Kişisel markanızı nasıl oluşturursunuz: Adım adım kılavuz

Abone ol

Donald Trump, Mark Zuckerberg, Elon Musk, Victoria Beckham - tüm bu isimleri biliyor musunuz? Şaşılacak bir şey değil! Bu insanlar sadece başarılı olmakla kalmadılar, aynı zamanda marka oldular. Evet, bu kavram artık yalnızca ürünler veya şirketlerle ilişkili değil. Günümüzde, kişisel bir marka, bir nişin temsilcileri arasında öne çıkma, tanınabilir olma ve sadık bir kitleye sahip olma fırsatıdır.

Bu, fotoğrafçılar, psikologlar, İK yöneticileri, internet pazarlamacıları, metin yazarları tarafından hizmet sektöründe tanıtım ve rekabet avantajı sağlamak için kullanılan mükemmel bir araçtır. Bu liste uzayıp gidebilir, çünkü herkes kendine özgü hedefleri için kişisel bir marka yaratabilir. Nasıl oluşturulur, işe nereden başlamak ve nasıl tanıtmak gerekir? Tüm bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz bu adım adım kılavuzu okumanızı öneririz.

İyi olduğunuz şeylere karar verin

.

Kişisel bir markanın nasıl yaratılacağını anlamak için, bir niş veya başka bir deyişle kişisel niteliklerinizin en iyi şekilde görüneceği alanı tanımlayarak başlayalım, geliştirelim ve para kazanmaya başlayalım. SWOT analizi, bir kişinin, şirketin veya kuruluşun iç ve dış çevresine ait faktörleri tanımlayan stratejik bir planlama yöntemidir. Ne konuda iyi olduğunuzu bulmanıza yardımcı olacaktır.

Bu nedenle, bu analiz, belirli bir konuda uzman bir görüşün var olduğu en iyi nitelikleri, yetenekleri, becerileri, size düzinelerce insan arasından sıyrılacağınız "dönüm noktalarını" belirlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca, bunun yardımıyla, hedefinize engel olabilecek zayıflıklarınızı da belirleyebilirsiniz. Dahası, SWOT'u takiben, istediklerinize kavuşmak için hangi fırsatlara sahip olduğunuzu ve bu süreçte hangi engellerin ortaya çıkabileceğini de keşfedeceksiniz. Tüm durumu değerlendirdikten sonra, kişisel bir marka geliştirme kavramı üzerinde ilerlemeye devam edin. Bu değerlendirmeleri yapmadan yola devam etmek ve sadık bir takipçi kitlesine kavuşmak oldukça zor olacaktır.

SWOT analizi, kim olduğunuzu ve ne istediğinizi belirlemenin daha derin ve ayrıntılı bir yoludur. Bununla birlikte, kendinizi ayrıntılı olarak analiz etmekte zorluk çekiyorsanız, oturun ve aşağıdaki soruları cevaplayın:

  1. Kimsiniz, hangi becerilere sahipsiniz, başkalarıyla paylaşmak istediğiniz bilgi veya becerileriniz nelerdir?
  2. İnsanlar isminizi duyduklarında hangi çağrışımlar ve fikirler oluşmalı?
  3. Hedef kitleniz kim? İnsanlar sizin hakkınızda ne bilmeli ve neden?
  4. Kitlenize kendiniz hakkında bilgileri aktarmak için hangi yöntemleri kullanabilirsiniz?

Arsız, komik, yumuşak, katı, samimi veya resmi; kişisel bir marka yaratma hedefini belirlemek için hangi formülü kullandığınızın bir önemi yoktur, asıl mesele kim olmak istediğiniz hakkında net ve anlaşılır bir fikir elde etmektir. Buna dayanarak, bir strateji oluşturun: bir profil oluşturmaktan onu doldurmaya ve içeriği kullanarak potansiyel müşterileri, tüketicileri, sponsorları çekmeye kadar.

Böylelikle güçlü yönlerinizi belirlediniz, halkın önünde nasıl görünmeniz gerektiğini anladınız, geriye kalan tek şey eleştirel bir gözle kendinize bakmak ve “Yaratılan imaja uyuyor muyum?” sorusunu cevaplamaktır. Dış görünüşünüz ve yaşam tarzınızda değişiklik yapmanız gerekebilir.

Kimin kişisel markaya ihtiyacı vardır? Hemen hemen tüm uzmanlar: Stilist, kuaför, kirpik yapımcısından inşaatçı, iç mimar veya kıyafet tasarımcısına; metin yazarlarından üst yöneticiler, SMM uzmanları, SEO uzmanları ve web tasarımcılarına; yazarlar, müzisyenler, sanatçılardan, çeşitli branşların öğretmenlerine; bir pasta şefinden el yapımı bir ustaya... Hizmet veya mal satan herkesin kişisel bir markaya ihtiyacı vardır.

Hedef kitlenizi bulun

İlk paragrafta "hedef kitle" kavramından bahsetmiştik. Bunlar sizinle ilgilenecek olan insanlardır.

Bir portre çizerek hedef kitlenize kimlerin dahil olduğunu belirleyebilirsiniz. Hizmetlerinizi kullanabilen veya sunulan ürünleri satın alabilecek kişilerin yaşını, cinsiyetini, ihtiyaçlarını tanımlayın. Bu, analizler için gerekli parametrelerin ufak bir kısmıdır. Toplamda, tüm kullanılabilirlik aşağıdaki sınıflara ayrılabilir:

  • ödeme yapacak olanlar;
  • ödeme yapacaklar üzerinde etkisi olanlar;
  • fikirleri destekleyenler.

