Kimyasal gaz iddiaları Meclis'te gündem oldu: Etkin soruşturma yürütülmeli

Meclis'te gündem olan kimyasal gaz iddialarıyla ilgili konuşan HDP'li Meral Danış Beştaş, CHP'li Sezgin Tanrıkulu ve TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, etkin soruşturma yürütülmesini istedi.

Abone ol

DUVAR - Irak'ın kuzeyinde PKK'ye yönelik yürütülen askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddiaları Meclis gündemine taşındı.

Önceki gün Meclis'te konuşan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş "Dünden bu yana sınırötesi operasyonlarda kimyasal kullanıldığına dair görüntüler, iddialar, videolar, açıklamalar peş peşe kamuoyuna yansıyor. Bunlar yokmuş gibi hiçbirimiz davranamayız. Siyaset erki ve Parlamento sorumluluk almak zorunda ve bunun cevabını bulmak zorundayız. Dışişleri Bakanlığı henüz bir açıklama yapmadı. Genelde susmayı tercihe diyorlar. Dış ilişkiler Komisyonu bir araştırma yapmalıdır. Kamuoyunu ikna edici bir açıklama gerekiyor bu konuda" dedi.

TANRIKULU: İNSANLIĞA KARŞI BİR SUÇTUR

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin görüntüleri izledim. Kimyasal silah insanlığa karşı bir suçtur. Yarın itibariyle iddialara dayanak olan görüntülerin doğruluğu üzerine soru önergemi Meclis gündemine sunacağım. Bu iddialar karşısında açıklama yapılmamış olması ilginç" paylaşımı yaptı.

FİNCANCI: BAĞIMSIZ HEYETLERİN İNCELEME YAPMASI ZORUNLU

Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı ve adli tıp uzmanı doktor Şebnem Korur Fincancı da görüntülerini incelediğini belirterek, “Belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik-zehirli kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Her ne kadar kullanılması yasak olsa da çatışmalarda kullanıldığını görüyoruz” dedi.

Bağımsız heyetleri bölgede inceleme yapmasının uluslararası sözleşmeler gereği zorunlu olduğuna dikkat çeken Fincancı, “Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü’nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor” diye ifade etti.

DEMİRTAŞ: SESSİZLİKLE GEÇİŞTİRMEK SUÇU ONAYLAMAKTIR

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda, "Durumun tespiti için bağımsız, uluslararası bir heyetin bölgeye giderek inceleme yapması gerekir. Bunun koşulları sağlanmalıdır. Bu görüntülere TBMM ve muhalefet sessiz kalamaz. Bunu sessizlikle geçiştirmek suçu onaylamaktır. Gerekçesi ne olursa olsun kimyasal silah kullanmak dünyanın her yerinde ağır bir suçtur. Böyle bir suçun açık sorumlusu, savaş politikasında sınır tanımayan AKP-MHP iktidarı olur" demişti.

ÇELİK VE KALIN YALANLADI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, konuyla ilgili bu sabah yaptığı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri’ni kimyasal silah kullanmakla suçlayanlar, alçak bir iftira şebekesinin parçasıdır. Bunlar terör örgütünün cinayetlerini masum göstermeye çalışan odaklardır. PKK’nın cinayetlerini övenler, kirli odakların temsilciliğini yaparak TSK’ya saldırıyorlar" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, "Kimyasal silah yalanı, terörü aklamaya ve estetize etmeye çalışanların beyhude çabasıdır. Terörle mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam edecek" dedi.

MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Silahlı Kuvvetlerimiz, uluslararası hukuk ve anlaşmalarca yasaklanmış mühimmat kullanmamaktadır. Bu tür mühimmat TSK envanterinde bulunmamaktadır. Dezenformasyon çabaları TSK'nın kararlı mücadelesi sonucu çökme noktasına gelen ve ahlak dışı yollarla çıkış arayan terör örgütü ve müzahirlerinin beyhude çırpınışlarıdır" denildi.

AVRUPA PARLAMENTOSU ÖNÜNDE EYLEM

Bu arada Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) öncülüğünde Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu (AP) önünde bir protesto eylemi düzenlendi. Eylemde beyaz tulumlar ve kıyafetler giyildi. Eylemde, kimyasal silah saldırılarında yaşamını yitirdiği öne sürülen 17 PKK'linin fotoğrafları taşındı. 

Konuşmalar ardından bir süre slogan atıldıktan sonra, eylemciler Avrupa Parlamentosu’na yürüdü. Eylemcileri engellemeye çalışan polis, biber gazıyla kitleye saldırdı. Çembere alınan eylemcilerden üç kişilik bir heyetin Avrupa Parlamentosu’na girmesine izin verildi. KCDK-E tarafından hazırlanan dosya Avrupa Parlamentosu’na sunuldu. Dosyada, Avrupa Konseyi başta olmak üzere uluslararası kurumların kimyasal silahları araştırmak için harekete geçmeleri istendi. (HABER MERKEZİ)