Kim Ki-Duk Türkiye'ye geliyor

7. Boğaziçi Film Festivali 18-25 Ekim tarihlerinde düzenlenecek. Kim Ki-Duk festivale konuk olacak.

Abone ol

DUVAR - Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından hazırlanan 7. Boğaziçi Film Festivali 18 – 25 Ekim tarihlerinde düzenlenecek. Festivale Güney Koreli yönetmen Kim Ki-Duk’un festivale konuk olacak.

Festivali’nin bu yılki onur ödülleri Kim Ki-Duk ile Filipinli yönetmen Brillante Mendoza’ya takdim edilecek. Kim Ki-Duk’un filmlerinden hazırlanan retrospektifi izleyicilerle buluşurken, yönetmenin Berlin Film Festivali’ne de konuk olan “Human, Space, Time and Human” adlı filmi Türkiye’de ilk defa gösterilecek.

Bu yıl 25 ülkeden toplam 83 filme ev sahipliği yapacak olan festivalin açılışı, 72. Cannes Film Festivali’nin kapanışında gösterilen Eric Toledano ile Olivier Nakache’nin birlikte yönettiği, Vincent Cassel’in başrolde olduğu “The Specials” filmiyle gerçekleşecek.

9 FİLM ALTIN YUNUS İÇİN YARIŞACAK 

Bu yıl dokuz film, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda en iyi filme verilen 100 bin TL değerindeki Altın Yunus ödülü için yarışacak. Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’un başkanlığında oyuncu Cemre Ebuzziya, senarist, sanat yönetmeni ve fotoğrafçı Ebru Ceylan, yazar Mustafa Çiftçi ile oyuncu Nalan Kuruçim’den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi yılın en iyi yerli filmini seçecek.

Altın Yunus için Burak Çevik’in “Aidiyet”, Semih Kaplanoğlu’nın “Bağlılık-Aslı”, Murat Pay’ın “Dilsiz”, Seyid Çolak’ın “Kapan” Nazif Tunç’un “Karınca”, Olgun Özdemir’in “Kızım Gibi Kokuyorsun”, Eylem Kaftan’ın “Kovan” Cenk Ertürk’ün “Nuh Tepesi”, ve Cihan Sağlam’ın “Uzun Zaman Önce” adlı filmleri yarışacak.

“Dilsiz”, “Kapan” ve “Kızım Gibi Kokuyorsun” filmleri Türkiye ilk gösterimleri, “Karınca” filmi dünya ilk gösterimini, diğer tüm filmler ise İstanbul ilk gösterimlerini festivalde yapacak.

Ahmet Edebali, Osman Subaşı ile Ramazan Arman’dan oluşan FİYAB Jürisi de ilk veya ikinci filmini çeken yapımcılar arasından FİYAB En İyi Yapımcı ödülüne değer görülen filmi belirleyecek.

ULUSLARARASI FİLM YARIŞMASI'NDA 5 ÖDÜL

Cannes’dan Karlovy Vary’e, Busan’dan, Sarajevo’ya pek çok festivalden ödüllerle dönmüş 9 film, en iyi uluslararası uzun metraj film, en iyi yönetmen, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu ve Jüri Özel Ödülleri olmak üzere beş ödül için yarışacak. En iyi filme 50 bin TL değerinde para ödülü verilecek.

Filipinli yönetmen Brillante Mendoza’nın jüri başkanı olacağı yarışmada, 6.Boğaziçi Film Festivalinde “Screwdriver” (Tornavida) adlı filmiyle Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda en iyi film ödülünün sahibi olan Bassam Ali Jarbawi, Durban Film Festivali Direktörü Chipo Zhou, birçok ulusal ve uluslararası projede yer alan oyuncu Melisa Sözen ve “Ag” filmiyle tanınan Milko Lazarov yer alacak.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışmasında Nariman Aliev’in Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünde dünya ilkgösterimini yapan ilk uzun metrajlı filmi “Homeward”, Lendita Zegiraj’ın Karlovy Vary Film Festivali’ne konuk olan filmi “Aga’s House”, Adilkhan Yerzhanov’un San Sebastian Film Festivali’nde övgüyle karşılanan filmi “A Dark Dark Man”, İranlı usta yönetmen Mohsen Makhmalbaf’ın dünya ilkgösterimini Busan Film Festivali’nde yapan filmi “Marghe And Her Mother”, Ines Tanoviç’in Bosna Hersek’in Oscar adayı ve 25. Saraybosna Film Festivali’nin açılış filmi ”The Son”, Ena Sendijareviç’in dünya ilkgösterimini 48. Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve Sarajevo Film Festivali’nden en iyi film ödülü alan “Take Me Somewhere Nice”, Dmitri Mamulia’nın Venedik Film Festivali’nin “Ufuklar” bölümünde gösterilen filmi “Criminal Man” Sharipa Urazbayeva’nın “Mariam” ve Parviz Shahbazi’nin “Talla” isimli filmleri yarışacak.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’ndaki tüm filmler Türkiye ilkgösterimlerini festivalde yaparken İranlı yönetmen Parviz Shahbazi’nin son filmi “Talla” ise uluslararası ilkgösterimini festivalde gerçekleştirecek.

