Kılıçdaroğlu’na 'İktidar Hareketi' raporu: HDP’nin varlığı korkmadan anlatılmalı

‘CHP İktidar Hareketi’ oluşumu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na rapor sundu. 'Sahada elde edilen deneyimleri' içeren raporda, partinin örgütlenme yapısına ilişkin tavsiyelerin yanı sıra seçimlerde oluşturulacak ittifaklara dair de öneriler yer aldı. HDP’nin ve Kürt seçmenin varlığının korkmadan anlatılması gerektiği ifade edilen raporda, Kürt seçmenlerin temsiliyetini barındırmayan ittifakların iktidar olma olanağının zayıf olduğu belirtildi.

Abone ol

ANKARA- ‘CHP İktidar Hareketi’ temsilcileri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla Meclis’te bir görüşme gerçekleştirdi. Türkiye’nin farklı illerinde sahaya çıkan, CHP’ye oy veren ya da farklı bir siyasi partiyi tercih eden seçmenle görüşmeler gerçekleştiren ‘CHP İktidar Hareketi’ hazırladıkları raporu Kılıçdaroğlu’na sundu.

CHP yönetiminin mevcut politikaları, sokağın nabzı, parti örgütleri hakkındaki düşünceler ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun performansına ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı raporda, HDP ve Kürt seçmenin varlığının korkmadan seçmenlere anlatılması gerektiği de ifade edildi.

‘KÜRT SEÇMENLERİN TEMSİLİYETİNİ BARINDIRMAYAN İTTİFAKLARIN İKTİDAR OLANAĞI ZAYIF’

Genel seçimlerin kazanılmasına yönelik çalışmalar kapsamında ittifakların önemli ve gerekli olduğu belirtilen raporda, “İttifaklar yapılırken ‘CHP sol düşünceden uzaklaşıyor, sağa kayıyor’ algısı yaratılmamalı ve parti tabanındaki ideolojik düşüncelerin dengeleri korunmalıdır” denildi. Merkez sağ partilerle CHP arasında yapılacak ittifaklarda, partinin “sol-sosyal demokrat” değerlere bağlılığından koparılmadığı vurgusunun yapılması gerektiği belirtildi, HDP ve Kürt seçmenlere ilişkin partinin tutumuna dair ise şu değerlendirme yapıldı: ““HDP ve Kürt seçmen varlığını korkmadan, çekinmeden sosyal ve siyasal yaşamın gerçekliği ve bütünlüğü içerisinde değerlendirilmesinin gerekliliği anlatılmalıdır. Dindar ve muhafazakâr seçmen tabanının hassasiyetlerini bilmenin ve önemsemenin yanı sıra Kürt seçmenlerin temsiliyetini barındırmayan ittifakların iktidar olma olanağının zayıf olduğu düşüncesi de sahada hakim."

‘İKTİDARA HER AN HAZIR OLUNDUĞU ALGISI KAMUOYUNA YANSITILMALI’

Sahada yapılan görüşmelerden elde edilen bulgularla hazırlanan rapora göre CHP’de ‘Genel Başkanlık’ sorunu bulunmuyor. İktidara en yakın muhalefet partisi olarak nitelenen CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nın farklı ülkelerin hükümet başkanlarıyla görüşmelere ağırlık vermesi gerektiği, “iktidara her an hazır olunduğu” algısının kamuoyuna yansıtılması gerektiği ifade edildi. Öte yandan raporda, Kılıçdaroğlu’nun kürsü konuşmalarının ve değerlendirmelerinin sahada olumlu karşılandığı, CHP liderinin son aylarda yaptığı saha ziyaretlerinin ‘halkın içinde olduğu’ algısıyla olumlu karşılandığı da belirtildi.

‘CHP ÖZGÜRLÜKLER İÇİN MÜCADELE EDİYOR ALGISI VURGULANMALI’

‘CHP İktidar Hareketi’ tarafından hazırlanan raporda partinin kamuoyuna yönelik algısını belirleyecek önerilere de yer verildi. Genel merkez yönetiminin, iktidar tarafından KHK marifetiyle halka dikte edilen, kamu yararı olmayan uygulamalar karşısında etkin eylem planlarını devreye alması beklentisinin sahada yaygın olduğu ifade edilen raporda, "CHP, ‘halkın varlıklarını korumak ve özgürlükler için alanlarda mücadele ediyor’ duygusunu ve algısını etkin bir şekilde vurgulamalı ve uygulamalıdır” denildi.

