KKTC'de bir ilk: Eski başbakan yolsuzluktan yargılanacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yolsuzlukla suçlanan eski başbakan Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığı kaldırıldı. Özgürgün, başta 'haksız mal edinme' olmak üzere 43 ayrı yolsuzluk suçlamasından yargılanacak.

Abone ol

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) siyasi tarihinde bir ilk yaşanıyor. KKTC Cumhuriyet Meclisi, eski Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verdi. Özgürgün’ün ismi yolsuzluk iddialarına karışmıştı. Dokunulmazlık dosyasını inceleyen KKTC Cumhuriyet Meclisi, UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmasına oy çokluğuyla karar verdi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Özgürgün'ün yasama dokunulmazlığının kaldırılması oylamaya sunuldu. 50 üyeli mecliste 41 kabul, iki ret oyu kullanıldı, yedi vekil ise oylamaya katılmadı. Ulusal Birlik Partisi, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılması yönünde oy kullandı. Demokrat Parti oylamaya katılmadı. Yeniden Doğuş Partisi ise ret oyu verdi.

YOLSUZLUK İDDİALARI

KKTC’de geçtiğimiz dönem Başsavcılığın, eski başbakan ve UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün yaptığı mal bildiriminde ‘gerçeğe aykırılık’ tespitini içeren iki belge Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. Süreç sırasında yeni dosyalar da ortaya çıkmıştı.

Başsavcılık raporuna göre, Özgürgün 43 ayrı suçlamayla itham edilirken 'haksız mal edinme' suçlamaları, detaylarıyla resmi belgeye yansıdı. Raporda, Özgürgün’ün Türkiye İş Bankası hesabına 2015-2017 arasında 2 milyon 773 bin 800 TL, 252 bin 525 dolar, 325 bin 800 sterlin ve 242 bin euro yatırdığı, bu miktarların tümünün 'haksız olarak edinildiği' iddia ediliyor.

HÜKÜMETİN TEPKİSİ

Dokunulmazlığı kaldırılan Özgürgün’ün partisi UBP, geçtiğimiz aylarda kurulan koalisyon hükümetinde yer alıyor. Dokunulmazlık oylaması esnasında söz alan, hükümetin küçük ortağı HP’nin lideri Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay sürecin siyasi bir karar ile başlamadığını ifade etti. Polisin yapmış olduğu soruşturma sonucu elde ettiği tespitler ışığında, başsavcılığın suç unsuru tespit ettiğini belirten Özersay, bu konunun kişiselleştirilerek tartışılmasını doğru bulmadıklarını ifade etti. Özersay, sadece HP başkanı olarak değil, hükümet ortağı ve meclisin bir üyesi olarak “Biz de masumiyetin esas olduğunu vurgulamak istiyoruz” dedi, esas kararı mahkemenin vereceğini ifade etti.

ANA MUHALEFET MEMNUN

Yolsuzluk dosyalarına ismi karışan eski KKTC başbakanının, milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması ana muhalefet tarafından olumlu karşılandı. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, seçim öncesi yaptığı açıklamalarda, savcılığın dokunulmazlıklarla ilgili bir karar üretmesi halinde CTP’nin tavrının ‘onaylamak’ olacağını daha önceden de açıkladıklarını söylerken, oylamada olumlu oy kullanacaklarını ifade etti.