Kitesurf hakkında bilmeniz gereken her şey

Adrenalin tutkunlarının vazgeçilmez aktivitesi olan kitesurf, son yıllarda daha çok kesimin ilgisini çekmeye başladı. Biz de dilimize uçurtma sörfü olarak geçen kitesurf hakkında bilmeniz gereken her şeyi eğitmen Erkan Karayel ile konuştuk ve sizlere detaylı bir rehber hazırladık.

Abone ol

DUVAR - Muğla Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu antrenörlük eğitimi mezunu olan Erkan Karayel, halen Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı’nda lisansüstü eğitimi görüyor. Altı senedir deneyimli spor uzmanı, profesyonel olarak su sporları alanında (kitesurf, rüzgar sörfü, katamaran) dokuz senelik yarış ve eğitmenlik deneyimine sahip olan Karayel, aynı zamanda tenis ve futbol antrenörü…

Daha önce Datça’da rüzgâr sörfü eğitimi aldığım Erkan hocayı, Marmaris’in Hisarönü ilçesinde açtığı su sporları okulunda ziyaret ettik. Bir yandan rüzgâr sörfü eğitimimize devam ettik, bir yandan da kitesurf’e başlama hayalleri kurduk. Bu hayalleri kurarken de bizim gibi bu spora yeni başlamak isteyenler için Erkan hocayla detaylı bir rehber hazırladık. Erkan Karayel’e “windclubmarmaris” Instagram hesabından ve www.kite-surf-yoga.com internet adresinden ulaşabileceğinizi belirtip kitesurf hakkında bilmeniz gerekenlere geçelim.

KITESURF NEDİR?

Kite board ya da diğer adıyla kitesurf, vücuda bağlı büyük bir uçurtmayla ve rüzgarın yardımıyla, su yüzeyinde kayılarak yapılan, ekstrem bir spor dalı.

MALZEMELERİ TANIYALIM

Harness: İki çeşidi bulunuyor. Belimize taktığımız bu malzeme, uçurtmadaki bütün gücü alıyor. Vücut ağırlığımızla kuvveti dengeliyoruz. Bel rahatsızlığı olan insanlar bile bu sporu rahatlıkla yapıp harness kullanabilir.

Board: Eğitimde su üstünde daha rahat kalabilmek için geniş olan boardlar kullanılır. Eğitim esnasında ve sonrasındaki ilk aşamalarda çift yönlü boardları kullanmanız tavsiye edilir. Board konusuna fazla girmemek istiyoruz. Çünkü ayrı bir makale konusu olacak kadar fazla çeşitte boardlar bulunuyor.

Pompa: Uçurtmayı şişirmemize yarayan bir malzeme. Pompanın üzerinde basınç göstergesi bulunuyor. Kitesurf yapmadan önce uçurtmayı en doğru basınçta şişirmeniz, başlıca kurallardan biri. Az basınçta olursa uçurtmadan istediğiniz formu yakalayamazsınız. Çok basınç/hava olursa da kitesurf sonrası uçurtmanızın sıcak bir yer ile temas etmesi sonucu uçurtma genleşip patlayabilir. Bu açıdan eğitim aşamasında da alacağınız bu bilgi, kitesurf yaptığınız her anınızda kulağınıza küpe olmalı.

Bar: Tüm kontrolü sağlayan asıl ana malzeme. Kitesurf esnasında elimizde tuttuğumuz bu malzeme, bir bakıma direksiyona da benziyor. Bar ile her şeyin kontrolü ellerinizin altında oluyor. Barda bulunan renkler, uçurtma kontrolünü sağlamak için bir diğer önemli unsur. Kitesurf yaparken sol eliniz her zaman barda bulunan kırmızı tarafta olmalı. Bunun tek istisnası, kurulum aşamasında kırmızı tarafın sağ elde hazırlanması!

Güvenlik Kordonu: Bu kordon, bar ile uçurtmanın bağlantısını sağlayan en önemli malzeme.

Uçurtma: Kitesurf yapabilmek için olmazsa olmaz malzeme. Su üzerinde özgürce uçmanızı sağlıyor.

Yukarıdaki tüm malzemeler kitesurf için zorunlu malzemeler. İçlerinden pompa hariç bir tanesinin bile olmaması kitesurf yapmaya engel.

BAŞLANGIÇ KURSUNDA NE ÖĞRENECEKSİNİZ?

