KKTC’de bağımsız yargı tartışması: Hukukçulardan ‘anayasa ihlal ediliyor’ uyarısı geldi

KKTC'de Ulusal Birlik Partisi ile Halkın Partisi koalisyon hükümetinin açıkladığı destek paketi, Kıbrıs Türk Barolar Birliği'nden tepki çekti. Barolar birliği, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını duyurdu.

Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ın kuzeyinde geçtiğimiz günlerde Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Halkın Partisi (HP) koalisyon hükümetinin korona virüsü salgınının ekonomiye olumsuz etkileri ile mücadele kapsamında açıklamış olduğu yeni destek paketi, Kıbrıs Türk toplumunda ‘bağımsız yargı’ tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Kıbrıslı hukukçular uzun zamandan sonra ilk defa yeni paket ile beraber yürütme organının, yargı kararlarını etkileme eğilimi içerisinde olduğunu belirtti. Bu durum, Kıbrıs’ın kuzeyindeki yargının bağımsızlığı açısından endişeye neden oluyor.

TEPKİLERE NEDEN OLAN GELİŞME

Kıbrıslı hukukçuların tepkisini çeken yeni gelişme önceki günlerde bakanlar kurulu tarafından açıklanan ve yargı ile ilgili olan ikinci ekonomik pakette yer alan 12'nci madde ile ilgili.

Kıbrıs Türk basınında yer alan bilgilere göre, bu madde uyarınca aile davaları haricindeki yargısal işlemlerde verilen hükümlerin uygulanması 31 Aralık tarihine dek durduruluyor. Kıbrıs Türk Barolar Birliği, anayasanın ihlali anlamına geldiği uyarısında bulunuyor. Barolar birliği, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtti.

'HUKUKİ PRENSİPLERE VURULMUŞ BİR DARBE'

Kamuoyu ile paylaşılan açıklamada, Kıbrıs Türk Barolar Birliği yürütme organının yargı kararlarını değiştirme veya erteleme yetkisi bulunmadığının altı çizilirken, böyle bir girişimin hukuki prensiplere vurulmuş kalıcı bir darbe olduğu kaydedildi.

Bu yaklaşımın toplumsal fayda sağlamayacağı belirtilirken, borçlulara hiçbir şekilde iyilik yapılmış olunmayacağına da gerekçeleriyle vurgu yapıldı. Ayrıca, bu süreçten sonra büyük bir iş yükü ve yığılmanın ortaya çıkacağı da bir diğer önemli sorun olarak ifade edildi.

Mart ayından bu yana korona salgınıyla karşı karşıya kalan Kıbrıs Türk toplumu yeni süreçte bir yandan da salgının ekonomideki artçı sarsıntıları ile baş etmeye çalışıyor. Bu çaba çerçevesinde, geçtiğimiz günlerde UBP-HP koalisyonunun Covid-19 salgını nedeniyle ekonomideki daralmanın etkilerini azaltmak amacıyla hazırladığı ve bakanlar kurulunda onaylanan İkimci Toplumsal Dayanışma Paketi, Başbakan Ersin Tatar tarafından açıklandı.

Tatar, ikinci paketin ekonomiye 1.144 milyon TL destek öngördüğünü, bunun 429 milyon TL'sinin istihdam desteği olacağını, Covid-19 giderleri kapsamında diğer desteklerin 359 milyon TL ve diğer reel sektöre teşviklerin de 356 milyon TL öngörüldüğü bilgisini kamuoyu ile paylaştı.