Kobanê davası: 6 yıl sonra açıldı, 7 gün kala 'acele' belge istendi

Kobane davasında tek bir otopsi tutanağı yer almaması dikkat çekti. Demirtaş’ın avukatı bu duruma işaret ettikten bir gün sonra mahkeme, savcılıklara yazı yazarak 'acele' rapor gönderilmesini istedi.

Abone ol

ANKARA - HDP'nin önceki Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 sanıklı 6-8 Ekim Kobanê eylemlerine ilişkin davanın ilk duruşması 26 Nisan Pazartesi günü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak.

Yaklaşık 6 yıl sonra hazırlanan 3 bin 530 sayfa ve 324 klasörden oluşan iddianame HDP tarafından “siyasi intikam davası”, “Kapsamlı tasfiye operasyonu” olarak değerlendirilirken, iddianamenin hazırlanması ve hukuki niteliği de tartışma konusu oldu. 

AVUKAT KARAMAN: TEK BİR OTOPSİ TUTANAĞI YOK

Selahattin Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman 18 Nisan Pazar günü davayla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, “Basit bir cinayet dosyasında bile ilk yapılacak olan otopsi tutanağıdır. 37 kişiyi öldürmek, öldürmeye azmettirmek davası açılmış, evet birileri ölmüş ama bir tek otopsi tutanağı bile yok” dedi.

Mahkemeden, savcılıklara gönderilen yazı.

HDP yöneticileri de bu yönde açıklamalar yaptı. Açıklamalarda, HDP’nin parti olarak bu ölümlerden sorumlu tutulduğu ancak hazırlanan iddianamede tek bir ölümün, yaralanmanın nerede olduğuna, kim tarafından yapıldığına dair bilgi olmadığına dikkat çekildi, “Basit bir cinayet dosyasında bile otopsi raporu olmadan o dava açılamaz” denildi.

MAHKEME’DEN 1 GÜN SONRA SAVCILIKLARA YAZI

HDP’den bu açıklamalar gelirken avukatlar dosyaya yeni bir evrak girdiğini öğrendi. Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman’ın otopsi raporlarıyla ilgili açıklamasından 1 gün sonra mahkeme tarafından, olaylarda ölen 32 kişiyle ilgili otopsi raporlarının gönderilmesi için İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Van, Gaziantep, Siirt gibi çok sayıda il savcılığına ve ölümlerle ilgili davaların olduğu mahkemelere yazı gönderildi. 

'OTOPSİ RAPORLARINI ACELE GÖNDERİN'

19 Nisan 2021 tarihli yazıda iddianamede yer alan 108 sanık ve haklarında açılan davadaki suçlamalar yer aldı, “Aşağıda liste halinde bilgileri yazılı dosyalarda maktullere ait otopsi raporu, olay tutanağı, tanık beyanları, iddianame ve gerekçeli kararın ACELE olarak mahkememize gönderilmesi rica olunur” denildi.