Komşu ülkeye sığınan askerleri almaya giden uçak pistten çıktı: 8 yaralı

Myanmar'da orduya yönelik saldırıların tırmanmasının ardından 276 asker komşu ülke Hindistan'a sığında. Bu askerleri geri almaya giden bir Myanmar askeri uçağı Hindistan'da pistten çıktı.

Abone ol

DUVAR - Myanmar'da silahlı gruplarla yaşanan çatışmalardan kaçarak Hindistan'a sığınan askerleri almak üzere Hindistan'a giden Myanmar'a ait bir askeri uçak pistten çıktı. Uçakta 14 kişinin bulunduğu, bu kişilerden en az sekizinin yaralandığı açıklandı.

Reuters'ın haberine göre, Hindistan polisi ve askeri yetkilileri, uçağın geçen hafta ülkeye sığınan askerleri almak için Mizoram eyaletindeki Lengpui Havalimanı'na gittiğini bildirdi. Uçak, Hindistan'ın kuzeydoğusundaki havalimanında pistten çıktı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde de zarar gören uçağın otluk bir alanda durduğu görüldü.

276 MYANMAR ASKERİ HİNDİSTAN'A SIĞINDI

Myanmar'da orduya karşı saldırı başlatan silahlı grupların ilerleyişi sürerken, 19 Ocak'ta yapılan bir açıklamada, yaklaşık 276 Myanmar askerinin Hindistan'a sığındığı bildirilmişti. Hindistanlı bir yetkili, anonim kalmak koşuluyla konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 276 askerin sığınmak üzere Mizoram eyaletine geldiğini belirterek askerlerin silahlarıyla güvenlik güçlerine teslim olduğunu kaydetmişti.

Açıklamayı yapan yetkili, Myanmar askerlerini geri göndermek için gerekli sürecin başlatıldığını ve 21 Ocak Pazar gününe kadar sürecin tamamlanabileceğini ifade etmişti.

HİNDİSTAN'DAN MYANMAR SINIRINA TEL ÖRGÜ ÇEKME KARARI

Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah ise 20 Ocak'ta yaptığı açıklamada, federal hükümetin kararı doğrultusunda, Bangladeş sınırına yapıldığı gibi Hindistan-Myanmar sınırına da 1643 kilometre uzunluğunda tel örgü çevrileceğini duyurdu. Şah, Myanmar-Hindistan sınır hattının 16 kilometre yakınında yaşayan iki ülkenin vatandaşlarına vizesiz sınırı geçme hakkı tanıyan hareket serbestisinin de kaldırılacağını belirtti.

'ÜÇ KARDEŞLER İTTİFAKI'NDAN MYANMAR ORDUSUNA SALDIRILAR

"Üç Kardeşler İttifakı" adı altında bir araya gelen Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu, Budist Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusu'ndan silahlı gruplar, 27 Ekim 2023'te Çin sınırına yakın kuzeydeki Shan eyaletinden Myanmar ordusuna karşı saldırılar başlatmıştı. Gruplar, Hindistan sınırında yer alan Chin eyaletindeki Rathedaung kasabasında bir karakol ile Myanmar ordusuna ait bir askeri kampı ele geçirmişti.

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına OHAL etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı. Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna göre, ülkede darbeden bu yana yaklaşık 1400 kişi hayatını kaybetti, 10 bin kişi gözaltına alındı. Ülkede geniş katılımlı gösteriler ve üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanması sürüyor. (DIŞ HABERLER)