Kobanê Davası’nda tahliye çıkmadı

Kobanê Davası’nda 18 siyasetçinin tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 16 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

Abone ol

ANKARA - IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protestolar gerekçe gösterilerek açılan Kobanê Davası'nın bugünkü duruşmasında tutuklu siyasilerin hiçbiri tahliye edilmedi. 

Duruşma, son sözlerin alınması ve hüküm için 16 Mayıs'a ertelendi.

DEMİRTAŞ DA KATILDI

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobanê Davası’nın bugün görülen duruşmasına katıldı. Karar açıklanacağı bildirilen ancak son anda teknik gerekçeler öne sürülerek kararın açıklanamayacağı bildirilen duruşmada Demirtaş’ın beyanda bulunacağı ifade edildi. Son olarak beyanda bulunan Selahattin Demirtaş, “Herhangi bir söz talebim yok Tüm arkadaşların özgürlüğünü talep ediyorum” dedi. 

6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen Kobanê eylemleri gerekçesiyle aralarında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu isimlerin yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında tutukluluk incelemesi yapıldı. Duruşmaya DEM Parti Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili (TİP) Ahmet Şık, EMEP Genel Başkan Yardımcısı İskender Bayhan’ın yanı sıra çok sayıda siyasetçi katıldı.

DEMİRTAŞ KATILMAYACAKTI ANCAK KARAR AÇIKLANMASINDAN VAZGEÇİLİNCE KATILDI

Mahkeme heyeti, bir önceki duruşmada 3 yılı aşkın süredir devam eden davanın bugünkü duruşmasında karar açıklayacağını ifade etmiş ancak duruşmadan bir gün önce teknik sebeplerle karar açıklanmayacağını bildirmişti. Karar açıklanacağı için duruşmaya katılmayacağını ifade eden sanıklardan bazıları kararın ertelenmesi sebebiyle duruşmaya katıldı. Duruşmaya katılanlar arasında Demirtaş da yer aldı. Demirtaş duruşmaya Edirne Cezaevi’nden SEGBİS ile bağlandı.

SEGBİS ÇÖZÜMLERİ TAMAMLANMADI, DOSYANIN KAPSAMI HATIRLATILDI KARAR DURUŞMASI ERTELENDİ

Mahkeme başkanı, duruşmanın başlangıcında karar duruşmasının neden yapılmadığını açıkladı. Dosyanın kapsamı, savunmaların boyutu, SEGBİS çözümlerinin tamamlanmaması gibi sebepleri öne süren mahkeme başkanı, sürenin yeterli olmaması sebebiyle karar duruşmasının ilerleyen bir tarihte yapılmasına karar verildiğini söyledi.

Mahkeme heyeti, bu açıklamanın ardından sanık siyasetçilere söz verdi.

ALTINÖRS: HAYATLARIMIZDAN ÇALDIĞINIZ 4 YILI HARAM BİR LOKMA GİBİ YUTTUNUZ

Konuşmasına 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayarak başlayan dönemin HDP MYK üyesi Alp Altınörs, “Bir tweet bahane edilerek 4 yıldır hapiste bulunmaktayız. IŞİD’e karşı yapılmış çağrı bahane yapılarak hapisteyiz. Bizim çağrımız demokratiktir, ifade özgürlüğü kapsamındadır. Teröre, IŞİD’in soykırımına karşı yapılmış bir çağrıdır” dedi. Altınörs, mahkeme heyetine seslenerek “Hayatlarımızdan 4 yılı çaldınız ve çaldığınız 4 yılı haram bir lokma gibi yuttunuz” dedi.

