Bingöl: Kızılay Başkanı 9 şirketten 27 asgari ücret alıyor

CHP'li Bingöl, Kızılay Başkanı Kınık'ın kurumdan maaş almadığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Kınık 9 şirketten ayda 27 asgari ücretlik ‘huzur hakkı' alıyor" dedi. Kızılay yalanladı.

Abone ol

DUVAR - Bazı bürokratların birden fazla kurumdan maaş almasına yönelik tepkiler sürerken, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın aldığı ücretlere ilişkin iddialara bir yenisi eklendi. CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl basınla bazı belgeleri paylaşarak, Kızılay Başkanı Kerem Kınık ve 6 Kızılay yöneticisine son 2 yılda 'huzur hakkı' adı altında 2 milyon 500 bin lira ödendiğini söyledi.

Kızılay'dan yapılan açıklamada ise "İddia edildiği miktarda bir huzur hakkı ödentisi söz konusu değildir" denildi.

Kınık ve 6 yöneticinin her ay 9 şirketten 'huzur hakkı' adıyla 3'er asgari ücret aldıklarını belirten Bingöl, “Geçen yıl bu şirketlerden 1 milyon 717 bin 662 TL, bu yılın ilk 6 ayında da 844 bin 633 TL huzur hakkı verildi” dedi.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre Kızılay'ın yaptığı maaş açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirten Bingöl, süreci şöyle aktardı:

"Kızılay bünyesinde 9 farklı şirket var. Bu şirketler kurulduktan sonra Ticaret Sicil Gazetesi'nde Genel Kurul İç Yönergesi yayınlanıyor. Hepsinde ‘yönetim kurulu üyelerinin ücretleri ile huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi haklarının belirlenmesi' maddesi var. Böylece ‘huzur hakkı' adı altında milyonlarca lira aktarılıyor. Kızılay'dan maaş almadığını iddia eden Kerem Kınık 9 şirketten ayda 27 asgari ücretlik ‘huzur hakkı' alıyor."

'ŞİRKETLERİN SAHİBİ TÜRKİYE KIZILAY DERNEĞİ'

Kızılay'dan yapılan açıklamada ise Bingöl'ün açıklamaları yalanlandı. Açıklamada, Bingöl'ün açıkladığı ve Sözcü'de yayınlanan denetim raporunun, Kızılay'ın Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) ile paylaştığı bilgiler olduğu ve ilgililerin erişimine açık olduğu belirtildi.

Türk Kızılay'ın faaliyet alanına destek amaçlı kurulmuş şirketleri barındıran Kızılay yatırım şirketlerinin tek sahibinin Türkiye Kızılay Derneği olduğu aktarılan açıklamada, "Bu nedenle haber içerisinde yer alan ve Kızılay'ın sahip olduğu varlıkların şirketlere aktarıldığını düşündüren tüm ifadeler gerçek dışıdır. Yatırım Grubu'nun kullandığı fabrika, hastane ve benzeri taşınmazların tamamı Türkiye Kızılay Derneği'ne aittir ve şirketler bu taşınmazlar için kira ödemektedir."

Açıklamada, Türk Kızılay Yatırım'ın kurulduğu 2018'den bugüne kadar Türkiye Kızılay Derneği'ne 150 milyon lira gelir ve 15 milyon lira kira aktardığı, yine aynı tarihlerde Kızılay'a daha fazla gelir kazandırmak için yarattığı öz kaynaklarıyla 200 milyon lira tutarında yatırım yaptığı ifade edildi. Ayrıca Erzincan ve Afyonkarahisar'da yeni maden suyu hatları, Malatya'da büyük yerleşim sistemleri fabrikası gibi yatırımların bulunduğu belirtildi.

KIZILAY ŞİRKETLERİNDE 1513 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Açıklamada şöyle denildi: "Tamamen sektör profesyonellerinin idaresinde olan, yine sektörlerinin ileri gelenlerinin bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak bünyelerinde görev aldığı Kızılay Gelir Getirici Şirketleri'nde bugün itibarıyla 1513 kişi çalışmaktadır. Haberde iddia edildiği miktarda bir huzur hakkı ödentisi söz konusu değildir. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık'a mevzuat gereği yönetim kurulu başkanlıklarını da yapması nedeniyle tahakkuk eden ödentinin nasıl kullanıldığı daha önceki açıklamamızda yer almaktadır." (HABER MERKEZİ)

Maaş tartışmalarına ilişkin olarak 22 Ağustos Pazar günü Kızılay'dan yapılan açıklamada,  Kınık’ın Türkiye Kızılay Derneği’ndeki başkanlık görevi nedeniyle hiçbir ücret almadığı öne sürülmüştü.