Kırgızların tarihi müzik aleti Jetigen yeniden gündemde

Jetigen adıyla göçebe hayatı yaşamış olan Kırgız halkının kullandığı çok eski bir müzik aleti olan Jetigen son yıllarda yeniden ilgi uyandırmaya başladı.

Abone ol

DUVAR- Kırgız halkının tarihi telli çalgılarından biri olan jetigene ilgi yeniden artmaya başladı.

Dikdörtgen tahtadan yapılmış bir gövde üzerine gerilen 7, 17 veya 21 tel sayısı olan jetigen, yapısı itibarıyla kanuna benziyor.

Masa veya diz üzerine konularak ve iki elle çalınan enstrümanla Kazakların yanı sıra Yakut ve Hakas halkları da kendi ezgilerini çalıyor.

AA Muhabiri Nazir Aliyev'in haberine göre, son yıllarda özellikle Kırgız kadınların, geçmişi 1000 yıl öncesine dayanan jetigenin eğitimini alması dikkati çekiyor.

'UNUTULAN MÜZİK ALETİ YENİDEN İLGİ UYANDIRMAYA BAŞLADI'

Kırgız müzik aleti komuz üzerine eğitim alan, konservatuar mezunu Baktıgül Abdisalamova, AA muhabirine, müzik hayatına komuz çalarak başladığını ve jetigen ile sürdürdüğünü belirtti.

Abdisalamova, "Jetigen göçebe hayatı yaşamış olan Kırgız halkının unutulan çok eski bir müzik aleti. Jetigen, Manas Destanı'nda adı geçen bir enstrüman. Jetigen adıyla Kırgız bir soy var. Son yıllarda, bu çalgı yeniden ilgi uyandırmaya başladı." diye konuştu.

Kırgızların bu müzik aletiyle yeniden tanışmaya başladığını belirten Abdisalamova, jetigenin "duygusal ve huzur verici" sesinin bugün televizyon ve radyo programlarının yanı sıra geleneksel konserlerin açılışlarında da duyulabileceğini kaydetti.

'JETİGEN MÜZİĞİNİ SEVDİRMEYE ÇALIŞIYORUM'

Abdisalamova, jetigeni müzikseverlere sevdirmeye çalıştığını söyledi.

Toplumda etno müziğe ilginin yüksek olduğunu vurgulayan Abdisalamova, televizyon ve radyo programlarında Kırgız müziğini jetigenle çalarak tanıtmaya gayret gösterdiğini anlattı.

Abdisalamova, ülkede sayılı kadın müzisyenin jetigen de çaldığına işaret ederek "Bu aleti öğretecek çok az eğitmen var. İlgi de az. Genellikle kadınlar eğitimini alıyor. Bana göre bu enstrümanın popüler olması için biraz daha zamana ihtiyacı var." dedi.

Türkiye'deki kanuna merak duyduğunu ve öğrenmeye başladığını anlatan Abdisalamova, "Biz bir atanın çocuklarıyız. Bu nedenle müzik aletlerimiz de birbirine benziyor. Kanun da jetigen gibi tarihi çok eski bir müzik aleti. Birbirine benzerlikleri ve bir o kadar da farklılıkları var." diye konuştu.

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)