Kılıçdaroğlu: Anayasayı darbe hukukundan arındırmamız gerek

Yeni anayasa tartışmalarına yanıt veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün Türkiye’de demokrasiden yana olan herkes, 'Demokratik yeni bir anayasaya ihtiyaç var' diyor" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, güçlendirilmiş parlamenter sistemi vurgulayarak "Biz iktidarı inandırıcı, güven verici bulmuyoruz. Yürürlükte olan anayasaya bile uymayan bir iktidar, nasıl demokratik bir anayasa yapacak? Bizi nasıl inandıracak?" dedi.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni Anayasa tartışmalarını gündeme getirmesini değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “ilk dört maddenin aynı kalması kaydıyla” yeni ve demokratik bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu söyledi. Gazeteci Murat Yetkin'e konuşan Kılıçdaroğlu 'demokrasiyi güçlendirecek' bir Anayasa'dan bahsetti.

YetkinReport'ta "İşte Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a yeni Anayasa yanıtı" başlığı ile yayımlanan söyleşinin bir bölümü şöyle;

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin yeni bir Anayasa vaktinin geldiğini söyledi. Bugüne kadar bir tepkiniz olmadı. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?
Bugün Türkiye’de demokrasiden yana olan herkes, “Türkiye’nin demokratik yeni bir Anayasaya ihtiyacı var” diyor. Tabii mevcut anayasanın ilk dört maddesinin aynı kalması kaydıyla… Yeni bir anayasayla Türkiye, demokratik standartlarını daha ileriye taşımalıdır, buna ihtiyacımız var. İhtiyacımız, “güçlendirilmiş parlamenter sistemdir.”

Bu muhalefet tarafından çok kullanılan ama tam anlaşılamayan bir kavram. Ne demek istiyorsunuz “güçlendirilmiş parlamenter sistem” derken?
Güçlendirilmiş parlamenter sistem derken 12 Eylül Anayasası'na dönmeyi değil, tam aksine anayasayı ve yasaları darbe hukukundan arındırmamız gerektiğini söylüyoruz. Bizim düşündüğümüz sistemde yasama-yargı ve yürütme organları arasında sağlıklı bir denge-denetleme sistemi kurulacak, böylece haklar güvence altına alınmış olacaktır.

Bunlar yeni bir Anayasa’da yer bulamaz mı?
Bunları yapmak için öncelikle yeni bir anayasaya öncülük edecek olan yürütme organının, yani iktidarın inandırıcı, güven verici olması lazım. Biz iktidarı inandırıcı, güven verici bulmuyoruz. Yürürlükte olan anayasaya bile uymayan bir iktidar, nasıl demokratik bir anayasa yapacak? Bizi nasıl inandıracak? Sadece iktidar değil, iktidarın denetiminde olan yargı dahi Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamıyorsa, AİHM kararları bu ülkede uygulanmıyorsa hangi demokrasiden söz edeceğiz, hangi demokratik anayasadan söz edeceğiz? Yürürlükteki anayasaya uygun olarak gösteri hakkını kullanan üniversite öğrencilerinin dahi ülkeyi yönetenler tarafından terörist ilan edildiği bir ortamda hangi inandırıcılıktan söz edeceğiz? İnandırıcı olmak istiyorsanız, gerçekten de demokrasiden yana konumlanacaksanız önce mevcut Anayasaya uyacaksınız. Anayasa Mahkemesi ya da AİHM kararlarını uygulamayan yargıçları ödüllendirip Yargıtay üyesi yapmayacaksınız. Hülle ile Anayasa Mahkemesi'ne yargıç atamayacaksınız. Tarafsız olacağınıza dair namusunuz ve şerefiniz üzerine yemin ediyorsanız ettiğiniz yeminin gereğini yapacaksınız. Özetle, söylemi ile eylemi arasında 180 derece fark oluşturanların önce demokrasinin ne olduğunu öğrenmeleri gerekir.

Erdoğan’ı Anayasa’ya uymamakla suçluyorsunuz ama mevcut Anayasa da AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakının eseri. Bu bir çelişki değil mi?
Yaşadığımız otoriter yapıyı öngören ve kuvvetler ayrılığını kaldıran mevcut anayasa değişikliği 15 Temmuz 2016 darbe girişimi ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL koşullarında-ki biz “Sivil darbe” diyoruz- (16 Nisan 2017’deki) halkoylamasıyla kabul edildi. Tıpkı 12 Eylül darbesinden sonra yapılan anayasa referandumundaki gibi… Bu süreçte ülke uzun süre Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetildi. Tarih bize şunu göstermiştir. Diktatörler insan haklarına dayalı demokratik bir anayasa istemezler. Tam aksine güçler ayrılığının, kendilerini zayıflattığını, yönetimleri için zaaf oluşturduğuna inanırlar. Çünkü diktatörler, gücü elinde bulundurdukları sürece ayakta kalabileceklerini düşünürler. Bu anlayışta olmalarının temel nedeni ise tüm diktatörlerin narsist olmasıdır.

SÖYLEŞİNİN TAMAMI