Kongre baskını sonrası Pompeo'ya randevu yok: Avrupa ziyareti iptal edildi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Avrupa ziyareti, Başkan Donald Trump'ın kışkırtmasıyla düzenlenen Kongre baskını sonrası AB yetkililerinin randevu vermemesi nedeniyle iptal edildi. Reuters'a konuşan bir kaynak, AB ülkelerinin Kongre baskını sonrasında Pompeo ile görüşmeyi 'utanç verici' gördüklerini söyledi.

Abone ol

DUVAR - ABD'de Başkan Donald Trump'ın kışkırtmasıyla seçim sonuçlarının resmileşeceği Kongre oturumuna baskın düzenlenmesinin ve beş kişinin ölmesinin yankıları sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ve üst düzey Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin kendisiyle görüşmeyi kabul etmemesinin ardından Avrupa'ya düzenleyeceği son seyahatini son dakikada iptal etti.

Trump'a en yakın isimlerden biri olan Pompeo, önce Lüksemburg'da Asselborn ile görüşmeyi, ardından da AB liderleri ve birliğin üst düzey diplomatlarıyla biraraya gelmek üzere Brüksel'de gitmeyi planlıyordu. Ancak ziyaretin resmi programı henüz kamuoyuna açıklanmadan iptal kararı geldi. Reuters'a konuşan diplomatik kaynaklar, Lüksemburg'daki yetkililerin Pompeo'ya randevu vermekte isteksiz davrandığını söyledi. İptal kararının öncesinde Asselborn, Trump'ı 'bir suçlu' ve 'siyasi piroman' olarak nitelemişti. 

Öte yandan, Pompeo'nun programında önemli bir görüşmenin yer almaması nedeniyle Brüksel seyahatinde ne amaçladığı konusunda da soru işaretleri var. Zira Seyahatin Brüksel ayağında da AB yetkilileriyle herhangi bir görüşme planı veya NATO'yla ilgili kamuya açık bir etkinlik bulunmuyordu. Reuters'a konuşan bir diğer diplomatik kaynak ise AB ülkelerinin Kongre baskını sonrasında Pompeo ile görüşmeyi 'utanç verici' gördüklerini söyledi. (DIŞ HABERLER)