Kömür ocağı kapasite artışı istedi, köylüler imza topladı

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan bölgesinde kömür ocağı için kapasite artırımı isteniyor. Bunun üzerine bölge halkı, kapasite artırımına karşı imza toplayarak yetkililere teslim etti.

Abone ol

Mükerrem Yollu

DENİZLİ - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile acele kamulaştırma kararı çıkarılan Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan bölgesinde kömür ocağı için kapasite artırımı istendiği 20 Temmuz’da valilik tarafından duyuruldu.

Bölge halkı kapasite artırımı projesine karşı imza toplayarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Denizli İl Müdürlüğü’ne dün teslim etti.

DAVA DANIŞTAY’DAYKEN ŞİRKET KAPASİTE ARTIRIMI İSTEDİ

14 Ocak 2022’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayınlanan acele kamulaştırma kararı ile Avdan başta olmak üzere ilçenin farklı noktalarını da kapsayan 3 milyon 764 bin metrekarelik alan acele kamulaştırıldı. Acele kamulaştırma kararını yargıya taşıyan köylüler, davanın Danıştay’da sonuçlanmasını beklerken Avdan Madencilik Enerji’nin kapasite artırımı yapmak istendiğini öğrenildi.

20 Temmuz 2022’de Denizli Valiliği tarafından Avdan muhtarı İlhan Kulaç’a tebliğ edilen duyuruda, “Açık Ocak Kömür İşletmeciliği Kapasite Artışı” projesinden bahsedildi. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun halkın görüşüne açıldığı duyuruldu. Kapasite artırımı kararının ardından köylüler, hemen harekete geçerek yaklaşık 300 imza topladı. Toplanan imzalar Avdan Platformu Hukuk Danışmanı ve aynı zamanda bölge halkının avukatı olan Hasan Ozan Orpak ve Avdan Mahallesi muhtarı İlhan Kulaç ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Denizli İl Müdürlüğü’ne teslim edildi.

‘TERMİK SANTRAL VE KÖMÜR OCAĞI PROJESİ BİRBİRİYLE BAĞLANTILI’

Daha önce yapılmak istenen termik santral projesinin, şu anki açık kömür ocağı işletmesi projesi ile bağlantılı olduğunun belirtildiği dilekçede şu ifadeler yer aldı: “Bu iki proje, birbirileriyle bağlantılı projelerdir. Bu projenin ileride termik santral projesinin önünü açacağı endişesi içinde bu projeye karşı olduğumuzu bildirmek isteriz. Eldeki projenin boyutu ve yapılacak alanın aynı olması nedeni ile iptal edilen termik santral projesi ile bu proje benzer çevresel etkilere sahip olacağı tartışmasızdır.”

‘HER SENE ZEYTİN HİBE EDİLİYOR, ŞİMDİ DE O ZEYTİNLER MAHVEDİLİYOR’

Avdan Platformu Hukuk Danışmanı Hasan Ozan Orpak ise konuyla ilgili “Bölge halkının büyük bir çoğunluğu geçimini tarım ile sağlamaktadır. Bölge halkı ekseriyetle zeytincilik ile uğraşmaktadır. Zeytin hem bölge halkı hem de tüm ülke için çok önemli bir tarım ürünüdür. Kanuna göre zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede zeytin ağaçlarının bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyevi atık, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Proje alanına üç kilometreden daha yakın biçimde bulunan zeytinlikler de bulunmaktadır. Zeytin bitkisi, başta toz kirliliği olmak üzere sanayii kirliliğinden oldukça etkilenen bir bitkidir. Bunun yanı sıra Avdan Mahallesi’ne ve yöre halkına on binlerce zeytin fidanı her yıl Tarım Bakanlığı tarafından hibe edilmektedir. Bu durum da çelişki yaratmaktadır. Zira yıllardır tarım politikası olarak Avdan bölgesine zeytin fidanı hibe edilmekte ancak devletin hibe ettiği zeytinler maden ocağı olacak diye mahvedilmektedir” diye konuştu.