BOĞAZİÇİ'NDE  DÜNYA SİNEMASI 

Yılın beklenen filmlerinin Türkiye galalarına ev sahipliği yapacağı “Dünya Sineması” bölümünde Brian Welsh’in “Beats”, José Luis Cuerda’nın “Some Time Later”, Sam de Jong’un Berlin Film Festivali’nden Kristal Ayı Ödülü alan filmi “Goldie”, Xierzati Yahefu’nun “The Composer”, Juris Kursietis’in Cannes Film Festivali’nde “Director’s Fortnight” kategorisinde ses getiren filmi “Oleg”, Bart Freundlich’in Julianne Moore’lu Sundance Film Festivali’nde beğeni toplayan “After The Wedding” ile usta yönetmen Werner Herzog’un dünya ilkgösterimini 72. Cannes Film Festival’inde yaptığı filmi “Family Romance, LLC” izleyiciyle buluşacak.

ULUSAL VE ULUSLARARASI KISA FİLMLER YARIŞACAK

Agron Domi, Emre Oskay ve Nazlı Eda Noyan’dan oluşan Kısa Kurmaca Jürisi Gökalp Gönen’in “Avarya”, Alican Yücesoy’un “Taş”, Arda Çiltepe’nin “Siyah Güneş”, Benhür Bolhava’nın “Finiş”, Umut Evirgen’in “İyi Yemek Öldürür”, İnan Erbil’in “G.K.”, Elif Eda Karagöz’ün “Boşluk”, Ragıp Türk’ün “Tor”, Zeynep Köprülü’nün “Orada” ile Ozan Yoleri’nin “Aylin”i değerlendirecek.

Aynı jürin değerlendireceği Uluslararası Kısa Kurmaca kategorisinde yarışacak filmler ise şöyle: Teymur Hajiyev’in “Salt and Pepper To Taste”, Dekel Berenson’ın “Anna”, Qiu Yang’in “She Runs”, Leonor Teles’in “Dogs Barking at Birds”, Konstantinos Antonopoulos’ın “Postcards from the end of the World”, George Sikharulidze’nin “Fatherland”, Yves Piat’ın “Nefta Football Club”, Julien Trauman’ın “At Down”, Salvattore Alloca’nın “School Bus”, Louise Courvoisier’in “Mano a Mano”.

Mohammed Siam, Fırat Sayıcı ve Zeynep Gülru Keçeciler’den oluşan jüri ise Ulusal Kısa Belgesel Film Yarışması için şu filmleri değerlendirecek: Atom Şaşkal’ın “Geleceğimizi İstiyoruz”, Uğur Ersöz ve Nusret Oğuzhan Yıldız’ın “Uçan Adam”, Taha Sancar Çalışan ve Yusuf Zeynel’in “Saklı”, Senem Bay’ın “Amca”, Hasan Basri Özdemir ve Emre Karadaş’ın “Mavi Otel”, Okan Erünsal’ın “Mavi Kelebek”, Aziz Alaca’nın “Germiyan’ın Renkleri” ile Yavuz Selim Taşçıoğlu ve Hacı Elmas’ın “Simurg: Bir Zümrüd-ü Anka Kuşu Hikâyesi”

Aynı jüri, Uluslararası Kısa Kurmaca Belgesel Film Yarışması için de şu filmleri değerlendirecek: David Verbeek’in “Trapped in the City of a Thousand Mountains”, Claudio Casale’nin “My Tyson”, Akvile Zilionyte’nin “Windows”, Lanre Malaolu’nun “The Circle”, Samir Karahoda’nın “In Between”, Agata Baumgart’ın “Love 404”, Beatrice Baldacci’nin “Superhero without superpower” ile Zélie Durand’ın “Sahara Palace”

Her kategorinin en iyi filmine 10 bin TL ödül verilecek. Ayrıca Ulusal Kısa Kurmaca Yarışması’ndaki bir filme 5 bin TL değerinde İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü verilecek.

