KİPTAŞ Genel Müdürü Kurt: 6 binanın birbiriyle bağlantılı vakıflara usulsüz verildiğini belirledik

Geçmiş döneme yönelik incelemeler yaptıklarını söyleyen KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt “En büyük sorunlardan biri yurt. 6 tesisin usulsüz şekilde tahsis edildiğini veya kiralandığını tespit ettik” dedi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ'ın genel müdürü Ali Kurt, geçmiş dönemde, İstanbul’da 6 tane tesisin birbiriyle bağlantılı Bilim İnsan Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı gibi vakıflara usulsüz olarak verildiğini söyledi. Kurt, “Son 1,5-2 yıldır bununla uğraşıyoruz. Teftiş Kurulu'nun bize verdiği talimatla bazı soruşturmalar da başlatmıştık” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün akşam katıldığı Halk TV yayınında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Projeme çöktü” lafına ilişkin olarak, “Çökme işinden anlamam. Sayın Cumhurbaşkanı çökme lafını çok kullanıyor. Bilen kullanır diye düşünüyorum” dedi. İBB'nin iştirak şirketi olan KİPTAŞ'ın yaptığı binaların, ENSAR gibi vakıflara düşük kira ücretiyle veya bedelsiz olarak yıllarca kiralandığını aktaran İmamoğlu, “Baktıkça içim yanıyor. KİPTAŞ'a bina yaptırıyorsun, ENSAR'a veriyorsun. 6 tane... Geri alacağız, yurt yapacağız. 2008'de ENSAR'a 3 bin 600 liraya kiralamış, şu anda 10 bin lira kira ödüyor. Güncel kirasının 200 bin lira olması gerekiyor” dedi.

ANKA Haber Ajansı'na konuşan KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, geçmiş döneme yönelik incelemeler sonucu usulsüz kiralamalar tespit ettiklerini söyledi.

Soruşturma dosyalarının bazılarına İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından el konulduğunu aktaran Kurt, hukuki sürecin takipçisi olduklarını vurguladı.

Ali Kurt'un açıklamalarından başlıklar şöyle:

'KİRALAMALARLA İLGİLİ GEÇMİŞE DÖNÜK ARAŞTIRMALAR YAPTIK'

"İstanbul'da son dönemdeki en büyük sorunlardan biri yurt sorunu. Biz bu kapsamda yurtlar ve bunların kiralamalarıyla ilgili geçmişe dönük bazı araştırmalar yaptık. Son 1,5-2 yıldır bununla uğraşıyoruz. 6 tane tesisin usulsüz şekilde tahsis edildiğini veya kiralandığını tespit ettik. Bununla ilgili Teftiş Kurulu’nun bize verdiği talimatla bazı soruşturmalar da başlatmıştık."

'DOSYALARININ BİR KISMINA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MÜFETTİŞLERİNCE EL KONULDU'

"Ancak bu soruşturma dosyalarının bir kısmı İçişleri Bakanlığı müfettişlerince el konuldu. Mülkiye müfettişleri tarafından şirketimize gelindi. Bazı bilgi belgeler istendi. Onunla ilgili raporlarının sonuçlarını bekliyoruz açıkçası. Hukuki süreç devam ediyor. Bu 6 tesisin 4 tanesi yurt olarak kullanıyor. 2 tanesi özel okul ama bir tanesinin yurda çevrilebilme fonksiyonu var bize göre."

'BAZI TAŞINMAZLARIMIZDAN HİÇ KİRA ALAMIYORUZ'

"Bu tesisleri bugün yapsak yaklaşık 366 milyonluk bir yatırım değerine sahip ve biz buradan şu anda 1 milyonun üzerinde kira almamız gerekirken yaklaşık 115 bin lira kira alıyoruz. Bazı taşınmazlarımızdan hiç kira alamıyoruz. Şöyle örnek vereyim, 2008 Başakşehir'de bir tane yurt binasını 3 bin TL'ye 49 yıllığına kiralamışız. Bu orası için çok komik bir rakam."

'MÜFETTİŞLERİN RAPORLARI DOĞRULTUSUNDA HAREKET EDEBİLECEĞİZ'

"Fakat kiralayan vakıf bununla da yetinmemiş, ‘Biz kamu yararı güden bir vakıfız. Bize bu yeri bedava ver’ demiş. KİPTAŞ'ın geçmiş yönetimi de maalesef bunu kabul ederek, bu yurdu 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis etmiş. Bu net bir şekilde kamu zararına sebebiyet veren ve şirketi zarara sokan bir işlem. Bununla ilgili de Teftiş Kurulu'nun talimatıyla biz bir soruşturma yürütüyoruz. Ama dediğim gibi müfettişlerin raporları doğrultusunda ancak hareket edebileceğiz. Hukuki süreç devam ediyor. Amacımız bu yurtları gerektiği şekilde, amacına uygun bir şekilde kamu kullanımına açmak için gerekli tüm mücadeleyi yapmak."

'6 YURTTA BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİYİ BARINDIRABİLİRİZ'

"Bu binaların 4 tanesi Başakşehir’de 2 tanesi de Pendik ilçesinde mevcut. İnşallah en kısa sürede hukuki sonuçları alacağız. 6 yurtta binin üzerinde öğrenciyi barındırabiliriz diye düşünüyorum. Bu vakıfların içinde hep birbiriyle bağlantılı olan Bilim İnsan Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı gibi vakıflar." (HABER MERKEZİ)