‘ISRARLA İKTİDARIN KUMPAS SENARYOSUNU UYGULADINIZ’

2014’te Kobanê’ye dönük soykırım tehdidini durdurabilmek için demokratik bir çağrı yaptıklarını ifade eden Altınörs, “Siz iktidarın bu çağrıyı kriminalize etmeye yönelik kumpas senaryosunu ısrarla uyguladınız. 4 yıldır bizi içeride tutuyorsunuz. Bizim çağrımız demokratik protesto çağrısıdır. Bu davada yargılanan tek bir kişiye ‘şu camı kırdınız’ diye bir suçlama dahi yok” diye konuştu.

‘HUKUKEN AKLANMIŞ BİR TWİTTEN 4 YILDIR İÇERİDEYİZ’

2014’te yapılan çağrının aynısını Birleşmiş Milletlerin de yaptığını ve bu çağrının AİHM tarafından aklandığını hatırlatan Altınörs, “Hukuken aklanmış bir twitten bizi 4 yıldır içeride tutuyorsunuz. Bizim çağrımızın amacı açıktır, soyludur ve dayanışmacıdır. Bu halk IŞİD canileri tarafından kılıçtan geçirilirken bizler sessiz kalamazdık ve buna sessiz kalan hükümeti aynı zamanda protesto ettik. Bizim çağrımız karşılık verdi o koridor açıldı ve soykırım engellendi. Soykırım engellendi diye 4 yıldır içeride tutukluyuz. Bizim talebimiz bizlerden 4 yıldır çalınmış olan özgürlüğümüzü iade etmenizdir” diye konuştu.

‘BİZİ CEZALANDIRMAK IŞİD’İ ÖDÜLLENDİRMEKTİR’

Dönemin HDP sözcüsü Günay Kubilay da davanın politik bir tercih olarak devreye konulduğunu belirterek “HDP ile meşru zeminlerde mücadele etmeyi göze alamayan siyasi iktidar gayri meşru yollara başvurmuştur ve 6 yıl sonra bu kumpas davasını başlatmıştır” dedi. 2014’te IŞİD barbarlığına karşı meşru bir çağrı yaptıklarını ifade eden Kubilay, “Böyle demokratik nitelikte bir çağrıyı yapan bizleri cezalandırmak aynı zamanda IŞİD’i ödüllendirmek olacaktır. Böyle bir ödülü IŞİD’e bahşetmeyeceğinizi düşünüyorum” diye konuştu.

‘2014’TE IŞİD BARBARLIĞINA KARŞI ÇIKTIK BUGÜN DE İSRAİL’İN SOYKIRIMCI TUTUMUNA KARŞI ÇIKIYORUZ’

Soykırıma karşı durmanın kendileri için konjonktürel olmadığını ifade eden Kubilay, “Bugün de İsrail’in soykırımcı tutumuna karşı çıkıyoruz. Bu bizim açımızdan konjonktürel bir mesele değildir” ifadelerini kullandı.

Son olarak beyanda bulunan Selahattin Demirtaş, “Herhangi bir söz talebim yok Tüm arkadaşların özgürlüğünü talep ediyorum” dedi.

ALİ ÜRKÜT'ÜN AVUKAT OĞLU KONUŞTU: BABAMA KANSER TEŞHİSİ KONDU, TAHLİYE EDİN

Eski RTÜK üyesi ve dönemin HDP MYK üyesi Ali Ürküt'ün avukatı ve oğlu Erhan Ürküt, “Ali Ürküt cezaevine girdiğinde hiçbir sağlık sıkıntısı yoktu. Kısa bir süre önce kanser teşhisi kondu. Babamı tahliye edin. Başına bir şey gelirse sorumlusu sizsiniz” dedi.

Sanıkların ve avukatların beyanlarının ardından duruşmaya saat 15.30'a kadar ara verildi. Mahkeme, verilen aranın ardından tutukluluk incelemesi kararını açıkladı. Mahkeme, adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması taleplerini “kaçma şüphesi” gerekçesiyle reddetti. Mahkeme, Demirtaş müdafilerinin TCK 220/5'e ilişkin Anayasa’ya aykırılık iddiasına dönük talebinin reddine ve tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.