Kokain ticaretinde Türkiye'nin rolü mü değişiyor?
Birgün yazarı Ayça Söylemez, kırmızı bültenle aranan Isaac Bignan'ın yakalanmasını değerlendirdiği yazısında, eski eroin rotasının artık kokain için kullanılıyor olabileceğine dikkat çekti.
DUVAR - 1 Temmuz'da İstanbul'da düzenlenen bir uyuşturucu operasyonunda Hollanda, Fransa ve Belçika’da aranan, hakkında Kırmızı Bülten bulunan Hollandalı “Bello Jos” lakaplı Joseph Johannes Leijdekkers’in lideri olduğu suç örgütünün 2 numaralı ismi Isaac Bignan da yakalandı.
Birgün yazarı Ayça Söylemez, Avrupa basınında pek ilgi görmeyen bu baskının Türkiye mafyasının kokain ticaretindeki rolünü göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti. Hollanda limanlarının Avrupa’nın kokain ve diğer uyuşturucuların ticaretinde kilit rol oynadığını belirten Söylemez, Avrupa’ya deniz yoluyla giren uyuşturucunun önemli kısmının Hollanda-Türkiye bağlantısıyla gerçekleştiğine değindiği "Dünyanın görmediği operasyon" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
"InSight Crime’ın geçen yıl yayınladığı haberinde, Naval Postgraduate School’dan tarihçi Ryan Gingeras’ın şu değerlendirmesi yer alıyordu: 'Türk mafyası liman yöneticileriyle kurdukları derin ilişkileri sayesinde 1960’lardan beri küresel eroin ticaretini domine etmiş durumda.'
Türkiye’de son yıllardaki büyük kokain yakalamalarına da değinen InSight Crime, eski eroin rotasının artık kokain ticaretinde kullanıldığını yazdı: 'Bu yakalamalar, Türkiye’deki organize suç örgütlerinin, Avrupalı ‘eroin kralları’ gibi, opioid (afyon) menşeli uyuşturucunun fiyatının düşmesi sonucu giderek artan oranda kokain ticaretine yönelmesiyle ilgili ‘suç buzdağı’ hakkında sadece ipucu veriyor. İtalyan ve Arnavut mafyalarıyla karşılaştırıldığında Avrupa’daki varlığı ikincil kalan Türk mafyası, Doğu Avrupa, Batı Asya ve Körfez’deki petrol zengini ülkelerle kurduğu bağlantıyla, artık dünyanın en küçük ama gelişen kokain pazarlarındaki ticaretin lideri.'
Yani, ülkelerin uyuşturucu ticaretindeki rolleri biliniyor. Ancak yakalanan uyuşturucu tacirleriyle ilgili durumun, bir 'rol değişimi' olup olmadığı meçhul.
Ama aktörleri değişse de dünyayı büyük bir tehlikenin beklediği kesin: BM’nin son raporuna göre dünyada, hem kokain arzında hem de talebinde belirgin artış yaşandı, 2021’de 2 bin 304 ton gibi rekor seviyede kokain üretimi yapıldı. (Koka ağacı Kolombiya, Peru ve Bolivya’da ekiliyor.)" (HABER MERKEZİ)