Kişida ve kabinesi istifa etti: İşiba Şigeru, Japonya'nın yeni başbakanı oldu

Japonya'da iktidar partisi LDP'nin yeni lideri seçilen İşiba Şigeru, Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen olağanüstü oturumda ülkenin yeni başbakanı seçildi.

Abone ol

DUVAR - Japonya'da Ekim 2021'den beri görevde bulunan Kişida Fumio ile mevcut kabinesi, toplu olarak görevinden ayrıldı. Kişida, düzenlediği basın toplantısında, görevde kaldığı 3 yıllık sürede Japonya'nın 'bir dönüm noktasıyla' karşı karşıya olduğunu söyledi.

AA'nın aktardığına göre, ekonomik, sosyal ve diplomatik alanlarda 'ertelenemeyecek zorluklarla doğrudan karşı karşıya kalındığını' kaydeden Kişida, görev süresinde 'değişimi güce dönüştürme' çabalarında istikrarlı ilerleme kaydettiklerini bildirdi. Ardından, Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) yeni lideri İşiba Şigeru, Temsilciler Meclisi'nde düzenlenen olağanüstü oturumda ülkenin başbakanı seçildi.

İŞİBA, ERKEN GENEL SEÇİMLERE KADAR BAŞBAKANLIK GÖREVİNİ YÜRÜTECEK

Japonya Parlamentosu alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde (Şuugin) bugün düzenlenen oturumda, meclis üyelerinin ülkenin yeni başbakanını seçmesi için oylama yapıldı.

İşiba Şigeru, partisi LDP ve ortağı Komeito hakimiyetindeki 465 koltuklu Şuugin'de, 291 evet oyu alarak, Japonya'nın 102'nci başbakanı oldu. LDP'nin geçen hafta yapılan liderlik seçimine ikisi kadın 9 aday katılmıştı. LDP'de 1970'lerden bu yana en yüksek aday sayısı dikkati çekmişti. İkinci tura kalan seçimde İşiba, kadın rakibi Takaiçi Sanae'yi mağlup ederek yeni LDP lideri seçilmişti. Yeni kabinesini duyurmaya hazırlanan İşiba, İmparatorluk Sarayı'nda düzenlenecek törenle görevine başlayacak. İşiba'nın görevini 27 Ekim'de düzenlenmesi planlanan erken genel seçimlere kadar yürütmesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

Önceki Başbakan Suga Yoşihide'nin 2020-2021'de bir yıl süren görevi sonrası istifasıyla, Ekim 2021'de göreve gelen LDP Genel Başkanı ve Başbakan Kişida Fumio, ağustos ayında, parti içi siyasi bağış fonu skandalının siyasete yönelik kamu güvenini sarstığı gerekçesiyle istifa edeceğini açıklamıştı. Kişida, geçen haftaki LDP seçimlerine katılmama kararı almıştı.

27 Eylül'de 9 adayın katıldığı kongrede başkanlık seçimini, eski tarım bakanı ve bakanı ve LDP'nin eski genel sekreteri İşiba Şigeru, ikinci turda kazanmıştı. İşiba, dün bir açıklama yaparak başbakan seçildikten sonra erken seçim kararı alacağını duyurmuştu.

(ANADOLU AJANSI)