CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun AK Parti’den ayrılarak Gelecek Partisi’ni kuran eski başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelmesi Ankara’da “Millet İttifakı genişliyor mu?” sorusuna neden oldu. İki lider görüşme için, “Hayırlı olsun ziyareti, ittifak gündeme gelmedi” derken parti kurmayları bazı siyasi partilerin bayramlaşmaktan dahi imtina ettiği bir dönemde liderlerin buluşup siyaset konuşmasının çok kıymetli olduğuna dikkat çekti, “Bu bir ittifak görüşmesi değil, ama diyalog zemini oluşması açısından önemli bir ziyaret” yorumu yapıldı. 2 saati bulan görüşmede dış politika ve ekonomideki güncel gelişmeler konuşulurken AK Parti’ye yönelik eleştiriler yapılırken Türkiye’nin en köklü siyasi partisi olan CHP’nin demokrasi geleneği ve kurumsal yapısına dönük atıflar dikkat çekti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi’nin yeni genel merkezine beraberinde CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı, Seyit Torun ve Bülent Kuşoğlu ile birlikte geldi. Kılıçdaroğlu'nu genel merkez binasının kapısında Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu karşıladı. Davutoğlu'na da Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcıları Selim Temurci, Kani Torun, Sema Silkin Ün ve Doğan Demir eşlik etti. Heyetler arası görüşme basına kapalı yapıldı ve yaklaşık 1.5 saat sürdü. Daha sonra iki lider yaklaşık yarım saat başbaşa görüştü.
AŞURE İKRAM EDİLDİ, KILIÇDAROĞLU 2. YÜZYILA ÇAĞRI BEYANNAMESİNİ HEDİYE ETTİ
Edinilen bilgiye göre görüşme çok sıcak bir ortamda geçti. İlk olarak genel başkanlar birbirlerinin sağlık durumlarını sorup, iyi dileklerde bulundular, daha sonra heyette bulunan parti yöneticilerini tanıttılar. Görüşmede Muharrem ayı dolayısıyla da aşure ikram edildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Davutoğlu’na son kongre konuşmasındaki 2. Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nin yer aldığı kitapçıkla, adalet yürüyüşü ve CHP’nin temel sorunlarda çağrı ve çözüm önerilerini içeren konuşmalarının bulunduğu bir kitabı hediye etti.
KILIÇDAROĞLU: 'EVET' DİYENİ DEĞİL 'HAYIR' DİYENİ DAHA İYİ DİNLEYİN
Daha çok demokrasi ve ifade özgürlüğüne vurgu yapılan görüşmede farklı siyasi partilerin birbirini ziyaret etmesi, görüş alışverişinde bulunmasının önemine dikkat çekildi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu baş danışmanlık, bakanlık ve başbakanlık görevi üstlendiği AK Parti’nin bugün geldiği noktayı değerlendirirken eleştiri kültürünün kalmadığına vurgu yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bunun üzerine, “Bürokrasinin üstatlarından öğrendiğim derslerden biridir ve bugün bile bunu çok önemserim. Size “evet” diyen sonuçta görüşünüze katılmıştır. O nedenle “Evet” diyeni değil “hayır” diyeni daha iyi dinleyin, ona daha fazla zaman ayırın, ne demek istediğini daha iyi anlayın, derler” dedi. Kılıçdaroğlu ayrıca daha önce sözcülük görevi yaparken istifa eden CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’yi örnek göstererek, farklı görüşler nedeniyle ayrılık yaşadıkları Böke’nin bugün de parti genel sekreteri olarak görev üstlendiğini anlattı.
DAVUTOĞLU’NDAN AK PARTİ’YE ECEVİT ÖRNEĞİ İLE ELEŞTİRİ
Davutoğlu bunun üzerine CHP’nin yerleşmiş kurumsal kimliğine dikkat çekerek 24 Haziran seçimlerinde parti içinde muhalif bir isim olarak bilinen Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı adayı gösterildiğini hatırlattı, ayrıca geçmişte eleştiriler getirerek DSP’yi kuran Bülent Ecevit’in CHP’nin eski genel başkanları arasında sayılmaya devam ettiğini, resimlerinin kullanıldığını, anma programları yapıldığını söyledi. AK Parti’de ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirten Davutoğlu, görevden ayrıldıktan sonra hem kendisinin hem de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e dair tüm resimlerin, kayıtların parti hafızasından silinmeye çalışıldığını söyledi.
İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERE ATIF: ÖNEMLİ BİR MÜKTESEBAT OLUŞTU
CHP lideri Kılıçdaroğlu ile Gelecek Partisi lideri Davutoğlu AK Parti’nin Meclis çoğunluğunu kaybettiği 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından “istikşafi görüşmeler” yürütmüş, bir ayı geçen bu temaslar sonuçsuz kalmıştı. Kılıçdaroğlu ile Davutoğlu görüşmesinde bu süreç de gündeme geldi. 80 öncesi bir kez böyle bir girişim yaşandığının hatırlatıldığı görüşmede Davutoğlu, istikşafi görüşmeleri de iki ayrı siyasi geleneğin buluşması anlamında çok önemsediğini, o süreçte iyi bir siyasi müktesebat oluştuğunu, bunun korunması gerektiğini söyledi. Ziyarette iki lider de Türkiye’nin önemli sorunlarında karşılıklı görüş alışverişinde bulunma noktasında ortaklaştı.
SOYLU’YA DEVLET TERBİYESİ ELEŞTİRİSİ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Anayasa Mahkemesi kararlarına dönük, mahkeme başkanını da hedef alan sözleri görüşmede gündeme geldi. Soylu’nun açıklamalarının devlet görevi ve terbiyesinden yoksun olduğu yorumu yapıldı.
BİRİLERİ BAYRAMLAŞMAKTAN İMTİNA EDERKEN BİZ KONUŞUYORUZ
Ziyaretin bitiminde yapılan ortak basın toplantısında iki lider de görüşmede ittifak konusunun gündeme gelmediğini söyledi. Görüşmeye katılan parti yöneticileri de söz konusu ziyaretin siyasetin normalleşmesi açısından önemine vurgu yaptı. CHP’li bir yönetici, “Bu bir ittifak görüşmesi değil, ama diyalog zemini oluşması açısından önemli bir ziyaret. Birilerinin bayramlaşmadan dahi imtina ettiği, bundan kaçındığı süreçte liderler bir araya geliyor, siyaset konuşuyor, bu çok kıymetli. İttifak için görüşmüyoruz ama yaratılan kutuplaşma karşısında diyalog zemini oluşturuyor, iletişim kanallarının açılmasını sağlıyoruz” dedi.
Gelecek Partisi’nden bir yönetici ise, “Kutuplaşmadan şikayet ederken bu şikayette bulunanların elini taşın altına koyması gerek. Hepimiz mahallelerimizden çıkmalı, herkesi kucaklayacak bir bakış açısı geliştirmeliyiz. Türkiye’nin buna ihtiyacı var” dedi.