Kıbrıs’ta yeniden 'Kosova modeli' tartışması

KKTC'de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a yakın isimlerden Ulusal Birlik Partisi milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, "Bugün Kosova’yı 100’ün üzerinde devlet tanıyor" ifadelerini kullandı. Hasipoğlu, "Bizim de haklı bir zeminimiz var. Biz de yapabiliriz" dedi.

Abone ol

LEFKOŞA - KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cuma günü Cumhuriyet Meclisi’nde korona virüsü salgını nedeniyle basına ve ziyaretçilere kapalı gerçekleştirilecek bir yemin töreni ile yeni görevini üstlenecek. Kıbrıslı Türklerin yeni lideri, yemin töreninin hemen ardından Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.

Kıbrıs Türk kamuoyu ile beraber, Kıbrıs Rum tarafı ve uluslararası aktörler de Ankara-KKTC cephesinin yeni süreçte Kıbrıs sorununda izleyeceği stratejiyi merakla bekliyor. Bu stratejinin, Türkiye’de ve adada gerçekleştirilecek olan toplantıların ardından kısa süre içinde netleşmesi bekleniyor.

ALTERNATİF PLAN ARAYIŞI

Türkiyeli yetkililerin yeni Kıbrıs Türk liderliği ile gerçekleştireceği kritik toplantılara az bir süre kala, KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı’nın yakın mesai arkadaşı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Kıbrıs sorununun geleceğine ilişkin olarak önemli mesajlar verdi. Geçmişte müzakere ekibinde yer alan ve Kıbrıs sorununu, Kıbrıs Türk Sağının perspektifinden yıllarca takip eden Hasipoğlu, ‘Kosova modeli’ tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Doğal gaz meselesinde de tarafların bir anlaşmaya varamaması durumunda, 'parsellerin paylaşımının gündeme gelmesi gerektiğini' söyledi. 

Hasipoğlu, geçtiğimiz yıllarda da alternatif çözüm modellerini gündeme taşımışt. Bu kapsamda Cebelitarık, Tayvan, Çekoslovakya gibi örneklerle beraber 'Kosova modeli' de Kıbrıs’ın kuzeyinde tartışılmıştı. 

''FEDERASYON DIŞI ALTERNATİFLER KONUŞULMALI'

Hasipoğlu, 'Kosova modeli' ile ilgili şunları söyledi: “Önümüzü göreceğimiz bir yol haritası ve süreç istiyoruz. 40 yıldır aynı şeyi görüşüyoruz. Federasyon görüşürsek bu bir hata olacaktır. İrademiz, federasyon dışındaki alternatiflerin masaya gelmesidir. Kosova bir eyaletti, bugün bir devlet. 40 yıldır yapmadığımız talebi Kosovalılar iki yıl görüştükten sonra Birleşmiş Milletler’den talep etti. Biz neden yapmıyoruz? Hakkımız değil mi? Bugün Kosova’yı 100’ün üzerinde devlet tanıyor. Bizim de haklı bir zeminimiz var. Biz de yapabiliriz.”

Tatar’a yakın duran isimlerden bir tanesi olan Hasipoğlu ayrıca, Kıbrıs müzakerelerinde federasyon fikrinin yeni süreçte rafa kalkması gerektiğini aktardı. Hasipoğlu “Doğal gazı paylaşabiliyorsak paylaşırız, paylaşamıyorsak parselleri ayırırız” şeklinde konuştu.