Kılıçdaroğlu'ndan 'altılı masa' yanıtı: Demokrasi konusunda birbirimize benziyoruz

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'altılı masa' için hükümet kanadından gelen '6 benzemez' eleştirilerine yanıt verdi: 6'mızda demokrasi konusunda birbirimize benziyoruz. Hepimizde memleket sevgisi var.

Abone ol

DUVAR - Ankara'da Muhtarlar Buluşması'na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında muhtarların sorunlarını değil, çözüm yollarını anlatacağını belirterek, "82 kanunda 'muhtar' adı geçer. Bir 'Muhtarlık Yasası'na ihtiyacımız var. Bu konuda bir çalışma yaptık. TBMM'ye sunduk. Çıkmadı, reddedildi ama sizlerin oylarıyla iktidara geldiğimizde bu kanunu çıkaracağız" dedi.
'Güçlendirilmiş parlamenter sisteme' geçiş için 6 parti tarafından oluşturulan 'altılı masa'ya yönelik eleştirilere de yanıt veren Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi içinde bulunduğu badireden çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

'MUHTARLARIN BÜTÇESİ OLMALI'

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun muhtarlar buluşmasındaki konuşması özetle şöyle:

'MANSUR YAVAŞ SEÇİLİRSE SOSYAL YARDIMLAR KESİLECEK' DİYORLARDI: Muhtarların haklarını savunmak önce muhtarların sonra bizlerin görevi. Siyasette eleştiri olur, eleştirinin dozu biraz sert olur anlarım ama siyasette iftira, haksızlık olmaması lazım. Mansur başkanı aday gösterdiğimizde 'Seçerseniz bütün sosyal yardımlar kesilir' diyorlardı. Kesilmedi. 'Oy verirseniz faturalarını teröristler toplayacak' diyorlardı. Beni sevindiren olay Ankaralıların Mansur beye duydukları güven.

İLK SEÇİM MUHTARLIK İÇİN YAPILDI: Bu topraklarda yapılan ilk seçim 1833 yılında Kastamonu Taşköprü'de yapılan bir muhtarlık seçimidir. O nedenle biz muhtarları demokrasinin temel taşı olarak tanımlıyoruz. Bugün geldiğimiz nokta muhtarlara hak ettikleri yetkileri teslim ettik mi? Hayır. 82 kanunda 'muhtar' adı geçer. Bir 'Muhtarlık Yasası'na ihtiyacımız var. Bu konuda bir çalışma yaptık. TBMM'ye sunduk. Çıkmadı, reddedildi ama sizlerin oylarıyla iktidara geldiğimizde bu kanunu çıkaracağız. Seçim Kanunu'nda değişiklik yapılıyor.

MUHTARLARIN BÜTÇESİNİN OLMASI LAZIM: Muhtarlar için 'Birleşik Oy Pusulası' önergesi verin dedim. Diğerleri için var olan sizin için neden yok? Muhtarlık Evi'ni söylediğim zaman çok sayıda itiraz geldi. Bizim belediye başkanlarımızın büyük bir kısmı bağımsız konutlar yaptılar muhtarlıklar için. Bunu normalde iktidarın yapması gerekiyor. Köy Tüzel Kişiliklerinin yeniden iade edilmesi lazım. Muhtarların bir bütçesi olsun dedim buna da itiraz ettiler. Vatandaş en rahat muhtara ulaşır. Vatandaşın derdini anlatacağı ilk kişi muhtardır. Sosyal yardımların muhtarlar amacıyla dağıtılması lazım. Sosyal yardımlar bizde büyük bir yaradır. Fakire yardım yaparken kişinin onurunu koruyacaksınız, afişe etmeyeceksiniz. Belediye Meclisi toplantılarına giremiyorsunuz. Olması gereken, muhtarlar kendi mahalleleriyle ilgili bir durum olduğundan katılmalı, söz ve oy sahibi olmalılar. Muhtarlık bir kamu kurumu olarak kabul edilmemiştir. Kamu kurumu olarak kabul edilmediğiniz için belediye başkanı sizlerle özel proje geliştiremez. Bu kanunun da değişmesi lazım. Sizin ödenekleriniz yani aylıklarını var. İzin aldığınızda kesilir. Niye size aylık verilirken kesiliyor? Size maaş ödenmesi lazım. Kadın muhtarlar doğum yaptıklarında kesilir, izin verilmesi lazım. Türkiye Muhtarlar Birliği'nin kurulması lazım. Bunlar muhtarlarla ilgili söylediklerim.

AYRIŞAN BİR TOPLUMA DÖNÜŞTÜK, BU ÇOK TEHLİKELİ: Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu biliyoruz. Devlet adamı kimliği... Hakkı teslim etme, insanı incitmeme, üretiyorsa destekleme. Biz şu anda neredeyiz? Ayrışan bir topluma dönüştük. Daha düne kadar komşumuzun kimliğini sorgulamazdık şimdi inancını, kimliğini, yaşam tarzını sorgulamaya başladık. Bu çok tehlikeli bir şeydir. Kimlik sorgulanır mı? Ben anne babamı seçme özgürlüğüne sahip miyim? Hayır.

NOHUTTAN MERCİMEĞE HER ŞEY DIŞARIDAN GELİYOR: Toplumun her kesimi sıkıntı içinde. Türkiye kendi kendine yeten bir ülkeydi. Şimdi nohuttan, mercimeğe, canlı hayvandan ete her şey dışardan geliyor. Kim yaptı? Sizin sorgulamanız lazım. Neden gidip yalvarıyoruz? El avuç açıyoruz? Buradan Türkiye'yi çıkarmak zorundayız.

GIDA KRİZİ: Zamlar.. Henüz işin baharındasınız. Bir yıl önce 'gıda kriziyle karşılaşacağız' dediğimde nasıl biliyordum? Rakamlara bakıyorsunuz, bu iş böyle yürümez diyorsunuz ama bakmıyorlar. Bir devlet günlük yaşamaz arkadaşlar. Devletler planlar yapar. Biz de bu kalktı, o nedenle bugün bu haldeyiz. Bu halden hep beraber çıkacağız. Millet İttifakı olarak çıkacağız.

DEMOKRASİ KONUSUNDA BİRBİRİMİZE BENZİYORUZ: Bazen, '6 benzemez bir araya geldi' diye kızıyorlar. 6'mızda demokrasi konusunda birbirimize benziyoruz. Hepimizde memleket sevgisi, yurt sevgisi var. Türkiye'yi içinde bulunduğu badireden çıkarmamız lazım. 

İKTİDARIN TEK TEK O AMİRALLERE TEŞEKKÜR ETMESİ LAZIM

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, , emekli amirallerin Montrö Sözleşmesi'yle ilgili yaptıkları açıklama nedeniyle yargılanmalarına ilişkin, "Açıklamanın ne kadar doğru, ne kadar gerçekçi, ne kadar öngörülebilir olduğunu Ukrayna-Rusya savaşı bize gösterdi. Bir gerçeği, iktidardan çok daha önce bildiler ve toplumun önüne koydular. İktidarın o amirallere teşekkür etmesi lazım" dedi. (HABER MERKEZİ)