KKTC'de dörtlü koalisyona doğru

KKTC'de meclis çoğunluğunu elde edemeyen başbakan Hüseyin Özgürgün istifasını sundu. KKTC'de en olası senaryo dörtlü koalisyon olarak görünüyor.

Abone ol

DUVAR - KKTC'de mevcut hükümetin sabah saatlerinde istifa etmesi ile beraber, siyaset sahnesinde yeni bir sayfa açılıyor. Geçtiğimiz Pazar seçimlerden birinci parti olarak çıkmasına rağmen mecliste çoğunluğu elde edemeyen Ulusal Birlik Partisi (UBP) lideri ve Başbakan Hüseyin Özgürgün bu sabah istifasını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya sundu.

Hükümetin istifası ile beraber yeni hükümetin kuruluş prosedürü de başlatılmış oldu. Pazartesi günü yeni meclisin yemin etmesi ve gerekli işlemlerin gündeme alınması ile beraber, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın yol göstericiliğinde adanın kuzeyinde yeni bir hükümet şekillenecek.

Bugün  itibariyle KKTC'de dört partili koalisyon en olası senaryo haline geldi.. Bu modelin hayata geçirilmesi için merkez soldaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ile merkez kulvardaki Halkın Partisi (HP) ve sağ cenahtaki Demokrat Parti (DP) liderleri bugün bir araya geldi ve koalisyon görüşmelerini resmen başlattı.

ÖZGÜRGÜN'DEN SİVİL DARBE UYARISI

Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti hükümetinin istifası bugün Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunuldu.

Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından saat 10.30’da kabul edilen Özgürgün, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya hükümetin istifasına ilişkin mektubu sunarken, Cumhurbaşkanı da, yeni hükümet kuruluncaya kadar şimdiki hükümetin görevde kalmasına ilişkin Başbakan’ı yetkilendirdi.

İstifa sonrasında konuşan Akıncı şunları ifade etti: “Bugün bir anayasal gerekliliği yerine getiriyoruz. Her seçim sonrası yapılan işlem budur. Mevcut hükümet istifasını sunar. Yenisinin kurulması için hazırlıklar başlar. Bu hazırlıklar nasıl başlayacak. Pazartesi yemin töreni var. Yeni milletvekilleri yeminlerini yaptıktan sonra Özgürgün’den başlayarak yine parti liderleriyle görüşeceğim. Ortaya nasıl bir sonuç çıkacak o istişareler sonucu belli olacak. Anayasada ne nasıl yapılacak bellidir. Dolayısıyla onun gereklerini biz de hukuk içinde yerine getirmeye çalışacağız. Bundan sonrasını yürütmek partilerin işi, istişare içinde en iyisini yapacaklarına inanıyorum”.

Kıbrıs Türk medyasına göreyse, istifasını sunmasından sonra, Özgürgün şunları ifade etti: "Biz halkın güvenine ve sandıktan çıkan sonuca herkesin saygı duymasını istiyoruz. UBP’siz hükümet kurma çalışmaları bir sivil darbe niteliğindedir. Halk tarafından rağbet görmeyecektir. Önümüzdeki günlerde daha net bir tabloya ortaya çıkacaktır. Ne olursa olsun bir hükümete girelim noktasında değiliz. Zorlama koalisyona karşıyız. Hizmet yapamayacaksak hükümete girmeyiz. Ana muhalefet olmaktan korkmayız. Sıkıntılı koalisyon zarar verir. Zorlayıcı bir hükümete girmek işimize gelmez. Denktaş'a görüşmemizde bunu anlattım".

DÖRTLÜ KOALISYON GÖRÜŞMELERI BAŞLADI

KKTC’de 7 Ocak’ta yapılan milletvekilliği erken genel seçiminde UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3 ve YDP 2 milletvekili çıkardı.

22 Ocak Pazartesi günü milletvekillerinin Cumhuriyet Meclisi’ndeki yemininden sonra hükümet kurma çalışmaları resmiyet kazanacak.

Bu arada CTP, HP, TDP ve DP Pazartesi'ni beklemeden dörtlü koalisyon görüşmelerini başlattı. CTP Genel Merkezi’ndeki toplantıya CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, HP Genel Başkanı Kudret Özersay, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve DP Genel Başkanı Serdar Denktaş katıldı.

Toplantı sonrası basına açıklama yapan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman "bundan sonra da karşılıklı güven içinde elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Bugün itibariyle 4’lü koalisyon için 4’lü görüşmeye başlıyoruz. Yarın genel sekreterlerin başkanlık edeceği 3’er kişilik komitelere çalışmaya başlamış olacak. Bundan sonra da karşılıklı güven içinde elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Bir süredir gayri resmi olarak görüşüyorduk zaten. Bugün de resmi görüşmelere başladık. Hayırlı olsun", ifadelerini kullandı.