Kızılcasöğüt Belediye Başkanı: Çaresizlikten ağaçları kestik

Uşak'taki Kızılcasöğüt Belediyesi'nin, güneş panelleri yapmak için piknik alanı olarak bilinen bölgede 700 ağacın kestiği iddia edildi. Belediye Başkanı Oral ise 300 ağacın kesildiğini, kurulacak paneller aracılığıyla elektrik üretip belediye borçlarını ödeneceğini söyledi.

Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK- Uşak'ın Kızılcasöğüt ilçesinde belediyenin bir önceki dönemde ağaçlık alana güneş enerjisi santrali (GES) kurmak için ağaçları kestiği ve odun haline getirerek köylülere dağıttığı öğrenildi. Mimarlar Odası'nın ağaç kesimini duyurmasının ardından Kızılcasöğüt Belediyesi eleştirilerin odağı oldu. Tepkiler üzerine açıklama yapan AK Partili Belediye Başkanı Necdet Oral, 700 değil 300 ağacın kesildiğini belirterek "Çaresiz kaldığımız için ağaçları kestik" dedi.

'YAPTIK OLDU MANTIĞIYLA YOK EDİLEN AĞAÇLARDAN BİZ DE SORUMLUYUZ'

Sarıçam Piknik Alanı diye adlandırılan bölgenin imar planında "spor alanı" olarak belirtildiği vurgulanan Mimarlar Odası açıklamasında, "Arazide dikme çamlar kesilerek tamamen temizlenmiş" denildi. 11 bin 450 metrekare alana sahip olan ilgili arazide 700'ün üzerinde yetişmiş çam ağacının kesilmiş olabileceğinin tahmin edildiği belirtilirken, "Böyle bir girişiminden haberimiz olmadığı gibi yaptık oldu mantığı ile yok edilen ağaçlardan bizler de sorumluyuz ve üzgünüz yetişemedik” ifadeleri kullanıldı.

'ÇARESİZLİKTEN AĞAÇLARI KESTİK'

Erişkin ağaçların kesilmesinin tepki toplaması üzerine açıklama yapan Kızılcasöğüt Belediye Başkanı Necdet Oral, ağaçların kesilmesinden dolayı üzüntülü olduğunu ifade etti. Çaresiz kalındığı için ağaçların kesildiğini belirten Oral, arazide 700 değil 300 ağacın kesildiğini açıkladı.

Neden çaresiz kaldıklarını da açıklayan Oral şöyle konuştu; "Beldemizde belediyemize ait tapulu alan olarak sadece burası kaldı. Diğer yerler orman arazisi, mera gibi başka resmi kurumlara ve şahıslara aittir. Tapusu bize ait olan bu arazi üzerinde GES kurarak burada ürettiğimiz elektrik enerjisini şirketlere satmayı planlıyoruz. Bu sayede ayda 70-80 bin lira gelir sağlayacağız. Bu parayla da beldemize hizmet getirip, belediyemizin borçlarını ödeyeceğiz. Belediyemizin gelirleri ile borç ödemek ve hizmet üretmek çok zor görünüyor. Ağaçları kesmek zorunda kaldığımız için çok üzgün olduğumu tekrar belirtmek isterim"

'ENERJİ SANTRALİ İÇİN KIRAÇ ARAZİLER KİRALANABİLİR'

Belediye Başkanı'nın açıklaması üzerine konuyla ilgili görüştüğümüz Mimarlar Odası Uşak Şube Başkanı Çağlar Samancı, "Başkan yerel medyaya 'Ben de üzgünüm' şeklinde yanıt verdi. Uşak mimarlar Odası Başkanı olarak şunu eklemek istiyorum; hiç bir enerji santrali insan hayatı için bu kadar değerli olan oksijen deposu ağaçlardan önemli değildir. Kaldı ki enerji santrali için ağaç kesmek yerine kamuya ait kıraç bir arazi kira alınabilir ya da devletten tahsisi istenebilirdi. Enerji tabii ki lazım, enerji santralleri tabii ki önemli ama santraller nefes alan insanlar için enerji üretir. Çok üzgünüz konunun yasal olarak takipçisi olacağız" şeklinde konuştu.