Gün 1

  • Malzeme ve güvenlik teorisi
  • Kite kurulumu ve kite bakımı
  • Güvenlik sistemlerini kullanma
  • Rüzgâr penceresi içinde eğitim uçurtmasını kullanma
  • Basit kite becerisi geliştirme
  • İşaretle uçurtmayı indirme ve kaldırma

Gün 2

  • İleri seviye kite kullanma
  • Sudan uçurtma kaldırma (re-lunch)
  • Self rescue ve derin suda uçurtmayı toplama
  • Basit rüzgâr altı body dragging
  • Rüzgâr üstü body dragging (superman)
  • Board’la body dragging

Gün 3

  • Board’la hareket ve board kullanma teorisi
  • Board’un üzerine çıkış ve ilk board sürüşü
  • Her iki yöne de basit sürüş
  • Teori ve güvenlik bilgisi

EĞİTİM SÜRESİ

Temel kurs genelde sekiz-dokuz saat sürüyor. Rüzgâr şartları uygunsa üç-dört gün içinde dersler tamamlanıyor ama rüzgâr düşmesi halinde bazı günleri değerlendirememe ihtimalinizi düşünerek tatilinize fazladan bir ya da iki gün eklemek mantıklı olabilir.

EN İYİ KITESURF SAHİLLERİ

Ülkemizde en popüler kite board sahili, Akyaka’da bulunuyor. Kite board için en uygun dönem rüzgârların başlaması ve suyun sıcaklığı açısından, mayıs ve eylül ayları arası. Akyaka’nın yanı sıra İstanbul, Çanakkale, Gökçeada, Urla, Alaçatı, Ayvalık, Bodrum, Datça’da kite board sahilleri mevcut.

Doğa sporu ile uğraşanların zaten ruhunda var olan farklı yerlerde deneyim yaşama arzusu, kite board’da adeta zirve yapar. Bu spora gönül verdiyseniz şayet, artık tatil programınız dünyanın değişik coğrafyalarının rüzgâr ve denizinin uygun ısısına göre planlanmaya başlıyor. Sırf kite board için tanımlanan cennet plajlar, turizm şirketlerinin programlarında bile yer almıyor. Böylece yeni yerler keşfetmiş oluyorsunuz. Dünyada kite board için uygun yerler ise Filipinler, Brezilya, Sri Lanka, Costa Rika, Capetown, Colombiya, Dominik Cumhuriyeti, Capo Verde, Dahkla…

HANGİ SPORLARI BİLMEK AVANTAJ SAĞLAR?

Uçurtma sörfü yüzde 80 uçurma kontrolü, yüzde 20 board kontrolü gerektiriyor. Bu nedenle rüzgâr sörfü bilmek, rüzgâr bilgisi nedeniyle bir avantaj sağlıyor. Snowboard ve wakeboard bilmek ise board kontrolü açısından faydalı. Yamaç paraşütü yapan sporcular ise kite kontrolüne daha hâkim olabiliyor. Sonuç olarak kitesurf; rüzgar sörfü, snowboard, kayak, wakeboard ve yamaç paraşütü gibi birçok spor dalının kesişme noktası oluyor.

TALEP HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Ülkemizde kite board için uygun rüzgârlı alanların keşfi, yeterli altyapının oluşması, okullarının açılıp popülerliğini kazanması son 15 yılı bulmuştur. Her kitleye hitap etmesi, öğrenim kolaylığı, çok fazla güç ve kuvvet gerektirmediği için gün geçtikçe popülerliğini arttıran bir spor haline geldi.

HERKES YAPABİLİR

Hevesli olan herkese uygun bir spor. Tek ayraç kilo... Kiteboard öğrenmek için üst yaş sınır yok, alt yaş sınırını ise kilo belirliyor. Bu sporda da kadın-erkek ayrımı yok. Dışardan bakıldığından genel algı; kiteboard’un fiziksel ve zor bir spor olduğu olsa da aslında tam tersi! Kite’ın kuvvetini harness vasıtasıyla ve vücut ağırlığı kullanılarak tutuyoruz, kollar ile sadece kite’ı yönlendiriyoruz. Böylelikle kesinlikle fiziksel bir güç gerekmiyor. Kadın, erkek, çocuk, her yaştan insan kolaylıkla kiteboard yapabiliyor.