KKTC’de Çavuşoğlu protesto edildi

Kuzey Lefkoşa'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun adayı son ziyaretinde yürüttüğü politikalar protesto ediliyor. Çavuşoğlu’na hitaben yazılan açık mektupta Türkiye'nin Kıbrıs politikası eleştirildi.

Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ın kuzeyindeki sendikalar ve siyasi partiler Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun adaya son ziyaretinde verdiği mesajları protesto etmek için bugün Lefkoşa’da Türkiye Büyükelçiliği'ne yürümek isteyen protestocular basın açıklaması yaptı.

Polis protesto eylemine katılanların yolunu kesip elçilik binasına ulaşmalarını engelledi. Bu engellemeden sonra protestocular Lefkoşa sokaklarındaki protestolarını sürdürdü. Birçok sendika ve bir siyasi partinin katıldığı eylemin odağında Çavuşoğlu’na hitaben yazılan açık mektup vardı. Eylem sırasında okunan mektupta Kıbrıs Türk tarafı bazı önemli noktalara dikkat çekti.

CENEVRE SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI DAVRANILDI

“Kıbrıs Cumhuriyeti, kuruluş antlaşmalarının altında Türkiye’nin de imzası olan Kıbrıslı Elen ve Kıbrıslı Türklerin siyasi eşit ortağı olduğu federal üniter bir devlettir. Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş antlaşmalarında Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bu cumhuriyetin toprak bütünlüğünü ve anayasal nizamını korumakla sorumlu “garantör ülkeler” olarak yetkilendirilmişlerdir,” denilen mektupta “1974 yılı sonrası Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de destek verdiği iki bölgeli, iki kesimli federal çözüm modeli 1977 ve 1979 yıllarında iki toplum tarafından kabul edilmiş olup, Birleşmiş Milletler tarafından da onaylanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1974 yılından sonra Cenevre Sözleşmeleri’ne aykırı olarak sistematik şekilde adaya nüfus taşıyarak demografik yapıyı bozmuş, 1983 yılında ise adanın bütünlüğüne aykırı olarak ayrı devlet ilan ettirerek, Kıbrıslı Türkleri uluslararası hukukun dışına itilmesinin önünü açmıştır” hatırlatılmasında bulunuldu.

TÜRKİYE'NİN KIBRIS POLİTİKASI ELEŞTİRİLDİ

Mektubun devamında ise Ankara’ya yönelik sert eleştiriler göze çarpıyor. “Sizin Kıbrıs Türk toplumunu uluslararası hukukun dışına iten önerileri masaya getirmenizi şiddetle reddederiz. Ayrı devlet tezi, altında imzanız olan Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş antlaşmalarına ve Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olduğu gibi, Kıbrıs Türk toplumunun 1960’ta kazandığı uluslararası haklarını da tamamen ortadan kaldıran bir öneridir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yönetenlerin ve öngörüsüz Kıbrıslı Türk siyasetçilerin maceracı milli politikalarının acısını toplum olarak çekmeye devam ediyoruz” çıkışı ile Kıbrıslı Türk insan hakları savunucuları Ankara’ya karşı sesini yükseltiyor.

Mektubun devamında ayrıca, dini okul dayatması ile Çavuşoğlu’nun KKTC’de gerçekleştirdiği “tek adam” çıkışına da karşı çıkılıyor. Açık mektup “Anlaşılan odur ki, Türkiye’de bu model yeni denendiği için tecrübe eksikliğiniz olduğunu açıklamalarınızdan anlamaktayız” çıkışı ile son buluyor.

Açık mektubu ve bugünkü eylemi Türk-Sen, Çağ-Sen, KTOEÖS, KTAMS, KTÖS, Basın-Sen, Daü-Sen, Daü-Bir-Sen, Koop-Sen, Tel-Sen, El-Sen, BES, TES, Güç-Sen, Tıp-İş ve Yeni Kıbrıs Partisi destekledi.