Kızılay Başkanı Kınık: 9 saat arayla 2 bin Hiroşima bombası yedik

Maraş merkezli depremlerle ilgili konuşan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, ""Hiroşima ile kıyaslanıyor. 30 katrilyon jullük 2 bin Hiroşima bombası yedik. Pınarcık ile Elbistan 9 saat arayla gördük" dedi.

Abone ol

DUVAR - Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat günü gerçekleşen ve 10 ilde yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Deprem sonrası çalışmalarla ilgili bilgi veren Kınık, "AFAD'a barınma desteği veriyoruz. Çadır kurulması ve gıda desteği veriyoruz. Eksik olan yerde birbirimizi tamamlıyoruz. Türkiye'den ve dünyadan buraya yardım yağıyor. İnsanlığın büyük bir savaşını çabasını görüyoruz. O kadar geniş bir alan, büyük bir yıkım, büyük bir nüfus ki birden gelen öyle büyük bir darbeyle sarsıldık ki fiziksel boyutları olduğu gibi psikolojik boyutları da var" diye konuştu.

'SU, HİJYEN, HALK SAĞLIĞI TEMELİNDE CİDDİ SORUNLAR VAR'

Kınık, deprem bölgesinde öncelikli ihtiyaçlarla ilgili ise, "Su, hijyen, halk sağlığı temelinde ciddi sorunlar var. Altyapı sorunlarından dolayı büyük bir kısma su verilemiyor. Tuvalet ihtiyaçları için ciddi çaba sarf ediliyor. Barınma hizmetleri ve buna bağlı destek hizmetlerinin sorumluluğu AFAD'da biz de onlara destek veriyoruz. Ayakta kalmış vilayetlerimizin içindeki ya da dışındaki işçi şantiyelerindeki mobil tuvaletler olabilir. Hızlı imalat olabilir" dedi.

'BİZİM BÖLGEDEKİ KAPASİTEMİZ ENKAZ ALTINDA KALDI'

"155 yıllık tarihimizde böyle bir afet görmedik" diyen Kınık, "Hiroşima ile kıyaslanıyor. 30 katrilyon jullük, 2 bin Hiroşima bombası yedik. Pınarcık ile Elbistan 9 saat arayla gördük. Büyük oranda yıkım... Antakya Hatay'da daha fazla oldu. Mısır'da insanlar sokağa çıkmışlar. 1,5 milyon kilometre kare alanda büyük bir darbe yedik. 1. Cihan Harbi'ndeki insan kaybıyla kıyaslayabiliriz. Bizim bu bölgedeki kapasitemiz enkaz altında kaldı. Büyük oranda tekrar ayağa kalkmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)