Kısa mesajlar yayınlandı: ‘Trump’ı vuran saldırgan Gizli Servis’in bir adım önündeydi’

The New York Times ile paylaşılan kısa mesajlar, Gizli Servis de dahil kolluk kuvvetlerinin eski başkan Trump'a suikast teşebbüsünde bulunan saldırgandan 1,5 saat önce haberdar olduğunu ortaya koydu.

Abone ol

DUVAR - ABD’nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’a yönelik suikast girişiminin ardından, eski ve mevcut başkanları korumakla görevli olan Gizli Servis’in olası güvenlik zafiyeti tartışılmaya devam ediyor. The New York Times (NYT) gazetesinin ulaştığı kısa mesajlar, bazı kolluk kuvvetlerinin saldırgan Thomas Crooks’un varlığından, daha önce bilindiğinden de öncesinde haberdar olduğunu ortaya koydu. “Trump’ın mitingindeki silahlı saldırgan, çoğu zaman Gizli Servis’ten bir adım öndeydi” başlıklı haberde, Crooks’un da kolluk kuvvetlerinden haberdar olduğu ifade edildi.

‘KESKİN NİŞANCILARIN YUKARIDA OLDUĞUNU BİLİYORDU’

Gazetenin ulaştığını belirttiği kısa mesajlara göre, Trump’ın Pensilvanya'daki mitinginden yaklaşık 100 dakika önce, yerel bir karşı keskin nişancı, iş arkadaşlarına mesaisinin sona ermek üzere olduğunu bildiren bir mesaj attı. Yerinde iki karşı keskin nişancı bırakarak bulunduğu binadan çıkan nişancı, dışarı çıktığında bina yakınındaki bir piknik masasında oturan uzun saçlı genç bir erkeği fark ederek yerel saatle 16.26’da iş arkadaşlarına bir mesaj daha gönderdi. Mesajda, bu kişinin kendisini elinde tüfekle çıktığını gördüğü ve diğer keskin nişancıların ‘yukarıda olduğundan’ haberdar olduğu ifade edildi. Kısa mesajları atan görevli, NYT’ye yaptığı açıklamada, dışarıda gördüğü kişinin silahlı saldırgan olduğunu doğruladı.

‘ELİNDE SAHNEYE DOĞRU TUTTUĞU BİR UZAKLIK ÖLÇER VARDI’

13 Temmuz’da yerel saatle 17.10’da söz konusu ‘genç adam’ artık piknik masasında oturmuyordu. Bunun yerine AGR International’a ait olan ve mesajları gönderen karşı keskin nişancının çıktığı depo binasının hemen altındaydı. Saatler 17.38’i gösterdiğinde ise mesaj grubunda fotoğraflar paylaşıldı ve gönderilen bir iletide Gizli Servis’in bilgilendirilmesi gerektiği söylendi. Mesajda, söz konusu ‘çocuğun’ keskin nişancıların olduğu binanın çevresinde olduğu ve elinde ‘sahneye doğru bir uzaklık ölçer ile görüldüğü’ belirtildi. Mesajda, “Eğer Gizli Servis keskin nişancılarını dikkatli olmaları konusunda bilgilendirmek isterseniz… Ben onu gözden kaybettim” denildi. Saat 18.11’de ise görevlilerin ‘çocuk’ olarak bahsettiği saldırgan, karşı keskin nişancıların konuşlandığı binayla bağlantılı bir binada, Trump’ı kulağından vurup hafif yaraladıktan sonra vurularak öldürüldü. 

‘60 DEĞİL, 90 DAKİKA ÖNCE HABERDAR OLMUŞLARDI’

NYT’nin değerlendirmesine göre, paylaşılan bu mesajlarla birlikte, Donald Trump’a yönelik suikast girişimi öncesindeki birkaç saate ilişkin de en detaylı fotoğraf ortaya konmuş oldu. Buna göre, kolluk kuvvetleri, esasında suikast girişiminden 1,5 saati aşkın bir süre öncesinde silahlı saldırgan Thomas Crooks’tan şüphelenmişti. ABD Kongresi’nde silahlı saldırıya ilişkin verilen beyanlarda ise bu sürenin yaklaşık 1 saat olduğu dile getirilmişti. Diğer bir deyişle, kolluk kuvvetleri, şüphelinin varlığından, daha önce söylendiğinden de erken haberdar olmuştu. Gazete, konuya ilişkin olarak ayrıca şu yorumda bulundu: “Mesajlar ayrıca suikastçının çoğu zaman güvenlik güçlerinin ve özellikle Gizli Servis’in bir adım önünde olduğuna yönelik bir kanıt daha teşkil etmiş oldu.”

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)