Kırklareli’de bazalt ocağı için 1400 ağaç kesilmesi planlanıyor

Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Okçular Köyü sınırları içerisinde açılması planlanan bazalt ocağı için bölgede 1400 ağacın kesilmesi planlanıyor. Bölge halkı ocağın yapılmasına da karşı çıkıyor.

Abone ol

Deniz Çil

KIRKLARELİ - Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Okçular Köyü sınırları içerisinde kalan ormanlık alanda, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yeni bir ocak açılması planlanıyor.

Açılması planlanan “Bazalt Ocağı ile Kırma-Eleme, Asfalt Plent ve Mekanik Plent Tesisi”nin yanı başında, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından da granit ocağı işletmesi ile kırma-eleme tesisi açılması planlanıyordu. Bölge halkı, granit ocağına karşı çıktığı gibi bazalt ocağının yapılmasına da karşı çıkıyor.

YILDA 80 PATLATMA YAPILACAK

Proje dosyasına göre, açılması planlanan ocağın 7,47 hektarlık alanda faaliyet göstermesi bekleniyor. Projenin hayata geçmesi durumunda 7,47 hektarlık alanda bulunan 1400 ağacın kesileceği ifade ediliyor. Planlanan proje kapsamında kesilecek olan ağaçların yerine kesilen ağaç sayısının beş katı olacak şekilde ağaç dikileceği ifade ediliyor.

Proje kapsamında, haftada üç kere olmak üzere aylık sekiz, yıllık ise 80 patlatma gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Ocağın işletme ömrünün beş yıl olacağı ve bu süre içerisinde yaklaşık 2 milyon 75 bin ton malzeme çıkartılacağı belirtiliyor. Çalışma alanının yakınında ise, tarım arazisinin bulunuyor.

Alpar Erker, “Maden ocağı açıldığında, o köy ve yollarının araç trafiğini taşıması imkânsız hale gelecek" dedi.

‘MADEN OCAĞI AÇILMASINI İSTEMİYORUZ’

Bölgeye yeni bir maden ocağı açılmasını istemediklerini ifade eden Vize İnsan Doğa Yaşam Derneği Başkanı Alpar Erker, “Bölge halkı olarak maden ocaklarından bıktık. Artık görmek istemiyoruz. Bölgede faaliyet gösteren maden ocakları çevreye ciddi zararlar veriyor. Bu projenin de hayata geçmesi durumunda 1400 ağacın kesileceği ifade ediliyor. Bölgenin akciğerlerinin yok edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

‘MADEN OCAĞI NEREDEYSE KÖYÜN İÇERİSİNE AÇILACAK’

Maden ocağına en yakın yerleşim biriminin Okçular Köyü olduğunu ve kuş uçuşu yaklaşık 677 metre mesafenin bulunduğunu ifade eden Erker, “Maden ocağı neredeyse köyün içerisine açılacak” diyerek tepkisini dile getirdi ve projenin sürdürülebilir olmadığını söyledi. Karayolları tarafından açılması düşünülen ocak alanının hemen yakınında Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait bir maden ocağı bulunduğunu söyleyen Alpar Erker, “Maden ocağı açıldığında, o köy ve yollarının araç trafiğini taşıması imkânsız hale gelecek. O bölgenin doğal dokusu yok ediliyor. Bölgenin doğal ortamına ve kültürel varlıklarına bakılmadan düz ara bir katliam yapılıyor” diye konuştu.

‘AĞAÇ DİKİLDİĞİNİ VE REHABİLİTE EDİLDİĞİNİ GÖRMEDİM’

Açılması planlanan maden ocağının yanı başında tarım arazilerinin bulunduğunu belirten Erker, bu alanlarda ayçiçeği ve buğday tarımı yapıldığını söyledi. Ocak alanının, Okçular Köyü’nün ana içme sularının geçiş güzergahında olduğunu dile getiren Erker, projenin faaliyete geçmesi durumunda ileriye dönük olarak yeraltı su kaynaklarının yok olabileceğini ya da yer değiştirebileceğini söyledi.

Proje kapsamında kesilecek ağaçların yerine beş katı ağaç dikileceğinin iddia edildiğini ancak bugüne kadar herhangi bir örneğini görmediğini belirten Erker, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir örnek varsa göstersinler. Faaliyeti bitmiş bir taş ocağı alanına ağaç dikildiğini ve rehabilite edildiğini görmedim. Bölgede daha fazla tahribatın yaşanmasını istemiyoruz. Projeden bir an önce vazgeçilmeli.”