Kolombiya'da tarihi seçim: FARC meclise giriyor, düşmanı iktidara geliyor

52 yıldır devam eden iç savaşa geçen yıl son veren Kolombiya tarihi bir seçim için sandık başına gidiyor. Seçimin özelliği, silah bırakması sonrası siyasete giren FARC'ın 10 vekille Kongre'ye girecek olması. Ancak barış anlaşmasına karşı çıkan eski cumhurbaşkanı Uribe'nin sağcı partisi anketlerde önde gidiyor.

Abone ol

DUVAR - Toprak reformu için 52 yıldır silahlı mücadele veren Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile geçen yıl tarihi bir barış anlaşmasına imza atılan Kolombiya, yarın bir tarihi güne daha tanıklık edecek. Ülke Kongre seçimleri için sandığa gidecek, barış anlaşması kapsamında silah bırakıp siyasi bir parti kuran FARC da seçimlere katılacak.

FARC DOĞRUDAN 10 SANDALYE ALACAK

7 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, yaklaşık 100 senatör ve 170'den fazla milletvekili belirlenecek. Bu kişilerin en az 10'u ise FARC adaylarından çıkacak. Zira FARC barış anlaşmasında, 2026'daki seçimlere dek beşi senatoda, beşi de parlamentoda olmak üzere doğrudan 10 sandalyeye sahip olma hakkını almıştı. Fakat anketler şu an için, FARC'ın 10'dan fazla temsilci çıkarabilecek bir oy oranına ulaşmayacağını gösteriyor.

MİLLİYETÇİ LİDERİN PARTİSİ ÖNDE

Dahası, seçimleri, barış anlaşmasına sert bir dille karşı çıkan, kendi cumhurbaşkanlığı döneminde de FARC'a yönelik 'topyekûn imha' politikalarıyla tanınan eski cumhurbaşkanı Alvaro Uribe'nin sağ kanattaki Cento Democratico (Demokratik Merkez) partisinin kazanması bekleniyor. Uribe, FARC'ı siyaseten muhatap almayacağını söylemişti. Dolayısıyla Kongre seçimlerinin, barış anlaşmasının geleceği açısından soru işaretleri yaratmasından endişe duyuluyor.

CUMHURBAŞKANLIĞINDA DA SAĞCI ADAY ÖNDE

Anketler, mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi için de benzer bir tablo ortaya koyuyor. Buna göre, Uribe'nin sağcı partisinin cumhurbaşkanı adayı Ivan Duque, ılımlı solcu aday Gustavo Petro karşısında daha yüksek şansa sahip. FARC'ın 59 yaşındaki eski lideri ve cumhurbaşkanı adayı Rodrigo Londono ise kalp rahatsızlığı kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekilmişti. FARC henüz yeni bir aday açıklamış değil.

Uribe'nin destekçileri

NE OLMUŞTU?

Kolombiya'da FARC gerillalarının 1964 yılında toprak reformu talebiyle Kolombiya devletine karşı başlattığı silahlı mücadele 52 yılla tarihin en uzun iç savaşlarından birine dönüşmüştü. 260 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, 60 bin kişi kaybedildiği, yedi milyondan fazla Kolombiyalının da evlerini terk etmek zorunda kaldığı iç savaş, Eylül 2016'da tarihi bir barış anlaşmasıyla son bulmuştu. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'a bu sebeple Nobel Barış Ödülü verilmişti. (Dış Haberler)