kalmıştı. Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi'nden (YDP) oluşan üçlü koalisyon hükümeti konu hakkında temkinli bir duruş sergilerken muhalefet partileri skandal olarak nitelendirdikleri gelişmelerin çok boyutlu bir şekilde araştırılmasını talep ediyor. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)