CHP il kongreleri, il başkanlıkları seçimleriyle ilgili olarak genel merkez yönetimi tarafından aday belirleme yönteminin CHP’li üyeler tarafından kabul edilmediği vurgulanan raporda, “Parti örgütlerimizde ‘ekipçilik ve tarafçılık’ anlayışının terk edilmesi bizzat Genel Başkan tarafından imzalanacak bir genelge ve görsel bir hitap ile örgütlere duyurulmalı, bu karara uymamakta ısrar eden örgütlere acil müdahale ve müeyyidelerin uygulanacağının kararlı bir şekilde ifadesi sağlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Delegelik sisteminin kaldırılması, üyelerin örgütlerden uzaklaştırılmaması gerektiği belirtilen raporda, “Üyelikler revize edilmeli, yenilenmeli, aidatının ödenmesi sağlanmalı ve aidatını veren, sorumlu, aidiyeti yüksek üye imajı yaratılmalıdır” önerisi de yer aldı.

PARTİ İÇERİSİNDE BİR MUHALEFET HAREKETİ DEĞİL

Parti içinde bir muhalefet hareketi olmadıklarını, farklı alanlardan kişilerin katılımıyla parti için çalışan bir oluşum olduklarını belirten 'CHP İktidar Hareketi' Kurucu Başkanı Rufay Karahan, Kılıçdaroğlu’na sunulan raporun hazırlanma amacına ilişkin, “Arkadaşlarımız genel olarak sahadalar. Partili ya da partisiz vatandaşlarımızın düşüncelerini kısa özetle derledik. Halkımızın partimizin genel merkeziyle ilgili, genel başkanla ilgili düşüncelerini bir araya getirdik. Halkımız genel merkez, örgütler, üyelik, tüzük hakkında neler düşünüyor, ne olsa CHP iktidara gelir diyerek içerikleri hazırladık” dedi.

‘ÖYLE BİR İTTİFAK OLMALI Kİ ‘SOL’DAN ÖDÜN VERİLMEMELİ’

Haftanın iki günü sahada olduklarını ve toplumun nabzını tutmaya çalıştıklarını ifade eden Karahan, bazı kesimlerde “CHP’nin sol düşünceden uzaklaşıp sağa kaydığı” düşüncesinin olduğunu belirterek şunları söyledi:
“İktidar yakalanacaksa, kazanılacaksa bu sadece CHP’nin seçmeniyle değil 50+1’i sağlayacak kesimlerin oylarıyla gerçekleşeceğinin bilincindeyiz. Sahada, CHP’ye farklı kesimlerden gelen, partinin yönetim kademelerinde görevlendirilen kişilerin partiye bir fayda sağlamadığı, partinin laik kesimine farklı algı yaratıldığı olgusu var. Saha diyor ki, ‘Eğer bir ittifak kuracaksanız, öyle bir ittifak olmalı ki CHP’nin sol, sosyal demokrat, laik düşüncesinden ödün verilmeden, kamuoyuna bu algı yaratılmadan bu yapılmalı’.

Eğer bir iktidar çalışması yapılıyorsa diğer kesimlere de şu algı verilmelidir. CHP’nin din temalı düşünce ve durumlara karşı olmadığının vurgusu kendi düşüncelerinden ödün vermeden yapılmalıdır.  İktidarın din ve demokrasi üzerinden yaptığı söylemlerin doğru olmadığı anlatılmalıdır."

‘SEÇMENLERİN YARISI CHP’NİN HDP’YE DAHA FAZLA DESTEK VERMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR’

Sahada elde ettikleri deneyimin CHP’nin HDP’ye daha fazla destek vermesi ve Kürt seçmene seslenmesi gerektiğine işaret ettiğini belirten Karahan sözlerini şöyle sürdürdü: “Farklı kesimlerden oluşan seçmenlerin yarısı CHP’nin HDP’ye daha fazla destek vermesi gerektiğini düşünüyor. HDP 6 milyon civarında oy almış bir partidir. Fakat HDP’nin bir sorunu var. Bu sorun kendisini ifade edememekten kaynaklıdır. Yani terörle arasına bir çizgi çekmemesinden kaynaklı kendisini ifade edememe durumu var. Saha, HDP’nin desteklemediği bir ittifakın, bir çalışmanın başarıya ulaşamayacağını söylüyor. Seçmenin düşüncesi şudur; "2002 yılından beri iktidarı ayakta tutan, daha önce CHP’ye oy vermiş, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki muhafazakâr ve yine kendisini ‘solda’ addeden kesimlerdir. Bu kesimlerden destek alamayan bir ittifak başarıya ulaşamaz."