Kıbrıs'ta üç aşamalı yeni süreç

Kıbrıs'ta iki toplum arasında doğalgaz arama faaliyetleri sebebiyle artan gerilim yeni bir müzakere süreciyle çözülmeye çalışılıyor. Kıbrıs'ta Türk ve Rum kesiminden liderlerin görüşme yaparak üçlü bir aşamayla sorunu konuşacakları kamuoyuyla paylaşıldı.

Abone ol

LEFKOŞA- Doğalgaz meselesinde gerginliğin hat safhada olduğu Kıbrıs’ta iki toplum yeni bir müzakere ve çözüm süreci için düğmeye basıyor. Yerel basına yansıyan son bilgiler önümüzdeki aylarda Kıbrıs’taki çözüm sürecinde son safhalara girileceğini gösteriyor.

Adanın kuzeyinde önceki aylarda yayın hayatına başlayan Haberci gazetesi Kıbrıs Türk tarafının doğal gaz meselesi için ortak komite teklifinin Rum tarafınca reddedilmiş olmasına rağmen, Mustafa Akıncı’nın ortaya attığı “müzakere zemininin açıklığa kavuşturulması için beşli bir zirve toplansın” teklifi adanın her iki yakasında da diplomatik hareketliliğe neden olduğu bilgisini geçiyor. Rum tarafı Akıncı’nın teklifine olumlu yaklaşırken Rum lider Nikos Anastasiadis “Akıncı ile hemen görüşmeye hazırım” mesajını gönderdi.

ÜÇ AŞAMALI SÜREÇ 

Kıbrıs’ın her iki yakasına da yansıyan son bilgilere göre önümüzdeki haftalarda iki lider bir araya gelecek ve beşli zirve için zemin yoklayacak. Büyük bir aksilik ya da son dakikada bir fikir değişikliliği olmazsa iki lider beşli zirve için görüş deklere edecek. Aynı zamanda yeni güven yaratıcı önlemler üzerinde durulacak.

Liderlerin yeni zirve çağrısından sonra Kıbrıs’taki yeni sürecin ikinci kısmına geçilecek. Kıbrıs’ın iki toplumu, garantör ülke sıfatı ile Türkiye, Yunanistan ve İngiltere yurt dışında bir noktada bir araya gelecek ve müzakere zeminini gözden geçirecek. Ayrıca, bu toplantıda güvenlik ve garanti konusundaki son ilerlemeler de masaya yatırılacak. AB bu toplantılara gözlemci sıfatı ile destek verecek.

Beşli resmi olmayan zirvede iki toplumlu, iki kesimli federal fikrin hala canlı olduğu sonucu doğarsa ve güvenlik meselesinde Crans Montana’da Rum tarafını da kısmen tatmin eden gelişmeler gündeme damgasını vurursa yeni sürecin son aşaması hayata geçirilecek. Bu son aşamada iki taraf Kıbrıs’ta müzakerelerde şimdiye dek üzerinde anlaşılamayan konularda kozlarını paylaşacak ve nihai anlaşmaya varmaya çalışacak.

ULUSLARARASI CAMİA DESTEKLİYOR 

Kıbrıs sorununda önümüzdeki haftalarda başlaması muhtemel olan yeni süreci Kıbrıs Rum tarafı ile doğal gaz ve bölgesel güvenlik konusunda sıkı işbirliği içerisine giren tüm uluslararası faktörler Kıbrıs’taki olası yeni sürece tam destek veriyor.

“Hepimiz bölgesel sorunların ancak diyalog ve işbirliği ile çözülebileceğini biliyoruz” mesajını veren aktörler Kıbrıs’ta iki liderliğin tüm olumsuzluklara rağmen çözüm perspektifini kendi açılarından diri tutmaya çalışmasını kayda değer bir gelişme olarak görüyor.