EN İYİ KISA FİLME AHMET ULUÇAY ÖDÜLÜ 

Kısıtlı imkânlarla yaratıcı kısa filmlere imza atan Ahmet Uluçay anısına verilen 25 bin TL değerindeki Ahmet Uluçay Kısa Film Büyük Ödülü, tüm kategorilerinde yarışan kısa filmler içerisinden kısa kurmaca ve kısa belgesel jürisinin değerlendirmeleriyle seçilecek olan en iyi filme sunulacak.

Yılın önemli belgesellerini buluşturan “Bi’ Dünya Belgesel” bölümünde bu yıl altı film yer alacak.

Bu bölümde gösterilecek belgesel filmler şöyle: Tamara Kotevska ve Ljubo Stefanov’ın Sundance Film Festivali’nde jüri özel ödül kazanan ve Makedonya’nın Oscar adayı olarak seçilen “Honeyland”, Aboozar Amini’nin “Kabul City in the Wind”, Ksenia Okhapkina’nın dünya ilkgösterimini Karlovy Vary Film Festivali’nde yapan filmi “Immortal”, Patricia Marcoccia’nın siyasi eleştirilerle dünyanın dikkatini çeken, çok satan yazar Jordan Peterson’un hayatını anlattığı filmi “Shut Him Down: The Rise Of Jordan Peterson” , Oscarlı ünlü yönetmen Ron Howard’ın İtalyan opera sanatçısı Luciano Pavarotti’nin hayatını anlattığı biyografi türündeki filmi “Pavarotti” ile sinema dünyasının dev isimlerinden Andrey Tarkovsky’nin yaşamı ve eserlerine odaklanan “Andrey Tarkovsky: A Cinema Prayer”

Festivalin 21. yüzyılın önemli sorunlarından mülteci hikâyelerinin yanı sıra göç ve yersiz yurtsuzluk temalarına odaklanan ‘’Uzun Yürüyüş’’adlı bölümünde üç film gösterilecek.

Bu bölümde gösterilecek filmler şöyle: Ünlü sanatçı ve aktivist, Ai Weiwei’nin “The Rest”, Ben Lawrence’nin ilk kez Toronto Film Festivali’nde gösterilen Hugo Weaving’in başrolde karşımıza çıktığı filmi “Hearts and Bones” ile Filistin kökenli Ürdünlü yönetmen Dina Naser’in Ürdün’deki üç Suriyeli mültecinin dört yılını belgelediği filmi “Tiny Souls”

FESTİVAL 7. YILINI KUTLAYACAK 

Festival yedinci yaşını David Fincher’in bir seri katilin yedi ölümcül günahı işleyenleri kendi yöntemleriyle öldürmesini anlattığı kült filmi “Se7en”, Ingmar Bergman’ın sinema tarihinin en önemli filmlerinden kabul edilen 1957 yılı yapımı “Yedinci Mühür” ve Akira Kurosawa’nın kariyerinin doruk noktası olarak görülen 1954 yapımı “Yedi Samuray” ile kutlayacak.

MASTER CLASS ETKİNLİKLERİ YAPILACAK

Festivalin Master Class (Ustalık Sınıfı) etkinliklerinde bu yıl Güney Koreli yönetmen Kim Ki-Duk ve Filipinli yönetmen Brillante Mendoza’nın katılımıyla gerçekeleşecek. İki ayrı Master Class, Bosphorus Film Lab kapsamında düzenlenecek.

Brillante Mendoza’ya onur ödülü festivalin açılış töreninde verilecek. Kim Ki-Duk ise ödülünü festivalin kapanış töreninde teslim alacak.

FİLM ÜCRETLERİ 5, 10 ve 15 TL 

Film gösterimler Atlas, Beyoğlu ve Kadıköy sinemalarında yapılacak. Kısa Film gösterimleri için tüm biletler 5 TL, uzun metraj filmler içinse tam biletler 12.00, 14.00 ve 16.30 seansları için 10 TL, 19.30 ve 21.30 seansları için ise 15 TL olarak satışa sunulacak.

Öğrenciler için uzun metraj filmlerin biletleri tüm seanslarda 5 TL olacak. 7 Ekim’de satışa sunulacak festival biletleri biletinial.com’dan alınabilecek.

Festivalin yedinci yılına özel olarak yedi yunus figürünün yer aldığı afiş, sanatçı Ege Öztayfun tarafından hazırlandı. (HABER MERKEZİ)