Kılıçdaroğlu Van'da: Erdoğan için kefen giyenler gitsinler Afganistan'a

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Afgan mültecilerin devlet gözetiminde geldiğini söyledi, "Erdoğan için kefen giyenler gitsinler Afganistan'a. Suriye'de başımıza gelen var, şimdi Afganistan..." dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün gittiği Van ziyaretini bugün de sürdürdü. Tuşba ilçesi Otluca Mahallesi'nde düzenlenen kahvaltıya katılan Kılıçdaroğlu, program öncesinde bir bostanı ziyaret ederek üreticilerle sohbet etti.

Kılıçdaroğlu'na derdini anlatan bir çiftçi, "2014'te karpuzu, soğanı, domatesi ne fiyata satmışsak bugün de öyle. Mazotun litresi 2 lira 800'dü şimdi 7 lira oldu. Gübre torbası 60-70 liraydı şimdi 300 liraya çıktı, her şey 4-5 kat yükselmiş, köylü 6-7 yıl önceki aynı yerinde" sözleriyle sitem etti.

Kılıçdaroğlu, çiftçiye, "Moralinizi bozmayın sizlerin desteğiyle her şeyi beraber düzelteceğiz. Memlekete huzuru, bereketi getireceğiz. Gübre, ilaç, tohum, yem fiyatları artıyor. Bunlar ithal edildiği için dolar arttıkça bunlar da artıyor. Bunların hepsini biz üretebiliriz" diye karşılık verdi.

'FARKLI DÜŞÜNDÜK DİYE BİRBİRİMİZE ÖFKE DUYMAMALIYIZ'

Kılıçdaroğlu, kanaat önderleriyle yaptığı toplantıda konuştu. "Farklı düşünebiliriz, farklı düşünürsek zaten Türkiye'yi büyütemeyiz dünyayı geliştiremeyiz. Farklı düşündük diye birbirimize kin ve öfke duymamalıyız. Tam tersine oturup tartışabiliriz. Akıl akıldan üstündür" diyen Kılıçdaroğlu şu mesajları verdi:

Ülkemizi dünyanın saygın ülkelerinden birisi haline getirebiliriz. Bunun için devleti yönetenlere büyük önem düşüyor.  İçinde bulunduğumuz sorunları anlatırken çözümleri de anlatmaya çalışıyorum. Darbe anayasasını kaldıracağız.  Eğer anayasada devleti yönetmenin temel kurallarından birisi cumhuriyeti ve demokrasiyi korumaksa ve demokrasi korunmuyorsa demokrasi bir anlamda yok ediliyorsa oturup düşünmemiz lazım.

'MİLLETVEKİLLERİ, GENEL BAŞKANLARIN VESAYETİ ALTINDA'

Siz sanıyorsunuz ki biz gidiyoruz sandığa milletvekili seçiyoruz. Siz sadece genel başkanların seçtiği listenin altına mühür basıyorsunuz. Adı milletvekili ama milletvekili değil en baştakinin vekili oluyor. Öyle olunca ne oluyor? Milletvekilleri genel başkanların vesayeti altında kalıyor. Milletin vekilini milletin seçmesi lazım. 

'HAKLI NEDENLE GÖREVDEN ALSAN BİLE BAŞKANI BELEDİYE MECLİSİ SEÇSİN'

Belediye başkanını belde halkı seçiyor, belediye meclis üyelerini belde halkı seçiyor. Belediye başkanlarını alıyorsun yerine kayyım atıyorsun. Haklı nedenle görevden alsan bile belediye meclisi var. Onlar seçsin. 

Düşünce özgürlüğü, medya özgürlüğü olması lazım. Daha geçen gün orman yangınları dolayısıyla talimat verildi televizyon kanallarına. "Yangınları göstermeyin.." Niçin? Millet görmesin. Hükümetin beceriksizliğini, Saray'ın beceriksizliğini millet görmesin. FOX muhabiri "kabus gibidir" diyor, "Vay sen nasıl kabus dedin..." cezalar veriliyor. Bunlar halkın bilgilenme hakkının elinden alınmasıdır. Darbe anayasası bile "Basın hürdür, sansür edilemez" diyor.  Kişi tweet atacak, korkuyor. Ya polis sabahın köründe kapımı çalarsa diye. 

'BAKANIN İKİ YARDIMCISI 111 SUÇ İŞLEMİŞ'

Hangi ülke rüşvet alan bir adam Türkiye Cumhuriyeti devletini temsil etmek üzere bir yere büyükelçi tayin ediliyor. 

Bir bakanın iki yardımcısı 111 suç işlemiş. Hapse girip çıkmışlar. Şimdi ikisi de bakan yardımcısı. Böyle bir Türkiye hiç aklımızın ucundan bile geçmezdi, düşünemezdik. Bakan yardımcısı suçlu bir adam olur mu? Nasıl oluyor, hangi güç getiriyor bunu?

'DEVLETİ CAM GİBİ ŞEFFAF YAPACAĞIM'

Son 10 yılda en büyük değişimi yaşayan parti CHP'dir. Devleti cam gibi şeffaf yapacağım. Bakın hepiniz vergi veriyorsunuz. 

