KKTC’de yeni anayasa tartışması: Başkanlık sisteminde değişiklik gündemde

Önümüzdeki süreçte KKTC'de 'yeni başkanlık sistemi' arayışının başlayacağı kaydedildi. Bunun yanı sıra, 'yeniden kuruluş anayasası' tartışmalarının bir benzeri Kıbrıs'ın kuzeyinde de gündeme geldi.

Abone ol

LEFKOŞA - Son günlerde Türkiye’nin gündemini meşgul eden 'yeniden kuruluş anayasası' tartışmasının bir benzeri, KKTC gündemine de taşındı. Kıbrıs’ın kuzeyinde korona virüsü salgınının ardından, 'yeni siyasi sistem' tartışmaları yoğunlaşabilir.

Ankara’nın yol göstericiliğinde, önümüzdeki süreçte KKTC’de yeni yönetim sistemi arayışlarının başlayacağı kaydedildi. Bu kapsamda, Ankara’da hükümete yakın çevrelerin 'güçlendirilmiş cumhurbaşkanlığı sistemi' olarak nitelendirdiği yönetim şekline benzer formüllerin KKTC'de tartışılması bekleniyor.

TANINMA VE MARAŞ GÜNDEMDE

'Başkanlık sisteminin' yanı sıra, KKTC'nin uluslararası arenada tanınması için de çalışmaların yoğunlaştırılması planlanıyor. Aynı zamanda, Maraş’ın askeri statüsüne son verilmesi de tartışılıyor. Maraş’ın sivillere açılmasıyla beraber imar çalışmaları ve eski sakinlerin bölgeye dönüşü de hızlanacak.

ZİRVE BELİRSİZ

KKTC’deki yeni sistem arayışları, uluslararası tanınma ve Maraş'la ilgili çabalar, Kıbrıs sorunu için gayriresmî 5+1 formatındaki toplantının hazırlıklarının sürdüğü bir dönemde gündemde yer buldu. Zirvenin tarihiyle ilgili belirsizlik sürerken, diğer yandan Kıbrıs Türk tarafıyla Kıbrıs Rum tarafı zirveye çok farklı hedeflerle katılmaya hazırlanıyor. Kıbrıs Rum tarafı iki taraflı, iki kesimli federal çözüm vizyonuyla zirveye katılırken, Kıbrıs Türk liderliği iki devletli çözüm hedefinde ısrar ediyor.

ESKİ BAKANDAN 'KKTC'NİN SONU' AÇIKLAMASI 

KKTC’nin eski maliye bakanı Birikim Özgür, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada 2021 sonlarına doğru KKTC yeni başkanlık sistemine geçilebileceğini söylemişti. Korona virüsü salgınının fitilini ateşlediği sosyo-ekonomik krizin gölgesinde Özgür, “Bildiğimiz KKTC’nin sonu gelmiş olabilir” uyarısında bulunmuştu. Özgür, önümüzdeki süreçte Kıbrıs’ın kuzeyinde yeni bir anayasanın gündeme geleceğini belirtmişti. Özgür konuyla ilgili olarak Haber Kıbrıs isimli haber sitesine, “Haziran sonunda referandum ve ekimde başkanlık seçimi olabilir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Geçtiğimiz süreçte, merkeze yakın ve milliyetçi cenahtan siyasetçiler, başkanlık sistemine desteklerini açıklamıştı. KKTC’deki üçlü azınlık hükümetinin küçük ortağı Yeniden Doğuş Partisi lideri ve Başbakan Yardımcısı Erhan Arıklı geçmiş aylarda “Anayasa değişikliği ve başkanlık sisteminin hükümet içinde tartışmaya açılması gerektiği” ifadelerini kullanmıştı. Halkın Partisi lideri Kudret Özersay da geçtiğimiz süreçte başkanlık sistemine geçişe olumlu yaklaştığına işaret eden açıklamalarıyla dikkat çekmişti. Üçlü azınlık hükümetinin Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da geçtiğimiz yıllarda başkanlık sisteminden yana olduğunu ifade etmişti.