Kılıçdaroğlu'nun avukatından baroya soruşturma tepkisi: Direnmek zorundasın

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, Ankara Barosu tarafından hakkında kovuşturma başlatıldığını duyurdu. Soruşturmanın devam eden bir yargılamanın ardından başladığını belirten Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “Mahkemeden gelen yazı üzerine soruşturma başlatıldı. Bizim resen aldığımız bir karar değil bu” dedi. Çelik ise hakkında bir mahkumiyet kararı olmadığını belirterek baroya tepki gösterdi.

Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şikâyeti üzerine Ankara Barosu tarafından hakkında kovuşturma başlatıldığını duyurdu.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Savunmanın yargılanmasına geçit veren Ankara Barosu Yönetimini kutlarım! Erdoğan’ın şikâyeti üzerine hakkımda disiplin kovuşturması başlatmışlar! Erdoğan’ın açtığı davada; ‘Müvekkilim Kemal Kılıçdaroğlu’nun eleştirel değerlendirmeleri doğrudur, bunları ispatlayacağız’ dediğim için!" ifadelerine yer verdi.

19 AĞUSTOS 2020 TARİHİNDE ALINAN KARAR

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik hakkında açılan soruşturmanın yeni olmadığını, 19 Ağustos 2020 tarihinde alınan bir karar olduğunu söyledi. Çelik hakkında soruşturma başlatılması takdirinin Ankara Barosu’nda olmadığını ve İstanbul 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamaya ilişkin olduğunu ifade eden Sağkan, “İstanbul 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığı anda bakanlık soruşturma iznini verdiği için ve mahkeme bir avukat yargılanmaya başlandığı anda baroya disiplin işlemlerini yürütmesi için yazı gönderiyor. Mahkemeden gelen yazı üzerine soruşturma başlatıldı. Bizim resen aldığımız bir karar değil bu” dedi.

Avukatlık Kanunu’nun 140’ıncı maddesinde, “Disiplin işlem ve kararına konu teşkil edecek bir eylemde bulunmuş avukat hakkında aynı eylemlerden dolayı ceza mahkemesinde dava açılmış ise avukat hakkındaki disiplin kovuşturması ceza davasının sonuna kadar bekletilir” ifadesinin yer aldığını hatırlatan Sağkan şunları kaydetti:

“Bu emredici bir hüküm. Yapılan şikayetle ilgili aynı zamanda avukatla ilgili bir ceza davası da mevcutsa, kovuşturmanın bu ceza davasını beklemesi ve sonucu çıktıktan sonra bir karar alınması gerekiyor. Disiplin kurulu her ne kadar ceza mahkemesinin kararıyla bağlı değilse de o ceza davasının sonucunu beklemek zorunda. Çıkan kararı da değerlendirerek bir karar almak zorunda. Bu bahsettiğimiz dosyaya ilişkin ilgili avukatın İstanbul 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden bir yargılaması var. Haliyle biz bu usulü protokolü işletmek zorundayız. Bizim buradaki tasarrufumuz tamamen avukatlık kanunun 140’ıncı maddesine dayanmaktadır. Yoksa şikâyetin içeriğinin esasına girilerek burada bir meslek kuralı ihlali vardır veya avukatlık kanunu ihlali vardır şeklinde bir gerekçeye dayanmamaktadır. Bu tamamen usulen, bu yargılamanın sonucu beklenmek zorunda olduğu için disiplin kurulunda bu yargılamanın beklenmesine yönelik bir karardır. Usulen yürütülen bir işlemdir. Bütün avukatlara da bugüne kadar böyle uygulanmıştır. Bundan sonra da böyle uygulanacaktır. Çünkü kimsenin barolardan kanuna aykırı bir tavır ve eylem içerisinde olmasını beklememesi gerektiği inancındayız.”

