Kocaeli Şehir Hastanesi inşaatındaki grev kazanımla sonuçlandı

Kocaeli Şehir Hastanesi inşaatının üzerinden yedi yıl geçmesine rağmen hala açılmadı. 20 işçinin, maaşlarını alamadıkları için başlattıkları grev, kazanımla sonuçlandı.

Abone ol

Dilara Yazıcı

KOCAELİ - Yedi yıldır inşaatı süren Kocaeli Şehir Hastanesi’nde çalışan işçiler, maaşlarını aylardır alamadıkları gerekçesiyle üç gün önce iş bıraktı. İşçilerin talepleri, yönetim tarafından karşılık buldu.

İşçiler, grevlerinin üçüncü gününde anlaşma sağladı, maaşlarını aldı. 

İŞ KAZALARI YAŞANMIŞTI

Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı tarafından Gama Holding ve Türkerler Holding iş ortaklığıyla inşa edilen Kocaeli Şehir Hastanesi’nin temeli, 20 Mayıs 2015'te dönemin Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla yaklaşık 5 bin kişilik bir etkinlikle atıldı. Aradan yedi yıl geçmesine rağmen, hastanenin ne zaman açılacağına dair kesin bir tarih yok. Kocaeli Şehir Hastanesi ve çevresinde son çalışmalar hala devam ediyor.

Kocaeli Şehir Hastanesi, aynı zamanda inşaatta çalışan işçilerin yaşadıkları sorunlarla da gündeme geldi. Daha önceki yıllarda inşaatta çalışan bir işçi yüksekten düşerek yaşamını yitirmiş, işçiler maaşlarını alamadıkları, yemeklerinden böcek çıktığı ve yatakhanelerde tahtakurusu bulunduğu gerekçesiyle iş durdurmuştu.

BELEDİYE BAŞKANI İNŞAATI GEZDİ, ERDOĞAN’I ÖVDÜ

1 Şubat’ta Kocaeli Şehir Hastanesi'nde 100’ye yakın işçiden 20’sinin katıldığı grev sürerken, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Kocaeli İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, 2 Şubat günü hastanede incelemelerde bulunmuştu. Çalışmalar hakkında bilgi alan Büyükakın ve Pehlevan işçilerin yaşadıkları sorunlara değinmemişti.  Büyükakın, "Kocaeli Şehir Hastanemiz, muhteşem bir eserdir. Hizmetlerin en iyisine layık milletimize bu göz kamaştırıcı eseri kazandıran başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunmak istiyorum” ifadelerini kullanmıştı.

'YEDİ YILDIR MAAŞLAR DÜZENLİ ÖDENMİYOR'

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hasan Kırlangıç, Kocaeli Şehir Hastanesi’nde çıktıkları grev hakkında konuştu. Kırlangıç, işçilerin maaşlarını yedi yıldır düzenli bir şekilde alamadıklarını söyleyerek, “Aylardır arkadaşlarımızın ücretleri ödenmedi. Üstelik ocak ayı maaşları ise hala belirsiz. İşçimiz ne kadar ücret alacağını bilmiyor” dedi. İşçilerin kaç paraya çalıştıklarını bilmediklerini anlatan Kırlangıç, “Mesai ücretlerini bilmiyorlar. Asgari ücrete gelen zamdan sonra maaşlarının ne kadar olduğunu bile bilmiyorlar. Firmanın da buna yönelik bir açıklaması yok” diye konuştu.  

‘KOCAELİ ŞEHİR HASTANESİ’NDE DÜZENLİ BİR ÇALIŞAN SİSTEMİ YOK’

Şehir hastanesinin neden 2015 yılından bu yana hala inşaat halinde olduğu sorusuna da açıklık getiren Kırlangıç, işçilerin hastane inşaatında uzun vadede çalışmak istemediğini, işe giren işçilerin bir süreden sonra işten ayrıldıklarını belirtti. Kırlangıç, “Kocaeli Şehir Hastanesi’nde düzenli bir çalışan sistemi yok. Yaşanan sorunlardan kaynaklı çok fazla işçi sirkülasyonu var. Giren işçi bir süre sonra şartları kabullenmeyip ayrılıyor. Bu da devamlı olarak işçi değişikliğine neden oluyor. Bu durumda haliyle inşaat sürecini yavaşlatıyor’’ dedi.

Şehir Hastanesi’nin inşaatında iş güvenliğinin de sağlanmadığına değinen Kırlangıç, “Geçmiş zamanda bir yaralanma olayı da yaşandı. İşçi arkadaşlarımız ‘işsiz kalırız’ diye çekindikleri için biz bu olayların detayını bilmiyoruz, öğrenemiyoruz. Bir süre sonra zaten kendileri işten çıkarılarak olayın üstü kapanıyor’’ diye konuştu. Kırlangıç, grevin başarı ile sonuçlandığını, işçilerin maaşlarının hesaplarına yatırıldığını söyleyerek, “İşçilerimiz maaşlarını aldı. Ancak hastane yapımı henüz tamamlanmadı. Süreç devam ediyor” dedi.  

‘HÜKÜMET BİLDİĞİNİ OKUMAYA DEVAM ETTİ’

Sağlık Emekçileri Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Murat Harata da 2015 yılından bu zamana kadar devam eden ve tamamlanmamış olan Kocaeli Şehir Hastanesi’nin hala neden bitirilemediğine açıklık getirdi. Harata, ihaleyi alan firmanın işi bıraktığını, inşaatın el değiştirmesi nedeniyle aksadığını söyledi. Bunun bir bahane olduğunun altını çizen Harata, “İnşaat maliyeti gerçekten çok fazla olan bir sektör. Şehir hastanesi için de Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi yetersiz. Yukarıdaki firmalar, bir üstünden ödenek alamadıklarını öne sürerek işçinin maaşını ödemiyor. İşçiler, düşük yevmiyeye çalışıyor. Fazla para kazanmak için mesai yapıyor fakat mesai ücretini de alamıyor. Haliyle işçinin mağduriyeti de inşaatın ilerlemesini etkiliyor. Çünkü devamlı bir işçi giriş çıkışı yaşanıyor’’ diye konuştu.  

Başından beri şehir hastanesinin inşasına karşı çıktıklarını belirten Harata, temel sıkıntının hükümet kaynaklı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Biz bu planlamalar yapılırken neyin nasıl olması gerektiğini söyledik. Dünyadaki örnekleri göstererek anlattık. Gerekli desteği bulamadığımız için hükümette bildiğini okumaya devam etti.”