Koca'dan ABD Büyükelçisi'ne: Sözleri sömürge ülkelerindeki yaklaşımları hatırlatıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield'ın ilaç firmalarıyla ilgili sözlerini "talihsiz" olarak değerlendirdikten sonra "Sömürge ülkelerindeki yaklaşımları hatırlatıyor. Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını bilmeleri gerektiğini hatırlatmak istiyorum" dedi. Koca korona virüsü salgınına ilişkin ise "Özellikle şu dönemde ilave, daha sert tedbirler almak gibi bir yaklaşımımızın olmadığını söyleyebilirim. Türkiye genelinde şu an alınan kararlar dışında ilave bir yasak düşünülmüyor" ifadelerini kullandı.

Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield'ın ilaç firmalarıyla ilgili sözlerine "Bu şekildeki açıklaması son derece talihsiz olmuştur" diyerek tepki gösterdi.

Koca, Samsun Sağlık Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi.

'İLGİLİ FİRMALARLA GÖRÜŞÜLÜYOR'

Büyükelçi Satterfield'in ilaç firmalarıyla ilgili sözlerini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine Koca, bu dönemde başta Bakanlıkları olmak üzere üniversite hastanelerinin ilaç ve tıbbi malzemeyle ilgili eskiden beri gelen ödeme sorununu çözmek konusunda bir yaklaşım içinde bulunduklarını söyledi. Koca, şöyle devam etti:

"Bununla ilgili bugüne kadar olan borçları bir takvime bağlayarak ödeme planı yapılması istendi. Bununla ilgili görüşmelere de başlandı. İlaçla ilgili genel anlamda bir sorun bulunmadığını, malzemeyle ilgili görüşmelerin de başladığını söylemek istiyorum."

Bakan Koca, süreçle ilgili olarak firmalarla görüşüldüğüne dikkati çekerek, "Tam bu süreçte, ilgili firmalarla görüşüldüğü dönemde, bir ödeme planı yapılması istendiği bir dönemde Sayın Büyükelçinin bu şekildeki açıklaması son derece talihsiz olmuştur. Sömürge ülkelerindeki yaklaşımları hatırlatıyor. Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını bilmeleri gerektiğini hatırlatmak istiyorum" diye konuştu.

ABD Büyükelçisi Satterfield, Türkiye'deki devlet hastanelerinin ABD ve diğer ülkelerdeki ilaç şirketlerine 2,3 milyar dolar borcu olduğunu ve "borçların ödenmemesinin ya da ödemelerin eksik yapılmasının sonuçları olacağını" söylemişti. Satterfield, "Şirketler Türkiye piyasasından ayrılmayı ya da Türkiye riskini azaltmayı değerlendirecek. Bu da Türkiye'nin çıkarlarına hizmet eden bir istikamet değil" demişti.

Satterfield: ABD'li ilaç şirketleri Türkiye piyasasından ayrılabilir

'ENDİŞE VERİCİ ŞEKİLDE YÜKSELDİ'

Bakan Koca basın açıklamasında korona virüsü salgınına ilişkin değerlendirmeler de yaptı. Virüsün son haftalarda yayılım gösterdiğine dikkat çeken Koca, "Hastanelerde tedavi edilmesi gereken hasta sayımız endişe verici şekilde yükseldi. Ağır hasta sayımızda artış var ama testi pozitif çıkan hasta sayımız aynı şekilde artış göstermiyor" dedi.

Korona virüsü ile gribin benzer belirtiler gösterdiğini, bu yüzden de vatandaşların korona hastası olduğunu düşünebileceğini ifade eden Koca, "Bu şikayetlerin yaygın görülmesi durumunda Covid-19 şüphelisi hastamız artacak. Özetle, karşımızda artık iki virüs var. Elimizde ikisini de yenecek üç tedbir bulunuyor; temizlik, maske, mesafe" diyerek önlemlere vurgu yaptı.

Bakan Koca, Samsun'un daha önceden korona virüsü vakaları konusunda yükselişte olduğunu belirterek, "Son 1 haftada yüzde 30'dan fazla düşüş sağlandı. Vaka sayısındaki düşüş Amasya'da yüzde 40, Ordu'da yüzde 30, Sinop ve Tokat'ta yüzde 50" dedi.

"Aşıyla ilgili haberler dünyanın eline tutulmuş bir teselli değil, gerçektir" ifadelerini kullanan Koca, salgından çıkışın birlikte olması gerektiğini belirtti ve ekledi: "Çok değil az yolumuz kaldı. Günlük test sayımız 110 binin üzerinde. Bu sayı, bizimle benzer şartlardaki bazı ülkelerin bir haftada yaptığı test sayısını aşıyor. Uyguladığımız tedavilerin isabeti yeni araştırmalarla belgeleniyor."

