KKM azalıyor, döviz tevdiat hesaplarında artış var

KKM hesaplarında hızlı bir düşüş yaşandı. Ekonomist Alaattin Aktaş, ekonomiye getirdiği yük nedeniyle bu azalmanın olumlu olduğuna dikkat çekerken tasarruf sahiplerinin dövize yöneldiğini belirtiyor.

Abone ol

DUVAR - Kur Korumalı Mevduat hesaplarında iki haftada 93 milyar liralık bir gerileme olduğu kaydedildi. Uzmanlar, dövizi seçimlere kadar sabit tutma politikası nedeniyle KKM'nin cazibesini yitirdiğini, gerilemenin devam edeceğini belirtiyorlar. 

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, KKM'deki gerilemenin ülke ekonomisi için iyi bir gelişme olduğunu ifade etti. Aktaş, "KKM azalmaya devam ediyor, DTH yeniden artış gösterdi" başlıklı yazısında tasarruf sahiplerinin yönelimlerini şöyle değerlendirdi: 

"Kur korumalı mevduatın cazibesini koruması ve tutarın sürekli artması, artmasa bile aynı düzeyde kalması bu uygulamanın bitirilmesini adeta olanaksız hale getirecekti.

Nasıl bitirilsin ki, kur artışının devam ettiği, mevduat faizinin çok düşük seyrettiği bir ortamda KKM’yi sona erdirmeye kalkışmak, vatandaşa ve şirketlere adeta 'Alın paranızı, koşun dövize' demek anlamına gelecekti.

Dolayısıyla KKM’nin böyle kendiliğinden ve yavaş yavaş azalması ülke ekonomisi için pimi çekilmiş bombanın etkisiz hale getirilmesiyle eşdeğer bir durumdur.

DÖVİZ TEVDİAT HESAPLARI YENİDEN ARTMAYA BAŞLADI

Döviz tevdiat hesaplarında kasım ve aralık ayları toplamında 27.7 milyar dolarlık bir azalma yaşanmıştı. Bu azalma yeni yılın ilk haftasında yerini artışa bıraktı.

Merkez Bankası verilerine göre döviz tevdiat hesapları geçen hafta 3 milyar 235 milyon dolarlık bir artış gösterdi. Bu artış Merkez Bankası’nca parite etkisi de dikkate alınarak hesaplanıyor.

Geçen haftaki artışın 2 milyar 557 milyon doları tüzel kişilerin, 679 milyon doları da gerçek kişilerin hesabındaki artıştan kaynaklandı.

Hafiyeliğe ara!

Döviz tevdiat hesapları kasım ve aralıkta 27.7 milyar dolar, kur korumalı mevduat da önceki hafta 48 milyar lira azalınca ister istemez herkes 'Nereye gidiyor bu paralar' diye hafiyeliğe soyunmuştu.

Tüzel kişilerin döviz hesaplarında yaşanan azalmada, şirketlerin yaptıkları dış borç ödemelerinin kuşkusuz önemli bir payı vardı. Bu ödemelere ilişkin veriler biraz gecikmeli açıklandığı için düzeyin ne olduğunu bu aşamada bilme şansımız yok.

Yurtdışına döviz transferi kim bilir belki yalnızca dış borç ödemek için de değildi. Gerçek niyeti hele hiç bilemeyiz.

Neyse ki geçen hafta döviz hesaplarında hiç de azımsanmayacak bir artış oldu da, hafiyeliğe biraz olsun ara verme olanağı doğdu!"