Kocaeli'nde milyon liralık ek ders yolsuzluğu: Soruşturma açıldı

Kocaeli'nde bulunan bir devlet okulunda görev yapan öğretmenler, maaş bordrolarındaki ek ders ücreti ile hesaplarına yatan ücretin farklı olduğunu fark etti. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunuldu.

Abone ol

KOCAELİ - Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde bulunan bir devlet okulunda görev yapan bazı öğretmenler, maaş bordrolarında gözüken ek ders ücretinin hesaplarına yatan ücretten yaklaşık 3 kat daha fazla olduğunu fark etti. Geriye dönük hesaplarını kontrol eden öğretmenler yaklaşık 4 yıl boyunca benzer işlemlerin yapıldığını ve maaş bordrolarında yazılan ek ders ücret farkının farklı banka hesaplarına yatırıldığını gördü.

Skandalın ortaya çıkması sonrası Hürriyetçi Eğitim Sendikası Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, öğretmenleri uyardı. Benzer yolsuzluğun başka okullarda da olabileceğine dikkat çeken Kuroğlu, öğretmenlere maaş bordrolarını kontrol etmesi çağrısında bulundu. Hürriyetçi Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Adem Ellialtı ise bugün öğle saatlerinde Kocaeli Adliyesi’ne giderek konu ile ilgili suç duyurusunda bulundu.

'GERİYE DÖNÜK 4 YIL AYNI USULSÜZLÜK'

Kuruoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kocaeli Gölcük ilçesinde bir okulda bazı öğretmenlerimizin bordrolarında ek ders ücretlerinin üç katı olarak göründüğü ancak alması gereken kadarının hesaplara yatırıldığı tespit edilmiştir. Yani ek ders bordroda 15 bin TL görünmekte ama hesaplara 5 bin TL yatmaktadır. Geriye dönük olarak dört yıl aynı şekilde bu usulsüzlük sürmektedir” ifadelerini kullandı. Bordrolarda gözüken miktarından başka banka hesaplarına yatırıldığını iddia eden Kuruoğlu, yolsuzluğa karışan okul müdürünün emekliye sevk edildiğini ve olayın üstünün kapatılmaya çalışıldığını belirtti.

'ÜÇ GÜN İÇİNDE EMEKLİ EDİLDİ'

Maliye sisteminde bir açık olduğu belirten Kuruoğlu, “Bu açık üzerinden tespitlerimize göre sadece bir okulda dört buçuk milyon TL'nin üstünde bir yolsuzluk yapıldığı görülmektedir. Aynı yöntem başkaları tarafından da farkedilmiş ve aynı yolsuzluk başka öğretmenlerimizin hesapları üzerinden de yapılmış olabilir” diyerek öğretmenlerin geriye dönük bordrolarınızı incelemelerini istedi. Kuruoğlu iddialarını “Ancak usulsüzlük yapan okul müdürünün üç gün içinde emekli edilmesi başka şüpheleri de akla getirmektedir” ifadeleri ile sonlandırdı.

Ek ders ücreti ödeme sürecini anlatan Hürriyetçi Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Adem Ellialtı, okul müdürlükleri tarafından hazırlanan ek ders ücret evrakların ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderildiğini ve müdürlüklerde yapılan incelemeler sonrası okulların hesabında toplu para yatırıldığını ifade etti.

Öğretmenlerin ek ders ücretlerinin okul müdürlükleri tarafından hesaplara yatırıldığını söyleyen Ellialtı, “Fazla gelen paralar hangi hesaplara yatırıldı bilinmiyor. Şunda Türkiye’nin her yerinden genel başkanımıza bordro atıyorlar. e-Bordroya bakmadığınız sürece göremezseniz. Okul müdürü öğretmenler ile ek ders ücret bordrolarını paylaştıktan sonra tekrar bordro yapıyormuş” dedi.

'ORGANİZE BİR İŞ'

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde şefin ve memurun haberi olmadan bu işlemlerin yapılamayacağını söyleyen Ellialtı, “Yaz tatilinde çalışmayan öğretmenlere bile yapılmış. Bu kadar büyük parayı tek başına yedirmezler. Suç duyurusunda bulunduk. Organize bir iş. İlçe Milli Eğitim Müdürü, şube müdürü, destek şefi ve memur hakkında da suç duyurusunda bulunduk” şeklinde konuştu.

SORUŞTURMA AÇILDI

Yapılan şikayet sonrası hem Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı hem de Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü iddialarla ilgili soruşturma başlattı.

Kocaeli Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, olayla ilgili müfettiş görevlendirildiğini söyleyerek, "Biz olayı öğrenir öğrenmez hemen valilik oluruyla müfettişlerimizi görevlendirdik. Bunun sorumlusu kimse, onlarla ilgili soruşturma başlattık. Sorumlusu ya da sorumluları kimse hepsi değerlendirilir" dedi.

Ek ders ücret farkının farklı banka hesaplarına yatırılması iddiasıyla ilgili de konuşan Akmanşen, "Bordrolarla öğretmenlerin banka hesaplarının karşılaştırılması sonucunu usulüne göre müfettişlerimiz değerlendirecek" ifadelerini kullandı.