Kılıçdaroğlu’nun 12 dakikalık konuşmasının şifreleri: Az söz çok eylem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 12 dakika süren dikkat çekici konuşması Meclis kulislerinde farklı tartışmalara neden oldu.

Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Meclis’teki grup toplantısında son yılların en dikkat çekici konuşmalarından birini yaptı. Gezi davasındaki kararları eleştiren Kılıçdaroğlu, iktidara “Ey Saray sesimi duyuyor musun?” diye seslendi, çok sayıda sorunu sıraladıktan sonra “vatanı satanlarla kavga edeceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun bugüne kadar yaptığı grup konuşmaları arasında en kısa grup konuşması olarak tarihe geçen 12 dakikalık konuşmada yol arkadaşlarına dönük, “Ya bana katılın ya şimdi, şu anda yolumdan çekilin” sözleri ise merak konusu oldu. Konuşmayla ilgili “Kılıçdaroğlu adaylığını resmen ilan etti”, “Parti içindeki ayrışmalara rest çekti” şeklinde farklı değerlendirmeler yapıldı.

‘MISIR’DAKİ SAĞIR SULTAN DUYDU SARAYDAKİNİN DE DUYMASINI İSTEDİM’

Kılıçdaroğlu çok sayıda yoruma neden olan sözlerine bugün katıldığı Engelliler Çalıştayı’nın ardından açıklık getirdi. Türkiye’deki sorunlara bir kez daha dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Ben bu ülkeyi seven, bu ülke için çaba harcayan, bayrağımızın özgürce dalgalanmasını isteyen vatanına bağlı bütün kesimleri yol arkadaşım olarak kabul ettim ve onlara çağrı yaptım. ‘Bizim vatanını satanlarla kavga etmemiz lazım’ dedim. Bu laf doğru. Ben bunu seslendirmek zorundayım” dedi.

Sorunların çözümü için bir kez daha sandığı işaret eden Kılıçdaroğlu, “Bütün arkadaşlarıma söyledim. Eğer bunu istiyorsanız, yol arkadaşı olmak istiyorsanız buyurun gelin beraber yürüyeceğiz. ‘Hayır biz mevcut düzenden memnunuz’ diyorsanız yolunuz açık olsun dedim” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, “Yalnız bırakıldığınızı mı düşünüyorsunuz” sorusuna ise “Geniş kitleleri yanıma çekmeye, geniş kitlelerin sözcüsü olmaya, geniş kitlelerin dertlerini Mısır’daki sağır sultan duydu saraydakinin de duymasını istedim” yanıtını verdi.

KONUŞMA GEZİ DAVASI KARARININ ARDINDAN PLANLANDI

CHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu’nun grup konuşmasının çerçevesi bir gün önce, Gezi Davası kararı çıktıktan sonra şekillendi. “Büyük hukuksuzluk” olarak nitelendirilen karar “muhalefete karşı bir savaş ilanı, gözdağı” olarak değerlendirildi ve bunlar karşısında sessiz kalınmayacağını göstermek için “Kavga edeceğiz” vurgusunun yapılmasına karar verildi. Kılıçdaroğlu’nun beklenenden daha kısa tuttuğu ifade edilen konuşmasını değerlendiren bir parti yetkilisi şunları söyledi:

“Gezi’de yargılanıp mahkûm edilen sadece 17 kişi değil. Hatta bu yargılanan kişilerden birinin dahi CHP ile ilgisi olmayabilir ama Gezi’de sokağa çıkan dört kişiden üçü bizim seçmenimizdi. İktidar bu dava üzerinden muhalefete ‘seni bitireceğim’ diyor. Biz de kavga edeceğiz, buna izin vermeyeceğiz diyoruz. Bu sözler belki ceza alanlara hiç fayda etmeyecek ama o eylemlere katılanları temsil etmek zorundayız. Bunu yapmazsak, yapamazsak yarın seçim güvenliği için insanları sandık başına nasıl getireceğiz. Seçim çalışması yürütecek insanları nasıl bulacağız. Bu konuşma, yaratmak istedikleri karamsarlığa, ortaya çıkarmak istedikleri korkunun toplumu esir almasına izin vermemek adına önemli bir konuşmaydı.”

İYİ PARTİ: FARKINDALIK YARATTI, DİKKAT ÇEKTİ

İYİ Partili bir yetkili, Kılıçdaroğlu’nun ilgi çeken konuşması için “siyasi retorik yaptı” derken siyasette liderlerin zaman zaman bu tür çıkışlar yaptığına dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun konuşması için İYİ Parti’de “Farkındalık yarattı, dikkat çekti. Konuşmasını kısa tutarak ‘az söz çok eylem’ mesajı verdi. Partiye dönük bir mesaj verse bunun yeri grup toplantısı değildir. Biz topluma dönük bir iletişim olarak okuduk. Kararlılık, güç gösterisi ve özgüven vardı” şeklinde yorumlandı.

6’LI MASAYA MESAJ MI?

Kılıçdaroğlu’nun sözlerinin liderler masasına dönük mesaj içerdiği yorumlarını kabul etmeyen İYİ Partililer, “Kılıçdaroğlu bu masanın devamı için en çok çalışan liderlerden. Bir mesajı varsa bunu vereceği yer partisinin grup toplantısı değildir. Liderler zaten buluşuyor, o toplantılarda ya da birebir iletilir” değerlendirmesinde bulundu. CHP’lilerde de Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmayla ilgili “Adaylığını ilan etti” yorumlarına, “Burada amaç bu değil ama bizim adayımız genel başkanımız. Böyle de yorumlanıyorsa kâr hanesine yazılır. Böyle de tartışılmasında bizce sorun yok” yönünde açıklamalar dikkat çekti.

HELLALLEŞMENİN ARDINDAN HESAPLAŞMANIN ADRESİ VERİLDİ

Kılıçdaroğlu’nun dikkat çeken konuşmasıyla ilgili bir başka değerlendirme de “helalleşme” üzerine oldu. Kılıçdaroğlu’nun toplumsal barış adına altını çizdiği hellalleşme sözlerine gelen “hesap sorulmayacak mı” eleştirisini hatırlatan partililer, “Kılıçdaroğlu daha önce kimlerle helalleşeceğini anlattı, şimdi de kimlerle kavga edeceğini söylemiş oldu” değerlendirmesinde bulundu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Kılıçdaroğlu’nun “yeni bir yola çıktığı”nı ifade ettiği konuşmasının ardından nasıl bir çalışma yöntemi izleyeceği de konuşulmaya başlandı. Parti kaynakları bundan sonra daha çok sahada olunacağı mesajı verdi. Kılıçdaroğlu’nun il gezilerini daha sıklıkla yapması, toplumun farklı kesimleriyle buluşmaların artması sürpriz olmayacak. Ramazan Bayramının ardından mitinglerin de artması bekleniyor. Bu kapsamda 21 Mayıs’ta Bursa’da miting kararı alınmış durumda.