Koca'nın konuşması özetle şöyle:

VİRÜSÜ HAFİF ALMAYIN: Bulaşıcı hastalıkları hafife almayın, Covid-19’u hiç hafife almayın. 1 milyon 600 bin sağlık çalışanı salgınla mücadele ediyor. Omuzlarındaki yükü azaltın.

İLAVE BİR YASAK DÜŞÜNÜLMÜYOR: Özellikle şu dönemde ilave, daha sert tedbirler almak gibi bir yaklaşımımızın olmadığını söyleyebilirim. Çünkü şu an aldığımız tedbirlerle vaka sayısının giderek düşmeye başladığını Türkiye genelinde ifade etmiştim. Bu, yer yer bazı illerimizde sorun olduğunda, artış söz konusu olduğunda il hıfzıssıhha kurullarımız zaten bölgesel, il, hatta ilçe, mahalle bazında, köy bazında karar alabilme yetkisine sahip. Dolayısıyla Türkiye genelinde şu an alınan kararlar dışında ilave bir yasak düşünülmüyor. Özellikle şu dönemde bizim tedbirlere uyumumuz son derece önemli.

Önümüzdeki bir iki ay içinde bir araya gelişlerin, kapalı ortamlarda bulunabilirliğin fazla olmasıyla viral enfeksiyonların artabileceğini biliyoruz. Virüsün halen virülansını değiştirmediğini de biliyoruz. Yani virüsün hastalık yapıcı etkisi devam ediyor. O nedenle önümüzdeki aylar bu etkinliğin azalabilmesi, bulaşıcılığın azalabilmesinin en önemli engellerinden biri mesafe ve maske olacak. Dolayısıyla mesafe ve maskeyi önümüzdeki aylar daha hassasiyetle, daha yaygın şekilde uygulamamız gerekiyor. Bununla ilgili daha sıkı tedbirlerin alındığını, ceza dahil olmak üzere, tahsili dahil olmak üzere birtakım yaklaşımlar, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği şekliyle devreye girmiş durumda. Dolayısıyla bunun dışında ilave bir tedbir düşünülmüyor.

HES UYGULAMASINI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ: Ayrıca ilave olarak HES kodunu biliyorsunuz. Bizim vakalarımız HES sisteminde yer alıyor. Liste olarak gördüğümüz için pozitif ve temaslıların hareketini engellemek, izolasyonlarını mutlaka sağlamak noktasında özellikle birçok alana girişte HES uygulaması yaygınlaşabilir ve yaygınlaştırmak istiyoruz. Bunun dışında ilave bir tedbir gündemimizde yok."

BÖLGEDE VİRÜSÜN DURUMU: Samsun'da yatak doluluk oranı yüzde 62, yoğun bakım yüzde 77, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 40. Önümüzdeki aylarda olası viral enfeksiyon sebebiyle Samsun'a 74 yoğun bakım ilave ediyoruz.

-Amasya'da yoğun bakım doluluk yüzde 75. İlave olarak 36 yoğun bakım ilave ediyoruz.

-Çorum'da yatak doluluk yüzde 47, yoğun bakım yüzde 60, solunum cihazı yüzde 41. Çorum'da ise 27 yoğun bakım ilave ediyoruz.

-Ordu'da yatak doluluk yüzde 38, yoğun bakım yüzde 69. 76 yatak daha ilave ediyoruz.

-Sinop'ta yoğun bakım yüzde 71. Sinop için yoğun bakım ilavemiz 19 yatak oldu.

-Tokat'ta yoğun bakım yüzde 70, solunum cihazı yüzde 36. 18 yatak ilave ediyoruz.

TEMASLILARIN YÜZDE 97'SİNE ULAŞTIK: "Türkiye'de filyasyon ekiplerimiz hastalık son bulana kadar önemini korumaya devam edecek. Bugüne kadar temaslıların yüzde 98,7'sine ulaştık. Bu ve benzer konularda tenkitler olabiliyor. Tenkitleri yapanlar yüzlerini yüzde 1,3'e çeviriyorlar. 6 ilimizin her birinde filyasyondaki gücümüzü daha da artırıyoruz.

FELAKET TELLALLIĞI YAPANLAR: "Bir çalışma, kullandığımız ilacın, hastanede yatırılarak tedavi edilen hastalarda ölüm oranını yüzde 30 düşürdüğünü göstermektedir. Felaket tellallığı yapanlara ise maskemizin altından gülebiliriz. Bu tedbirler, bu milletin harcı değil diyenler de çıkıyor, bu kişilere aramızdaki dağlar kadar farkı gösterelim.

FAİLİNİ RUHEN KÜÇÜLTÜR: Son günlerdeki şiddet olaylarıyla ilgili şunu söylemek istiyorum. Şiddet, maruz kalana fiziken zarar verir ama failini ruhen küçültür. Bu toplum sağlık çalışanına şiddet göstereni dışlar. (AA/ANKA)