Kılıçdaroğlu: 4. devrime hazır olmak zorundayız

Cumhuriyet'in 93. yıldönümü nedeniyle CHP Anıtkabir'e yürüdü. CHP lideri Kılıçdaroğlu "4. devrime hazır olmak zorundayız" çağrısı yaptı.

Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Birinci Meclis'in önünde yaptığı konuşmada, "Cumhuriyet, insanın insana kulluğunu yok eden bir rejimin adıdır. O nedenle ne padişah ne Führer ne reis ne bir başka kişi, hiç kimse bizim özgürlüklerimizi sınırlayamaz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Ulus'taki Birinci Meclis'ten Anıtkabir'e gerçekleştirilen 'Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katıldı. CHP Ankara İl Başkanlığı tarafından düzenlenen yürüyüş öncesinde, Birinci Meclis'in önünde konuşan Kılıçdaroğlu, cumhuriyet ve özgürlük vurgusu yaparak, "Cumhuriyet, özgürlük demektir. Yani padişahın kulu değil, Führer'in kulu değil, reisin kulu değil; sadece ve sadece cumhuriyetin özgür bireyi olmaktır. Hani Nazım diyor ya 'Yok edin insanın insana kulluğunu, bu davet bizim' diyor. Evet; cumhuriyet, insanın insana kulluğunu yok eden bir rejimin adıdır. O nedenle ne padişah ne Führer ne reis ne bir başka kişi, hiç kimse bizim özgürlüklerimizi sınırlayamaz" ifadelerini kullandı.

'BU RAKAMLARI BİLECEKSİN'

Kılıçdaroğlu konuşmasında özetle şunları söyledi:

"Cumhuriyeti kuranlar 1934 yılında kadınlara seçme seçilme hakkını getirdiler. 1934'te Mustafa Kemal ve arkadaşları kadınlara seçilme hakkını getirirken Fransa 1944 yılında getirmiştir. Cumhuriyet Mustafa Kemal'in deyimiyle kimsesizlerin kimsesi demektir. Cumhuriyet aydınlanma demektir. Aklın özgürlüğü demektir.

1923 yılında TC sınırları içerisinde doktor sayısı 554, eczacı sayısı 69, ebe sayısı 136, hemşire sayısı sadece 4... Kadınlarda okuma orarı binde sekizdi. Erkeklerde yüzde 6'ydı. Hani diyorlar ya Osmanlı, Osmanlı, işte bu rakamları bileceksin; Osmanlı bunu bize bıraktı. Matbaa Avrupa'da 1439 yılında icat ediliyor. Osmanlı'ya 1724 yılında geliyor.

Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, IŞİD katliamında yaşamını yitirenlerin anısına Ankara Garı önüne karanfil bıraktı.

HEDEF TAM DEMOKRASİ

Cumhuriyet fırsat eşitliği demektir. Fırsat eşitliğine en büyük örnek genel başkanınızdır. Cumhuriyet laiklik demektir. Din ve vicdan özgürlüğü demektir. Cumhuriyeti kuranlar üç büyük devrime imza attılar. Cumhuriyeti kurdular. Çok partili sistemi getirdiler. Bülent Ecevit önderliğinde sosyal demokrasi geliştirildi. 4. devrime hazır olmak zorundayız. Yani tam demokrasi devrimini gerçekleştirmek için yola çıkmalıyız. Tam demokrasi için; Hukukun üstünlüğünü sağlayacağız. Güçler ayırlığı ilkesini koşulsuz hayata geçirmek zorundayız. Türkiye'ye asla Hitler örneğini yaşatmamalıyız. Medya özgürlüğünü sağlamalıyız. Biz demokrasiden, insan haklarından, kadın erkek eşitliğinden, düşünceyi özgürce açıklama özgürlüğünden yanayız.

Bu ülkeye tam demokrasiyi bedeli ne olursa olsun getireceğiz. Cumhuriyet kolay kurulmadı. Kanla gözyaşıyla kuruldu. Cumuhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak için her şeyi yapacağım. Eğer bir bedel ödenecekse o bedeli sözüm söz ilk önce ben ödeyeceğim. Yılmayacağız. Mücadeleyi sonuna kadar götüreceğiz."