Kolombiya'da hükümet ile ELN arasındaki barış müzakerelerinde ilk anlaşma
Kolombiya hükümeti ve ELN arasında üç yıl sonra yeniden başlayan barış müzakerelerinde, ülkenin batısında yerinden edilmiş yerli halkın topraklarına güvenli dönüşüne ilişkin anlaşma sağlandı.
DUVAR - Kolombiya hükümeti ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında müzakerelerin başlamasından bu yana ilk anlaşmanın sağlandığı duyuruldu. Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, ülkenin batısında yerinden edilmiş yerli halkın topraklarına güvenli dönüşüne ilişkin ELN ile ilk anlaşmanın yapıldığını bildirdi. Basına açıklamalarda bulunan Petro, "ELN ile görüşmelere başladıktan sadece bir hafta sonra ilk anlaşma noktası, bu örgüt tarafından Embera yerlilerinin topraklarına dönüşüne izin verilmesidir" dedi.
AA'nın aktardığına göre ELN liderlerinden Antonio Garcia, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Yalnızca ülkenin gerçeklerindeki değişikler bizi barışa götürecek. Bu nedenle, toplumun katılımıyla ve hükümetlerin dönüşümleri sayesinde umarım başarıya ulaşır" ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Venezuela'nın garantörlük ve ev sahipliğinde başkent Karakas'ta bir araya gelen taraflar, 2019'da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım'da yeniden başlatmıştı. Norveç ve Venezuela gözlemcilerinin de hazır bulunduğu görüşmede, Kolombiya hükümeti adına M-19 (19 Nisan hareketi) eski üyesi Otty Patino başkanlık ederken, ELN heyetine ise Pablo Beltran liderlik etmişti. Kolombiya'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 7 Ağustos'ta görevi devralan sol görüşlü Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması'nı uygulamaya ve ELN ile de barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.
Kolombiya, ELN ile birçok kez yarıda kesilen müzakerelere Santos döneminde başlamış ve bu müzakereler, Ekvador'un garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Havana'ya taşınmıştı. Müzakereler, örgütün 2019'da dönemin cumhurbaşkanı Ivan Duque tarafından askıya alınmıştı. (DIŞ HABERLER)