KKTC’de ‘şahinler kabinesi’

KKTC'de yeni kurulan hükümet, 'şahin' isimleriyle dikkat çekiyor. Başbakan Yardımcısı Erhan Arıklı ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun Kıbrıs sağının kıdemli isimleri olarak nasıl bir politika izleyeceği merak konusu.

Abone ol

DUVAR - “Bir insanın vatanını, milletini seviyor olması, ülkenin çıkarları için kararlı olması, bizi boyunduruğu altına sokmak isteyenlere karşı dik bir duruş sergilemesi eğer şahinlikse evet şahinim”. Bu sözler, KKTC’nin yeni Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’na ait. Kıbrıs Türk sağının kıdemli temsilcisi, kısa bir aradan sonra Dışişleri Bakanlığı'na döndü. Ankara'yla yakın ilişkileriyle tanınan Ertuğruloğlu’nun yer aldığı yeni kabine Kıbrıs’ta, "Şahinler kabinesi kuruldu” yorumlarına neden oluyor.

Kıbrıs’ta yayın yapan ‘Kıbrıs Postası’ isimli haber sitesine konuşan Ertuğruloğlu’nun yukarıdaki sözlerle dolaylı yoldan kabullendiği ‘şahin’ nitelendirilmesi, KKTC'de Ersan Saner'in geçtiğimiz hafta kurduğu koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığını üstlenen Erhan Arıklı için de dillendiriliyor. Hükümette ayrıca, Ankara'yla yakın bağları ve işbirliği olan isimler de öne çıkıyor.

ARIKLI INTERPOL'ÜN LİSTESİNDE

Ulusal Birlik Partisi (UBP) liderliğinde kurulan yeni azınlık hükümetine, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen Demokrat Parti (DP), Yeniden Doğuş Partisi (YDP) ile Halkın Partisi (HP)’den kopan üç milletvekili destek veriyor. YDP Kıbrıs’ın kuzeyinde Türkiye kökenlilerin desteklediği bir parti. Temsilcileri, geçmişte Ankara yanlısı çıkışların yanı sıra ‘Afrika’ gazetesi ve muhalefet temsilcilerine yönelik saldırılar ve hırçın tavırlarıyla gündeme gelmişti.

YDP’nin Genel Başkanı ve yeni azınlık hükümetinin Başbakan Yardımcısı Erhan Arıklı, Kıbrıs’ın genelinde tartışmalara neden olan bir siyasi figür. 1990’lı yıllarda Kıbrıs’ta yaşanan sınır olaylarında adı geçen Arıklı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin girişimleriyle Interpol'ün arananlar listesine alınmıştı.

Derinya bölgesinde 1996'da yaşanan sınır olaylarında öldürülen Tasos İsak’ın ‘katil zanlılarından’ biri olduğu iddiasıyla Interpol tarafından hakkında tutuklama emri çıkarılan ve 2012’de Kırgızistan polisi tarafından tutuklanan Arıklı, sonradan Kırgız Mahkemesi tarafından serbest bırakılmıştı. Arıklı ayrıca, 2000’li yıllarda Kıbrıslı muhaliflere ve muhalif basına yönelik sert söylemleriyle de tanınmakta.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye kökenlilerin destek verdiği YDP’yi tekrardan aktif hale getiren Arıklı, partisini Cumhuriyet Meclisi’ne taşıdı ve son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunu beşinci sırada bitirdi. Arıklı’nın ilk turda elde ettiği oy oranı YDP içerisinde hayal kırıklığı yaratmış olsa da, ikinci turda Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanlığına az bir farkla seçilmesinde önemli rol oynadı.

Arıklı Kıbrıs Türk basınına yansıyan son bilgilere göre yeni hükümette çok önemli kurumların fiili kontrolünü elinde bulunduruyor. Son bilgilere göre, Başbakan Yardımcısı olarak sanayi arazileri, piyangolar, spor fonu ve Vakıflar İdaresi’ne yön veren bir konuma gelmiş durumda

ERDOĞAN İLE YAKIN İLİŞKİLER

KKTC’nin yeni Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise Arıklı gibi milliyetçi sağdan geliyor ve Ankara'yla yakın ilişkiler içerisinde. Ertuğruloğlu, Kıbrıs sorunun alevlendiği bir dönemde, 1953 yılında dünyaya geldi. 1981'de ABD'deki Arizona Üniversitesi'nin Siyasi Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan Ertuğruloğlu 1983 yılından bu yana KKTC hükümetleri ve Dışişleri Bakanlığı'nda çeşitli görevler üstlendi.

UBP içerisinde lider kadroya hızlı bir geçiş yapan Ertuğruloğlu, 2006'da partinin genel başkanlığını üstlendi. 2010'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde parti tüzüğüne aykırı olarak aday olduğu gerekçesiyle UBP ile ilişkisi kesilmiş; 2011'de Demokrasi ve Güven Partisi'ni kurmuştu. 2012'deyse UBP'ye döndü. 2015 yılında Ulaştırma Bakanlığı görevini üstlenen Ertuğruloğlu, 2016’da Dışişleri Bakanlığı görevine geçiş yaptı ve bu görevi 2018 yılına dek sürdürdü.

Ertuğruloğlu’nun Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da yakın ilişkileri bulunuyor. Tecrübeli siyasetçi geçmişte, KKTC’nin Türkiye’nin izinden yürüyüp başkanlık sistemine geçmesi gerektiği görüşünü dillendirmişti. Kıbrıs sorunu özelindeyse, milliyetçi ve katı tavırlarıyla tanınıyor. Federal çözümü benimsemeyen Ertuğruloğlu, KKTC için alternatif planların devreye alınması gerektiği görüşünü uzun yıllardan beri dillendiriyor.

İLK TARTIŞMALI KARAR

KKTC’de ‘Şahinler Kabinesi’ göreve gelir gelmez Rum tarafının tepkisini çeken bir karara imza attı. Hükümet güneyden kuzeye geçişlerde zorunlu yedi günlük karantina önlemini devreye soktu. Hükümet çevreleri bu adımı Covid-19'a karşı mücadele çerçevesinde ‘zorunlu bir adım’ olarak ele alıyor. Bu çevrelere göre, pandeminin adanın güneyinde kontrol dışına çıkmaya başlaması sonucunda zorunlu karantina kararı alındı.

Kıbrıs Türk tarafının yeni kararına göre, yurt dışından KKTC’ye giriş yapacak kişiler, son üç gün içerisinde yapılmış negatif PCR test sonucunu ibraz etmek koşuluyla giriş yaparak yedi gün karantina uygulamasına tabi olacaklar ve karantina bitiminde yeni PCR testleri yapılacak. Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin yol göstericiliğinde alınan yeni karar, 31 Aralık 2020 saat 23:59 tarihine kadar geçerli olacak.

Rum tarafı söz konusu karara “Pandeminin başlamasından bugüne dek güneyden kuzeye ciddi anlamda virüs taşınması söz konusu olmadı” diyerek tepki gösterdi. Rum tarafıyla beraber Kıbrıslı Türk muhalif kesimler de, hükümetin pandemi sürecinde Türkiye’ye ayrıcalık tanımaya devam ettiği ve yılbaşı sürecinde adaya Türkiye’den karantinasız gelişlerin olabileceği iddiasını dillendiriyor.