Katar’a yaptırım uygulayan ülkelerden dördü yeni bir terör listesi yayınladı. Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve BAE tarafından oluşturulan ortak listede dokuz ülkeden 59 isim ve 12 oluşum bulunuyor.
Listede Mısır’da Mübarek’in devrilmesi sürecine yaptığı açıklamalar ile önemli etkisi olan isimlerden Müslüman Kardeşler Örgütü’nün ruhani lideri Yusuf El Karadavi’nin yanı sıra Libyalı iki isim dikkat çekiyor: Abdülhakim Belhac ve Mehdi el Harati.
Harati 2010’daki Gazze’ye yardım filosunda da yer alıyordu. Harrati’yi Türk kamuoyu dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mavi Marmara saldırısında yaralananları ziyareti sırasında Erdoğan’ın alnını öperken çekilmiş fotoğrafı ile tanır.
Erdoğan'ı öpen Harati terör listesinde
Sarkozy aleyhinde kitap yazdığı için baskılara uğrayan ve Fransa’da kitabını basacak yayın evi bulamayan Fransız Gazeteci Thierry Meyssan tehdit edildiği gerekçesi ile Fransa dışına kaçmıştı ve sanırım halen Suriye’de yaşıyor.
Meyssan'ın voltaire.net adlı sitesinde yer verdiği yazılardan biri de Harati ve Belhac ile ilgili.
Harati, Belhac ve gazeteci Paul Conroy ile ilgili iddialar ortaya atan Meyssan’ın yazdıklarına göre Harati İrlandalı bir kadın ile evliydi ve Dublin’de yaşıyordu.
İspanya’nın eski başbakanı Jose Maria Aznar 11 Mart 2004’te Madrid’te gerçekleştirilen bombalı eylemler ile ilgili olarak Harati’nin arandığını belirtmişti.
Yazıya göre Mehdi el Hara’tiyi Ağustos 2011’de Libya Tripoli’de Rixos Otel baskınında görüyoruz. Bu baskın Harati komutasındaki bir El Kaide grubu tarafından yapılmıştı.
Kaddafi’nin oğlu Hamis Kaddafi’ye göre, bu baskın Fransızların gözetiminde yapılmıştı. Harati baskını NATO’nun verdiği bilgiler doğrultusunda, otelde gizlenen Libyalı bazı devlet yetkililerini yakalamak ve eski ABD kongre üyesi ve Martin Luther King’in danışmanı Walter Fauntroy’u öldürmek için yapmıştı.
Harati, (daha önce işkence merkezi olarak kullandığı) Radisson Otel’de kalan Thierry Meyssan ve Mahdi Darius Nazemroaya’yı elimine etmekle de görevlendirilmişti.
Bu baskınla ilgili kararların alındığı toplantıya Fransa’nın eski Dışişleri Bakanı Alain Juppe de katılmıştı.
Harati Ekim 2011’de Suriye’nin Türkiye sınırına yakın Cebel El Zavi bölgesinde örnek bir köy oluşturdu ve 2 ay boyunca Batı’dan gelen gazetecilere “Suriye devrimini” anlattı. Harati’nin köyünde kiralanan aşirete mensup insanlar yönetim aleyhinde gösteriler düzenleyerek gazetecilere görüntü veriyordu.
El Harati özellikle Canal Plus'tan Paul Moreira ve Le Figaro’dan Edith Bouvier tarafından ziyaret ediliyordu.
Bouvier 2012 Şubat sonlarında Homs’ta silahlı gruplar tarafından açılan ateş sonucu yaralanmıştı.
Abdulhakim Belhac ise Meyssan tarafından Eymen El Zevahiri’nin “sağ kolu” ve o dönemdeki “2 numarası” olarak nitelendiriliyor. Ancak dünyada en çok aranan teröristler listesinde olmasına rağmen Tripoli askeri idarecisi olarak “görev yapıyordu.” O dönemde dünya basını Belhac’dan “asilerin komutanı” diye bahsediyor kendisi ile röportajlar yapıyordu.
Belhac 2011 – 2012’de Türkiye’ye çok kez girip çıktı. Meyssan’a göre Adana – İncirlik Üssü'nde ofisi bile vardı. Suriye’de yaklaşık 1500 kişilik bir grubu örgütlemişti.
El Zevahiri’ye göre Şam ve Halep’e önemli saldırılar gerçekleştirmişti.
Belhac’ın El Kaide’ye katılan Libya’daki örgütü “İslam Savaşçıları Grubu” ise ABD ve Britanya’nın terör listesinde bulunuyordu.