Kıdem tazminatına makas sinyali

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin, "'Alın terinin her türlü hakkını korumalıyız' diyerek elde ettiğimiz kazanımları merkezde tutan bir yolculuk yapmayı sürdürürsek bu bizi sıkıntıya sokar" açıklaması 'Mevcut haklardan geriye gidiş mi olacak' endişesine neden oldu.

Abone ol

DUVAR -Hükümetin Resmi Gazetede yayımlanan 2017 yılı programında, bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatı sistemine yönelik mevzuat çalışması yapılacağının yer alması, bu konudaki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun bugün yaptığı, "Kıdem tazminatında sadece alınterinin hakkının korursak bu bizi sıkıntıya sokar" açıklaması ise çalışan kesimde endişelere neden oldu.

Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği “İhracat Zirvesi 2016" da yaptığı konuşmada, bu dönemde 323 bin kişiye iş bulmalarına karşın işsizlik oranının arttığını söyledi. 1 milyon 250 bin gencin neredeyse her yıl istihdama girme talebi olduğunu belirten Müezzinoğlu "Bir taraftan da istihdama katılım arzusu olan ciddi kadın kitlesi var. Bunların da istihdama girmeleriyle ilgili çalışmaları yoğunlaştırıyoruz" dedi.

Bakan Müezzinoğlu, gündemdeki konulara ilişkin yaptığı açıklamada, özetle şunları söyledi:

KIDEM TAZMİNATI: Kıdem tazminatında, şayet 'sadece yalnız alın teri çok kutsaldır ve onun her türlü hakkını korumalıyız' diyerek elde ettiğimiz gücü veya kazanımları merkezde tutarak bir yolculuk yapmayı sürdürürsek bu bizi bir süre daha götürebilir ama bir süre sonra sıkıntıya sokar. Bu nedenle akıl terini ve bu alandaki gelişimin hakkını ve hukukunu koruyan, ikisini birlikte sağlıklı götürebilen, çatışan değil, birlikte var olarak güçlü olan bir yapıyı üretim mantalitemize yerleştirmemiz lazım. O nedenle hiçbir işyeri işçisiz olamayacağına göre, hiçbir çalışan işyersiz olamayacağına göre, ikisi birbirini tamamlayan ve birlikte hak ve hukuklarını koruyabilen, bize de sağlıklı hakemlik yapabilen bir rolü inşallah önümüzdeki dönemde güçlü bir şekilde yerine getirebilmeyi arzu ediyoruz. Bunu başarmak zorundayız.

GELİR DESTEĞİ: Yeşil kart ve toplum yararına çalışma programlarının istihdama olumsuz yönde etkileri bulunduğuna dair konular bizde geliyor. Önümüzdeki yıl inşallah gelir desteğini bakanlık olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından devralacağız. Gelir testi süreçlerinde yeşil kart dolayısıyla istihdamın olumsuz etkilenmemesi veya kayıt dışılığın etkisini daha alt noktalara çekebilmek istiyoruz.

İSTİHDAM: Bu dönemde yaklaşık 323 bin iş arayana iş bulmamıza rağmen işsizlik oranının artığını görüyoruz. Bir taraftan da 1 milyon 250 bin gencin neredeyse her yıl istihdama girme talebi var, bir taraftan istihdama katılım arzusu olan ciddi kadın kitlesi var. Bunların da istihdama girmeleriyle ilgili çalışmaları yoğunlaştırıyoruz. Onların istihdama katılmalarını çok arzu ediyor olmamız, işsize iş bulmayı arzu ediyor olmamız ancak yatırım ortamının iyileşmesinden, dünya ile rekabette iddialı olabilecek potansiyeli yakalamaktan geçiyor.

Evlilikte 40 yılı doldurmuş bir kardeşiniz olarak, hanımın taleplerinin hiç bitmediğini bilen biri olarak, sizlerin talepleri, şikayetleri hiç bitmeyecek, ama önemli olan dün neredeydik, bugün neredeyiz, yarın nerede olmak istiyoruz ve o 40 yıla baktığımızda nereden nereye geldiğimizi, son 14 yıla baktığımızda nereden nereye geldiğimizi görebilmek, bununla yetinmeyip nereye gitmek istediğimiz hedefini korumak, gitmek istediğimiz yerde de beraber yolculuğu, aynı aile hayatında olduğu gibi sonuna kadar beraber gidebilmeyi başarabilmek gerekiyor.

YENİ SİSTEM NE ÖNGÖRÜYOR?

Hükümetin 2017 programında, kıdem tazminatıyla ilgili yeni düzenlemeye ilişkin çalışmanın mart sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor. Mevcut sisteme göre, işçiler her yıl için 30 gün üzerinden 1 brüt maaş tutarında kıdem tazminatına hak kazanıyor. Hükümetin yürüttüğü çalışmalara ilişkin resmi açıklama yapılmasa da, işçilerin kıdem tazminatı primlerinin devletin yönettiği fona yatırılması öngörülüyor. Zaman zaman yalanlansa da işçilerin yıllık 1 brüt maaş hakkının, 7-15 gün arasında değişen süreler  üzerinden en az yarıya yarıya düşürülmesi planlanıyor. Yeni sistemde işçiler, emeklilikten önce kıdem tazminatının tamamını alamayacak.

(İSTANBUL-DHA/HABER MERKEZİ)