Kılıçdaroğlu: Egemen güçler bölgeden çekilmeli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye sınırındaki Sakız Hudut Karakolu'nu ziyaret edip askerlerle sohbet etti. Suriye'ye yönelik saldırıya da değinen Kılıçdaroğlu, kimyasal kullanımının insanlık suçu olduğunu belirterek, sorumluların yapılacak incelemeyle ortaya çıkartılması gerektiğini söyledi. Egemen güçlerin bölgeden çekilmesi çağrısı yapan Kılıçdaroğlu, sorunun çözümü için Türkiye, İran, Irak ve Suriye'nin biraraya gelmesi önerisinde bulundu.

Abone ol

DUVAR - Hatay'a giden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önce ilin iş insanlarıyla kahvaltıda buluştu. Burada yaptığı konuşmada, Suriye'ye yönelik saldırıya değinen Kılıçdaroğlu, kimyasal silah kullanmanın insanlık suçu olduğunu belirterek, egemen güçlerin bölgeden çekilmesi çağrısı yaptı.

Suriye'de savaşın bitebileceğini anlatan  Kılıçdaroğlu,  şu değerlendirmede bulundu: "Suriye'de iç savaş biter mi? Bana göre biter. Kavga biter mi? Bana göre biter. Peki bunun için ne yapmak lazım? 2013'te söyledim, Türkiye'de Suriye'nin, İran'ın, ABD ve Rusya'nın ve diğer Arap ligi ülkelerinin katılımıyla Orta Doğu Konferansı yapalım, burada bir sorun var ve bu sorunu çözülmesi lazım. Bu kabul edilmedi. Bu sabah kalktık yeni bir olayla karşılaştık, Suriye'ye yönelik saldırı var kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle, önce şunu açıkça ifade edeyim; kim olursa olsun, hangi devlet olursa olsun kimyasal silah kullanmak bir insanlık suçudur. Bunu bir yere yazıp koyalım. Kimyasal silah olmaz, masum çocukları ve tabiatı hiç kimsenin yok etmeye hakkı yoktur. Öyle bir hukuk da yok ama kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı hususunda tereddütler var. Bana sordu gazeteci arkadaşlar. Bunun çözümü gayet basit BM'den bir uzman heyet gelir, bakarlar kimyasal silahın kullanılıp kullanılmadığına, kullanılmışsa bu kimyasal silah hangi ülkede üretilmiş gayet açık ve net tespit edilir. Bunun gereğini yapsınlar.

'4 DEVLET BİRARAYA GELMELİ'

Ama bunlar yapılmadan bölgeyi daha da kritik bir sürecin içine sokacak bir savaşı asla doğru bulmuyorum. Akan kan Müslümanların kanı, orada yaşayan değişik mezheplere mensup Müslümanların kanı. Peki hangi gerekçeyle oluyor bu. Orada yıllardır bir vekalet savaşı yapılıyor. Rusya ile ABD karşılıklı güç gösterisi yapıyorlar. Kendi ülkelerinde yapmıyorlar, başka yerde de yapmıyor gelip Orta Doğu'da yapıyorlar. Ölenler ya ABD'nin ya Rusya'nın silahlarını kullanıyor. Artık bu bölgedeki Türkiye dahil bütün devletlerin oturup bir karar vermeleri lazım. Türkiye, İran, Irak, Suriye bir araya gelsinler. Bu bölgede dört ülkede yaşanan sorunu dördünüzün çözme kapasitesi yok mu? Kendi dertlerini çözemezler mi? Ben kendi sorunumu çözemiyorsam sorunumu egemen güçlere ihale ettiysem o zaman siz devlet değilsiniz. Egemen güçler bölgeden çekilmeli. Ben kendi sorunumu çözemiyorsam, sorunumu egemen güçlere ihale ettiysem o zaman siz devlet değilsiniz. Petrol ve doğal gaz buradaki insanların belası oldu. Egemen güçler petrol ve doğal gazı kontrol etmek için her türlü çatışmaya ortam hazırlıyorlar."

'SAVAŞA DESTEK VERİLMEMELİ'

Mecbur kalınmadıkça savaşın cinayet olduğunu vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Savaşa destek vermek asla ve asla doğru değil. Mecbur kalınmadıkça savaş cinayettir. Milletin vicdanına sesleniyorum yaşatmak mı değerlidir öldürmek mi?" diye konuştu.

ASKER AİLESİYLE GÖRÜŞTÜ

CHP lideri daha sonra 2 Kasım 2017'de Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde PKK'yle çıkan çatışmada yaşamını yitiren Piyade Sözleşmeli Er Ömer Küçük'ün Kırıkhan ilçesindeki babaevine taziye ziyaretinde bulundu.

Kılıçdaroğlu aileye sabır dileyip, ardından, Afrin harekatı sırasında Kilis'in Süngütepe Köyü hudut karakolunun nöbet kulesine düzenlene saldırıda hayatını kaybedren Uzman Çavuş Ahmet Bayram'ın Aktutan Mahallesi'ndeki ailesini ziyaret etti ve başsağlığı diledi. Aileye bayrak veren Kılıçdaroğlu daha sonra Hassa ilçesine geçti.

SINIR KARAKOLUNA ZİYARET

Kılıçdaroğlu bu ziyaretin ardından Hassa ilçesinin Suriye sınırındaki Sakız Hudut Karakolu'na gidip askerlerle sohbet etti. Gazetecilerin alınmadığı ziyaretin ardından çıkışta kısa bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Askerlerimizle görüştük, moralleri gayet iyi. Vatanı bekliyorlar. Zaten defalarca ifade ettim. Tekrar ifade ediyorum. Kahraman ordumuz sadece Türkiye'nin değil bölgenin güvenliğini sağlayan unsur.  Bölgeye güven veren ordu. Türkiye Cumhuriyeti'nin caydırıcılığını bölgede hissettiren kahraman ordumuz. Onlarla birlikte çay, kahve içtik. Bizlere baklava ikram ettiler. Yürekten teşekkür ediyorum, gönlümüz yüreğimiz onlarla beraber.  Onlar bizim gurur kaynağımız" dedi.

(HATAY-DHA)