Kıbrıs'tan Ankara'ya tepki: Taksim politikalarına dönüş endişe uyandırıyor

KKTC'nin eski cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, taksim politikalarına dönüşün 'telafisi zor sorunlar yaratacağını' aktardı. Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ana muhalefet partisi AKEL'den yapılan açıklamada ise, tüm Kıbrıs’ın 'yeni süreçte tehlikeli bir yola girdiği' mesajı paylaşıldı.

Abone ol

LEFKOŞA - Yeni dönemde Kıbrıslı Türklerin yeni liderliği ile beraber, Ankara'nın Kıbrıs sorunu için gündeme getirmek istediği yeni tartışmalar gerek Kıbrıs’ın güneyinde gerekse de kuzeyinde tepkilere neden oluyor. Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, Ankara’nın gerek KKTC'deki seçimlere gerekse de Kıbrıs sorununa yönelik müdahalelerine tepki gösteriyor.

'2000 ÖNCESİNE YELKEN AÇIYORUZ'

KKTC'nin eski cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, yeni 'Kıbrıs stratejisi' ile hem fikir olmayan isimlerden biri. Talat, geçtiğimiz günlerde Ankara’dan gelen açıklamalara sert tepki gösterdi. Twitter üzerinden  “Gözlerime inanamıyorum. 2000 öncesine yelken açıyoruz” mesajını paylaşan Talat,  taksim politikalarına dönüşün 'telafisi zor sorunlar yaratacağını' düşünüyor.

Talat, konu ile ilgili olarak ayrıca şunları vurguluyor: “Bunların hepsi denenmişti. Hem de bu alanda uzman olanlar tarafından. Tekrar aynı şeylerin denenerek farklı sonuçlara varılacağına mı inanılıyor? Bu macera ile bunca yıllık kazanımlarımıza yazık edilecek.”

OKTAY'IN TEPKİ ÇEKEN ÇIKIŞI

Talat’ın tepkisini çeken esas gelişme Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın bir televizyon kanalında katıldığı bir programda Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak sarf ettiği sözler. Söz konusu yayında Oktay şunları vurgulamıştı: “Bu çözümsüzlükle gitmek istemiyoruz. Dolayısıyla federasyonun çözüm olmadığını gördük. Crans Montana görüşmeleri vardı 2017'de. Orada masayı deviren Rumlardır. Sonrasında konfederasyon, sonrasında gevşek federasyon gibi birçok şeyler gündeme taşındı. Biz federasyon olayıyla ikinci bir 50 yılı kaybedemeyiz. Artık egemenlik temeline dayalı iki devleti konuşabiliriz. Gerçekçi anlamda ayaklarımızı yere basmamız lazım. Son seçimde Kıbrıs Türkü ‘ben egemenlik temeline dayalı, Kıbrıs Türkü'nün siyasi eşitliğini ve adadaki haklarını savunacak iki toplumlu, iki egemen devletli bir çözüme bakabilirim’ dedi. Çoğunluk bunu dedi.”

GÜNEY'DEN DE TEPKİ GELDİ

Oktay’ın Kıbrıs mesajı, güneyde de tepkilere neden oldu. Ana muhalefet partisi AKEL'den yapılan açıklamada, tüm Kıbrıs’ın 'yeni süreçte tehlikeli bir yola girdiği' mesajını verildi. Bu gelişmeden, Ankara ile beraber Kıbrıs Rum liderliğini de sorumlu tutuldu.