'BUNLARI DEMOKRATİK YOLLARLA GÖNDERMEK ZORUNDAYIZ'

Şimdi Afganistan’dan sürü halinde binlerce kişi geliyorlar. Erdoğan, Biden ile görüşmesinde Afganların gelmesini kabul ettiler. Bunu uzun süre gizlediler. Sonra ABD yetkilisi açıklama yaptı. 1 milyon Afgan Türkiye’ye gelecek aralarından seçip alacaklar kalanı burada kalacak. Köleliği parayla mı yapacaksın? Devletin saygınlığını parayla mı satacaksın? Gencecik insanlar 2500 km yolu aşıyorlar Türkiye’ye yerleşiyorlar sözde sınır kapınız kapalı. Devletin gözetiminde geliyorlar, tamamı. Yerleştiriliyorlar. İçlerinde kadın, çocuk, yaşlı yok. Hepsi genç. Oradan kaçanlar buraya geliyor, biz de diyoruz ki pırıl pırıl gençlere gidin Kabil’e savaşın. Onlar buraya yaşamaya biz oraya ölmeye gidiyoruz. Bu yanlış bir politikadır bedeli çok ağırdır. Erdoğan için kefen giyenler gitsinler Afganistan'a. Suriye'de başımıza gelen var, şimdi Afganistan. 1 milyondan daha fazla geliyor, oturup İran’la konuşmuyor. İran’a iade edebiliyor sözleşmeye göre, onu da etmiyor. Hepimiz sakin olmalıyız. Bunları demokratik yollarla göndermek zorundayız.

'IRKÇILIĞI BİTİRECEĞİM'

Irkçılığı bitireceğim. Herkesin kimliği kendi şerefidir. İnanç, kimlik, yaşam tarzı üzerinden siyaseti bitireceğim. Bizim kabahatimiz yok muydu? Bizim de vardı. CHP olarak toplumdan uzaklaşmıştık, halktan kopmuştuk bunu değiştirdik. Son 10 yılda en çok değişen parti CHP’dir. Sığınmacılar en temel sorunumuz. Suriyeli kardeşlerimizi onların hakkını yemeden memleketine göndereceğim. Diyorlar ki gitmezler… Bu dış politikayı 180 derece değiştireceğim. Suriye gerçeğine bakalım. İki taraf da Müslüman, iki taraf da Allah Allah diye birbirini öldürüyor. Ellerindeki silahlar egemen güçlerin. Buradan giden Suriyelileri ateş altına atmayacağız. Yapacağım. En geç iki yıl içinde yapacağım. Yetki verirseniz yapacağım.

'KÜRT SORUNUNU ÇÖZECEĞİM'

Doğu ve Güneydoğu için Van önemli bir ildir. Olağanüstü güzel bir tabiatı var buranın. Bu bölgeye özel ağırlık getirmek lazım. Özel yasalar çıkmalı, insanlar burada yaşayıp burada geçinmeli. Sen İstanbul’a kanal yapacağına Van var, Şanlıurfa var… Bakın size dağıttığımız beyannamenin 2. maddesinde Kürt sorununun çözümü var. Artık acılara katlanmak zorunda değiliz. Bu konuda her yol önerilmiş. Çözeceğim. Tek istediğim bana güvenmeniz."

'ORTA ÇAĞDA MI YAŞIYORUZ'

Yine aynı madde ‘kişinin hak ve hürriyetlerini sınırlayan siyasal, sosyal ve ekonomik engelleri kaldıracaksınız’ diyor. Bırakın hakları büyütmeyi tam tersine büyük sınırlamalar getirdiler. Kişi tweet atacak korkuyor, ‘ya hapse girersem’… Bir milletvekilini abdest almaya fırsat vermeden yaka paça tuttular götürdüler. Sonra hapse attılar. Orta Çağ’da mı yaşıyoruz? Ben isyan ediyorum, itiraz ediyorum. Eminim sizler de ediyorsunuz. Güç birliği olmadığı sürece bu rahatsızlık devam eder.

'BARIŞ AKADEMİSYENLERİNİ İŞE İADE EDECEĞİZ'

Barış Akademisyenleri, ülkede en güçlü en yetkin insanlar. Biz kalktık bir ‘barış bildirisi’ yayımladılar diye 1000’in üstünde akademisyenin görevine son verdik. Benim gibi düşünmeyen, bizim gibi davranmayan insan için de söylüyoruz. Selahattin Demirtaş, Kavala neden hapiste? Sırtı kalın olanlar FETÖ’den hepsi dışarıda, askeri öğrenciler hapiste. Bu topluma sözüm olsun. Allah’ın izniyle iktidar olduğumuzda ilk bir hafta içinde barış akademisyenlerinin tamamını iade edeceğiz. Farklı düşünceden diye bir adam üniversiteden mi atılır? Böyle rezalet mi olur? Buna izin vermeyeceğiz. (ANKA-HABER MERKEZİ)