ÇELİK: ŞU MADDEYE DAYANARAK KOVUŞTURMA AÇTIK DERLERSE MESLEĞİ BIRAKACAĞIM

Ankara Barosu’nun hakkındaki soruşturmaya ilişkin doğruyu söylemediğini belirten Kılıdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, “Yasa çok açık. Normalde hukukçuyuz ve baro da hukuku temsil eder. Avukatlık Kanunu 140’ncı Madde, ‘Bir avukatla ilgili eğer bir ceza davası açılıp mahkûmiyet kararı verilmişse ve bu karar üstüne üslük kesinleşmişse kovuşturma açılması zorunludur’ diyor” ifadelerini kullandı.

Hakkında kesinleşmiş cezanın olmadığını ve avukatlık faaliyeti nedeniyle yargılandığını belirten Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yasa net bir şekilde ‘eğer mahkum olursa ve mahkumiyet kararı kesinleşirse zorunlu bir şekilde kovuşturma kararı alınır’ diyor. Benle ilgili bir ceza var mı? Mahkumiyet kararı var mı? Böyle bir karar yok. Tek başına dava açılmış olması zorunlu bir şekilde bu kararın alınmasını gerektirmez ki. Ankara Barosu neye tabii olarak bunu yapıyor? Avukatlık yasasına bağlı olarak. Avukatlık yasasında böyle bir hüküm var mı? Mutlak bir şekilde dava açılması durumunda mutlaka kovuşturma açılır diye bir şey var mı? Yok. Ben mesleki faaliyetim nedeniyle yargılanıyorum. Sadece verdiğim cevap dilekçesinden dolayı siyasi iktidarın baskısıyla dava açılıyorsa baronun avukatın yanında yer alması lazım. İktidara, savunma makamına, ‘Avukatlığı yargılayamazsınız. Savunma dokunulmazlığı vardır. Bir avukat mesleki gereklilik çerçevesinde vermiş olduğu dilekçelerden kaynaklı olarak asla sorumlu tutulamaz’ demesi lazım. Salt bu gerekçeyle bir avukat hakkında dava açılıyor ve baro da ona destek olurcasına ‘Evet ben de soruşturma açıyorum’ diyor. Sen orada direnmek zorundasın. Bu konuda iddialıyım. Bana bir madde göstersinler. Desinler ki ‘şu maddeye dayanarak zorunlu olarak biz kovuşturma açtık’. Bunu derlerse ben avukatlık mesleğini bırakacağım. O kadar iddialıyım.”

ÇELİK NEDEN YARGILANIYOR?

Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kılıçdaroğlu’na açtığı tazminat davasında mahkemeye sunduğu dilekçedeki ifadeler nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret ve görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla İstanbul 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Çelik, Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki davaya ilişkin savunmasında 17-25 Aralık operasyonları döneminde internette yer alan tapeleri mahkemeye delil olarak sunmuştu.

AVUKATLIK KANUNU 140’NCI MADDE NE DİYOR?

Ceza kovuşturmasının disiplin cezalarına tesiri: Madde 140
Avukat hakkında başlamış olan ceza kovuşturması, disiplin işlem ve kararlarının uygulanmasına engel olmaz. (Değişik ikinci fıkra: 22/1/1986 - 3256/24 md.) Şu kadar ki, disiplin işlem ve kararına konu teşkil edecek bir eylemde bulunmuş olan avukat hakkında aynı eylemlerden dolayı ceza mahkemesinde dava açılmış ise, avukat hakkındaki disiplin kovuşturması, ceza davasının sonuna kadar bekletilir. Bu halde yönetim kurulunun isteği üzerine disiplin kurulu, avukatın işten yasaklanmasına yer olup olmadığı hakkında 153 ve 154’üncü maddeler uyarınca bir karar vermek zorundadır.
Eylemin işlenmemiş veya sanığı tarafından yapılmamış olması sebebiyle beraat hali müstesna, beraatle sonuçlanmış bir ceza davasının konusuna giren eylemlerden dolayı disiplin kovuşturması, o eylemin ceza kanunları hükümlerinden ayrı olarak başlı başına disiplin kovuşturmasını gerektirir mahiyette olmasına bağlıdır.
Baro yönetim kurulları hükümlülükle sonuçlanan bir ceza davasının konusunu teşkil eden eylemlerden dolayı ayrıca disiplin kovuşturması açmak zorundadırlar.