Ödeme yapmaya istekli olan insanların belirlenmesinde önemli faktör, ihtiyaçlarının belirlenmesidir. Bunlara dayanarak, bir USP (benzersiz bir satış teklifi) oluşturacak ve potansiyel tüketicilerin ilgisini çekeceksiniz.

Marka geliştirmeye bir web sitesi oluşturmakla mı başlamalısınız?

Kişisel marka nasıl yapılır?” sorusunun cevabını ararken, birçok insan işe hemen kendi web sitesini oluşturmayla başlar. Bu, ciddi finansal yatırım, zaman ve dayanıklı sinirler gerektiren, temelde yanlış bir stratejidir. Başlamak için, kendinize en uygun sosyal ağı belirlemek, kitlenizle nasıl iletişim kuracağınızı öğrenmek, hissetmek ve etkili "dönüm noktalarını" belirlemeniz yeterli olacaktır. Ancak bundan sonra bir sonraki adıma - web sitesine - geçilebilir. Bu şartlar altında, başarı ve popülerlik şansı çok daha yüksektir.

Markanızın görsel kısmını düşünün: Renkler, yazı tipleri ve logo

Kişisel marka geçmişini nasıl oluşturacağınızı düşünmek atacağınız ilk adımlardan biri olmalıdır. Bu kısım aynı zamanda tanıtımla da ilgilidir, çünkü kitlenize kim olduğunuzu, ne yaptığınızı ve neden dinlemeleri, görmeleri, yayınlamaları gerektiğini aktarmanız gerekir. Başarılı hikaye anlatımı, tüm popüler marka insanlarının ortak özelliğidir. Benzer bir şey yapın.

Modern dünyanın sosyal ağlara bulanmış olması nedeniyle, kişisel bir markanın gelişimi doğrudan sayfanızın görsel algısına bağlıdır. İnsanları çekmek için:

  • Renk düzenini düşünün, örneğin, tüm yazılar aynı renkte olmalıdır;
  • Yalnızca yüksek kaliteli fotoğraflar yayınlayın;
  • Eşsiz bir video, fotoğraf ve metin içeriği oluşturun;
  • Sizin kartvizitiniz olacak bir "dönüm noktası" sahibi olun.

İşte sonuncusu için daha detaylı bir örnek. Örneğin adlandırma yoluyla böyle bir şey yapabilirsiniz. McDonald's bunun üzerine canlı bir örnektir: Neredeyse tüm ürünlerinin adının başına "Mc" ibaresini eklemektedir.

Sadece sizinle ilişkilendirilecek ayırt edici bir simge olan logoya özellikle dikkat edilmelidir. Bu, kartvizitlere, zarflara, sosyal ağlara, e-postalara vb. birçok yere uygulanır. Özel online hizmetler, kişisel markanızın logosunu oluşturmanıza yardımcı olabilir. Logaster bunlardan biridir. Basit bir kayıt sürecinden geçtikten sonra, bir, iki veya beş logo değil, çok sayıda logo oluşturma imkanı elde edeceksiniz. Ayrıca, parametreleri ayarlayarak renk düzenini ve logo şeklini de etkileyebilirsiniz.

İşinizi paraya çevirin

.

Kişisel bir markanın gelişiminden para kazanmanın birkaç yolu vardır:

  • Ürün satmak,
  • Ücretli servisler sunmak: webinarlar, kurslar,
  • Diğer insanların ürün ve servislerini tavsiye etmek,
  • Tek bir para kazanma çeşidini veya birkaçının kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Örneğin, hem kurs satıp hem de konunuzla alakalı,
  • Başka kurslara tavsiyelerde bulunarak bu tavsiye karşılığı bir ücret alabilirsiniz.

Sonuç olarak, kişisel bir marka oluşturmak için size küçük bir kontrol listesi sunuyoruz:

  1. Kim olduğunuzu, ne istediğinizi ve ne teklif edebileceğinizi (bilgi ve becerilerinizin mümkün olduğunca açığa çıktığı bir niş) tespit edin.
  2. Hedef kitlenin bir portresini çıkartın, ihtiyaçlarını belirleyin,
  3. Sosyal ağınızda, kişisel markanızın daha iyi tanıtılacağını düşündüğünüz benzersiz bir sayfa tasarımı oluşturun,
  4. Tanıtım stratejisi oluşturun, içerik, tasarın, yayın konuları üzerinde düşünün,
  5. Tüm kullanıcı yorumlarını yanıtlayın, analiz edin, hedef kitlenizi nasıl şaşırtacağınızı, ihtiyaçlarına cevap verebileceğinizi düşünün,
  6. Çalışmalarınızı paraya çevirin,
  7. Kişisel markanızı kazanmaya başlayın.

Kişisel bir marka yaratmak karmaşık ve uzun bir süreçtir. Ancak, kararlı, ısrarcı ve aktif olursanız, sonuç yakın zamanda gelecektir: tanınabilir olacak ve istediğiniz geliri elde edeceksiniz. Unutmayın, kişisel markanızı, becerilerinizi sürekli geliştirmeniz ve her zaman yeni şeyler öğrenmeniz gerekir. Başarabilirsiniz!

İLANDIR.